Snelstart: Lightroom 4-kaartmodule

Door: kees-krick | 06 december 2012 13:33

How To

De nieuwste versie van Lightroom heeft een handige nieuwe module aan boord. In deze kaartmodule is via Google Maps te zien waar je foto’s genomen zijn. Ook zijn locatiegegevens aan foto’s toe te kennen (als ze die nog niet bevatten) en kun je foto’s op een andere plek neerzetten als de locatie niet voldoende klopt.

Foto’s op de kaart

Foto’s gemaakt met een smartphone (of tablet) bevatten meestal locatiegegevens. In het apparaat zit immers een gps-ontvanger en elke keer dat je een foto maakt, kan de plek waar je je bevindt automatisch in het fotobestand worden opgeslagen. Importeer je deze foto’s in Lightroom, dan is sinds versie vier in de nieuwe kaartmodule precies te zien waar de foto’s gemaakt zijn.

Hier wordt trouwens Google Maps voor gebruikt, dus de computer moet wel online zijn. Je kunt een foto uitkiezen in bijvoorbeeld de bibliotheekmodule en dan naar de kaartweergave gaan. Je bent dan meteen op de fotolocatie aanbelandt. Wat ook kan is in kaartweergave in het vak Zoeken op de kaart een locatie intikken. Bijvoorbeeld een plaatsnaam. Je vliegt er dan heen en ziet de foto’s uit deze map die er gemaakt zijn. Of een foto locatiegegevens bevat is eenvoudig te zien. Op de miniatuur is dan rechtsonder een symbool te zien (een soort locatiebordje). Daarnaast zijn de gps-coördinaten in diverse Lightroom-modules rechts naast de foto in het kader Exif onder het kopje Metagegevens te zien.


In de kaartmodule zie je in een oogopslag waar foto’s gemaakt zijn.

Tracklog van een gps gebruiken

Digitale camera’s hebben helaas maar zelden een gps-ontvanger aan boord. Toch kunnen ook aan deze foto’s locatiegegevens worden toegevoegd. De meest eenvoudige manier is door op je smartphone een app te installeren die bijhoudt waar je allemaal naartoe gaat.

Voor elk mobiele platform zoals Apple (iOS) en Android zijn dit soort apps (gratis of betaald) verkrijgbaar. Zorg wel dat de app aanstaat op momenten dat je fotografeert. Thuis zet je de geregistreerde locatiegegevens (een gpx-bestand) over naar de pc en vervolgens kan Lightroom dit gebruiken om locatiegegevens aan de foto’s toe te voegen.

Dat werkt als volgt. Eerst selecteer je in de bibliotheekmodule een aantal foto’s. Dan ga je naar de kaartmodule en klik onder de kaart op GPS-tracklogs (een pictogram van een lijngrafiek). Kies de optie Tracklog laden en wijs het gpx-bestand aan. Lightroom laadt het in en springt naar de juiste plek toe, zodat de door jouw afgelegde weg op de kaart te zien is als een gekleurde lijn. De volgende stap is het neerzetten van de geselecteerde foto’s op de juiste plek.


Laad een gpx-bestand in en ken locatiegegevens aan de fotoselectie toe.

Locaties toekennen en wijzigen

Uiteraard hoef je de foto’s nu niet handmatig op de kaart te zetten. Klik nogmaals op GPS-tracklogs en kies ditmaal voor [aantal] foto’s autom. taggen. Op de plek van [aantal] zal het aantal geselecteerde foto’s ingevuld zijn. Alle foto’s die in de tijdsspanne van de tracklog zijn gemaakt, worden nu van locatiegegevens voorzien en op de kaart zie je markeringen verschijnen.

Breng de muiscursor naar een markering om een foto of groepje foto’s te bekijken. Dit proces mag je blijven herhalen. De tracklog blijft namelijk geladen, dus je kunt telkens een plukje foto’s op de kaart plaatsen.

Foto’s selecteren kan trouwens ook in de fotostrip onder de kaart, je hoeft dus niet steeds naar de bibliotheekmodule terug te springen. Mocht Lightroom geen locatie voor een foto vinden in de tracklog, of je hebt helemaal geen trackbestand, dan kunnen foto’s altijd nog handmatig vanuit de fotostrip naar een plek op de kaart gesleept worden.

Klopt een locatie niet helemaal, dan sleep je die foto eenvoudigweg naar de gewenste plek toe. Is het een groepje foto’s, sleep dan de miniatuur uit de groep.


Een fotomarkering kan meteen verplaatst worden of sleep eerst de miniatuur uit een fotogroep.

0 Reactie(s) op: Snelstart: Lightroom 4-kaartmodule

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.