Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Sneltoetsen voor Windows 7

Door: Maikel Dijkhuizen | 27 oktober 2010 19:20

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Met een aantal handige sneltoetsen wordt het gebruik van Windows 7 een stuk aangenamer. Uw hand hoeft immers niet steeds het toetsenbord te verlaten om de muis te bedienen. Met deze slimme tips leert u hoe u veel sneller met het besturingssysteem kunt werken.

1. Sneltoetsen

Onder een 'sneltoets' wordt een combinatie van toetsen verstaan waarmee u bepaalde acties kunt uitvoeren. Sneltoetsen hebben verschillende voordelen. Zo werkt u er veel prettiger mee, omdat u niet meer met de cursor op een bepaalde knop op het scherm hoeft te mikken. Daarnaast hoeft uw hand het toetsenbord niet steeds los te laten en bovendien kan het werken met sneltoetsen RSI-klachten voorkomen. Voor veelvoorkomende handelingen bestaan zowel in Windows 7 als in de meeste programma's toetscombinaties. Overigens werkt een deel van de in dit artikel besproken sneltoetsen ook in oudere versies van Windows.

2. Navigeren in Windows

Vindt u het vermoeiend om met de muis door alle menu's in Windows 7 te navigeren? Druk dan op de Windows-toets, waarmee u menu Start opent. Vervolgens gebruikt u de pijltjestoetsen en Enter om alle onderliggende menu's te bekijken en applicaties of programma's te openen. Als u meerdere dialoogvensters hebt geopend, is het lastig om een snelkoppeling op het Bureaublad te activeren. Gebruik in dat geval de toetscombinatie Windows-toets+D. Hiermee minimaliseert u in één keer alle vensters. Via Windows-toets+Spatie kunt u ook tijdelijk op het Bureaublad 'spieken', door met behulp van de AeroPeek-functie de vensters transparant te maken.

Gebruik de Windows-toets onder meer om door het menu Start van Windows te navigeren.

3. Geopende vensters

Een populaire sneltoets is Alt+Tab, waarmee u eenvoudig tussen geopende vensters schakelt. Houd Alt ingedrukt, waarbij u telkens op Tab drukt om het gewenste programma te bereiken. In Windows 7 bekijkt u miniatuurweergaven in de Taakbalk zodra u er met de cursor van de muis op gaat staan. Gebruik liever de sneltoets Windows-toets+T en navigeer met de pijltjestoetsen naar het juiste onderdeel. Met Enter opent u vervolgens de betreffende applicatie. Is uw Taakbalk erg vol en hebt u een programma nodig dat helemaal rechts staat? Druk dan op Windows-toets+Shift+T om de laatste miniatuurweergave te openen.

Via Alt+Tab schakelt u snel tussen geopende vensters.

4. Windows Flip 3D

Er is nóg een manier om snel tussen geopende vensters te schakelen. Sinds de introductie van Vista is het mogelijk om in een fraaie 3d-weergave voorbeelden van bijvoorbeeld mappen, programma's en documenten te bekijken. Druk op de toetscombinatie Windows-toets+Tab, zodat de geopende onderdelen in een stapel worden weergegeven. Houd hierbij de Windows-toets ingedrukt en klik telkens op Tab om te bladeren. Laat de toetsen los om weer terug te keren naar de normale weergave.

Met Windows Flip 3D kunt u eenvoudig naar het juiste document of programma bladeren.

5. Minimaliseren

Het is handig om te weten hoe u de grootte van vensters aanpast. Als een applicatie op de Taakbalk is geselecteerd, gebruikt u de Windows-toets+pijltje omhoog om het venster te maximaliseren. Via de Windows-toets in combinatie met pijltje rechts of pijltje links vult u de helft van het beeldscherm. Minimaliseren kan natuurlijk ook, door middel van Windows-toets+pijltje omlaag. Verder is de sneltoets Windows-toets+Home erg handig. Hiermee verplaatst u alle niet-actieve vensters naar de Taakbalk. Een dialoogvenster afsluiten doet u met Alt+F4.

0 Reacties op: Sneltoetsen voor Windows 7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.