Sneltoetsen, macro's en gebaren als besturing

Er bestaan muizen en toetsenborden waarvan u de toetsen en knoppen zelf functies kunt meegeven, zoals het reguleren van het geluid of het openen van applicaties. Maar als u dergelijke apparatuur niet hebt, kunt u ook zelf trucjes gebruiken om Windows efficiënter te besturen.

1. Sneltoetsen

Sneltoetsen zijn een zeer efficiënte manier om snel te werken, denk aan Ctrl+C en Ctrl+V om te kopiëren en plakken. Het gratis programma WinHotKey stelt u in staat om sneltoetsen aan de door u gewenste acties te koppelen. Surf naar Directedge.us en klik op WinHotKey0.70.exe. Wanneer u het programma hebt geïnstalleerd en gestart, ziet u een lijst met voorgedefinieerde sneltoetsen. U kunt op zo'n sneltoets dubbelklikken om deze te wijzigen, of klikken op New Hotkey om zelf een nieuwe sneltoets aan te maken. Onder Description of this hotkey vult u een naam in voor de sneltoets. Vervolgens geeft u bij When I press these keys aan welke toetsen (Alt-, Ctrl-, Shift- en/of Windows-toets) moeten worden ingedrukt, bij Along with the key kiest u de andere helft van de sneltoets. Vervolgens kiest u bij I want WinHotKey welke actie u wilt uitvoeren (een programma openen, een document openen etc). Door te klikken op Browse kunt u bladeren naar het gewenste programma, document enzovoort.

© PXimport

WinHotKey stelt u in staat sneltoetsen te koppelen aan Windows-handelingen.

2. Macro's

U kunt ook acties binden aan een toetsencombinatie via een macro. Dit is een regels met instructies (zoals 'open een programma') die u aan een knop of toetsencombinatie kunt hangen. Een handig hulpmiddel om macro's te maken is AutoHotKey. Wanneer u het programma start, krijgt u de vraag of u een voorbeeldscript wilt laden. Antwoord Yes, want het is ingewikkelde materie. U ziet de voorbeeldregel: #z::Run www.autohotkey.com. De twee dubbele punten (::) is het scheidingsteken dat aangeeft dat de toetsencombinatie links (#z) aangeeft dat de actie rechts (Run) moet worden uitgevoerd. Het hekje (#) staat voor de Windows-toets, oftewel Windows-toets+Z betekent dat www.autohotkey.com geopend moet worden. Het script laadt zodra u het programma opent, dus de commando's die u aanmaakt werken alleen dan. Een lijst met commando's, symbolen en voorbeelden vindt u op AutoHotKey. Het is een ingewikkelde maar flexibele methode.

© PXimport

Macro's zijn ingewikkelder, maar wanneer u de commando's kent, kunt u er veel meer mee.

3. Muisgebaren

Met behulp van muisgebaren kunt u ook functionaliteit toevoegen, bijvoobreeld via het gratis StrokeIt. Wanneer u het programma start, kunt u commando's uitvoeren door de rechtermuisknop in te drukken en een figuur te teken. In het programma ziet u welke figuren welk effect hebben. Zo bladert u in uw browser achteruit door een streep naar links te trekken en vooruit door een streep naar rechts te trekken, door de letter M te tekenen opent u uw mailprogramma enzovoort. Wilt u zelf een nieuw gebaar toevoegen aan een commando, teken dan een uniek figuur. Er verschijnt dan een nieuw venster, waarin u kunt klikken op een uitklapmenu om het gebaar te koppelen aan, bijvoorbeeld, een toets op het toetsenbord. Klik vervolgens op File / New Action om een actie aan te maken. Via Add Gestures kunt u dan het zojuist gemaakte gebaar koppelen. Door vervolgens te klikken op New / Command kunt u uit een uitklapmenu selecteren welke actie bij het gekozen gebaar hoort.

© PXimport

Een originele en leuke manier om commando's uit te voeren is via muisgebaren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten