Snelstart: Snooze-functie voor Gmail

Door: Martin Gijzemijter | 19 december 2012 15:00

How To

Er is niets lekkerder dan wakker worden door een wekker en nog even op de Snooze-knop te drukken omdat je besluit dat je nog wel even wat langer kunt blijven liggen. Er zijn meerdere facetten in het leven waarbij zo’n uitstelknop voor gemoedrust zou zorgen en e-mail is er daar één van. Voor Chrome-gebruikers bestaat er nu precies zo’n knop voor Gmail.

01 Snooze Your Email installeren

E-mail uitstellen, wat moet je je daar precies bij voorstellen? Het principe werkt eigenlijk precies zoals bij een wekkerradio. Nieuwe e-mails trekken je aandacht, omdat ze bovenaan staan en uiteraard de status ongelezen hebben.

Klik je zo’n mailtje open, maar heb je geen tijd/zin om te antwoorden, dan zakt zo’n mailtje al snel weg richting de vergetelheid. Je kunt er dan voor kiezen om zo’n mailtje niet aan te klikken, maar wanneer er tien mails ongelezen zijn, vallen die ook niet meer op. Snooze Your Email kan dat verhelpen, maar daarvoor moet je dan wel eerst de Chrome-extensie installeren.

Met Snooze Your Email kun je heel eenvoudig e-mails uitstellen tot later.

Open Chrome en surf naar https://chrome.google.com/webstore. Op de pagina die verschijnt, zoek je linksboven naar Snooze Gmail. De extensie die je zoekt verschijnt bovenaan. Klik op deze extensie en vervolgens op toev. aan Chrome. Klik op Toevoegen in de pop-up Nieuwe extensie bevestigen die verschijnt. Tot slot klik je op de knop Reload Webmail Tabs zodra de extensie succesvol is geïnstalleerd.

02 Extensie configureren

Wanneer je op de Snooze-knop van de wekker drukt, dan heeft dat maar één functie: het geluid een aantal minuten uitschakelen om vervolgens keihard weer terug te keren. Zo werkt het eigenlijk met Snooze Your Email ook: je kunt de e-mails in Gmail tijdelijk onderdrukken, om ze later terug te laten keren.

Zodra je de extensie hebt geïnstalleerd, kom je terecht op de configuratiepagina. Via de bovenste optie (Show desktop notifications) kun je aangeven dat je een melding wilt krijgen op het bureaublad nadat de Snooze-tijd verlopen is (die tijd bepaal je in stap 3) en met de optie daaronder bepaal je of dat gepaard gaat met geluid of niet.

Je kunt er ook voor kiezen om e-mails na verloop van de Snooze-tijd weer de status ongelezen te geven, wat je doet door een vinkje te plaatsen voor Mark emails as unread. Wanneer je de instellingen naar wens hebt aangepast, klik je op Close (geen zorgen je kunt deze instellingen later nog aanpassen, ze zijn niet definitief).

Je kunt aangeven of je een notificatie wilt op het bureaublad of alleen de gelezen mail na de Snooze-tijd weer ongelezen wilt maken.

03 Snooze Your Email gebruiken

De reden dat je in de vorige stap al hebt moeten aangeven op wat voor manier je wilt dat Snooze Your Email werkt, is dat het niet de bedoeling is dat je voor ieder mailtje dat je wilt Snoozen allerlei opties moet instellen, anders had je net zo goed direct kunnen antwoorden.

Om een e-mail te Snoozen, oftewel uit te stellen tot later, klik je het betreffende mailtje open, of plaats je vinkjes voor de mailtjes die je wilt uitstellen. Klik vervolgens rechtsboven op de knop Snooze die dankzij deze extensie is toegevoegd. Vervolgens klapt er een menu uit waarin je kunt bepalen hoe lang je de e-mails uit wilt stellen.

Je kunt daarin bijvoorbeeld kiezen uit 5 minuten of 4 uur, maar ook voor bijvoorbeeld Morgen of een andere dag van de week. Zodra je op een optie hebt geklikt, laat een kleine pop-up je weten dat dit is gelukt. Nadat de tijd die je instelt is verlopen, vindt de actie plaats die je in stap 2 hebt gedefinieerd en wordt de mail opnieuw onder je aandacht gebracht.

Je kunt aangeven hoe lang je het bericht/de berichten wilt snoozen, waarna de eerder gedefinieerde acties worden toegepast.

0 Reactie(s) op: Snelstart: Snooze-functie voor Gmail

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.