Sociale netwerken beheren

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 13 augustus 2010 10:46

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Social Networking (in het kort: het onderhouden van uw sociale contacten via een online profielensite) is ontzettend handig en nog leuk ook. U bent altijd op de hoogte van wat uw vrienden/familieleden/kennissen doen, en uiteraard blijven zij op de hoogte van wat u doet. Het wordt echter al snel een stuk minder leuk wanneer uw gegevens gebruikt worden voor andere dingen dan waarvoor u ze bedoeld had. U dient daarom goed na te denken over wat u precies op uw profiel zet en hoe u deze beheert.

Voorbeelden van sociale netwerksites zijn Facebook en Hyves, maar ook sites als Twitter en YouTube. Grootste gemene deler: ze stellen u in staat contact te leggen met anderen en vervolgens allerlei informatie (tekst, foto's, video's, enzovoort) te delen. In de begindagen van Hyves kon dat allemaal nog niet zoveel kwaad, met als gevolg dat iedereen zijn ziel en zaligheid via z'n profiel deelde. Nu zulke sites zo populair zijn geworden dat nagenoeg iedereen een profiel op een of andere sociale netwerksite lijkt te hebben, worden ze in toenemende mate aantrekkelijk voor hackers, adverteerders en andere bedrijven en individuen. Hoewel veel van die 'pottenkijkers' wellicht niet eens kwaad in de zin hebben, wilt u uw informatie eigenlijk helemaal niet aan ze geven.

Profiel afschermen

De meeste sociale netwerken bieden u de mogelijkheid om uw profiel af te schermen. De manier waarop u dit kunt doen, verschilt per site, en het kan vaak op verschillende niveaus. Zo kunt u ervoor kiezen om al uw informatie af te schermen voor iedereen, alle informatie af te schermen voor iedereen die u niet hebt geaccepteerd als 'vriend', of slechts beperkte informatie te tonen aan (of juist af te schermen voor) vreemden of zelfs vrienden. Dergelijke opties zijn geen overbodige luxe, zelfs niet als u denkt dat wat u online zet helemaal geen gevoelige informatie is. Het niet afschermen van uw profiel staat in feite gelijk aan foto's van uzelf uitdelen aan wildvreemden op straat, en daarbij vermelden wat u vandaag allemaal hebt gedaan, met wie u een relatie hebt, waarvan u houdt, en ga zo maar door. Diezelfde wildvreemden kunnen die informatie immers ook op uw profiel vinden... u dient daar echt niet te licht over te denken!

Vrijwel alle sociale netwerksites stellen u in staat uw profiel af te schermen. Zo bepaalt u wie uw profiel mag zien en wie niet.

Afgeschermd profiel nieuwe norm?

Op dit moment is een profiel dat nieuw is aangemaakt op de meeste sociale netwerksites standaard niet afgeschermd. Dat is ergens ook wel logisch: sociale netwerksites hebben immers baat bij zoveel mogelijk kruisbestuiving. Je hoort echter steeds vaker dat dergelijke sites verplicht zouden moeten worden om de profielen standaard op slot te zetten, en de gebruiker bewust de keuze te laten maken om deze wel of niet openbaar te maken. In april van dit jaar gaf de Consumentenbond te kennen voorstander van een dergelijke ontwikkeling te zijn, omdat niet-afgeschermde profielen een schat aan informatie kunnen bevatten voor criminelen en consumenten tegen zichzelf beschermd dienen te worden.

Waarom afschermen?

Wellicht leest u dit alles en denkt u: wat een gedoe, ik heb niets te verbergen. Een begrijpelijke gedachte, maar het afschermen van een profiel is niet alleen belangrijk voor mensen die geheimen hebben voor de buitenwereld. Waren wilde verhalen over misbruik van privacygegevens door adverteerders en hackers ooit niet meer dan bangmakerij, tegenwoordig vormen dergelijke bedrijven en individuen daadwerkelijk een serieuze bedreiging voor uw privacy. Soms gaat het om simpele dingen: een negatief bericht over uw werk op uw profiel wordt gelezen door uw baas, ofwel omdat u uw profiel niet hebt afgeschermd, ofwel omdat u vergeten bent dat u uw baas als 'vriend' hebt toegevoegd. Maar denk bijvoorbeeld ook aan uw vakantievoorpret, waarbij u aan een vriend of vriendin laat weten van wanneer tot wanneer u op vakantie bent. Via de combinatie van uw naam, achternaam en woonplaats is het niet extreem moeilijk om uw adres te achterhalen. In dat geval kunt u inbrekers net zo goed de sleutel geven...

Een 'onschuldig' bericht om even stoom af te blazen, kan serieuze gevolgen hebben indien de verkeerde mensen het lezen.

Loslippigheid op uw profiel kan zelfs gevolgen hebben voor uw toekomst. Wanneer u solliciteert naar een nieuwe baan, wil uw nieuwe werkgever graag weten met wie hij of zij te maken heeft. Wanneer u uw informatie op sociale netwerksites niet afschermt, kan uw nieuwe baas ontzettend veel over u te weten komen. Zoals hoe u zich gedraagt in uw sociale kring en waar u van houdt, maar ook alle foto's die u online hebt geplaatst of een melig filmpje. Zo kan er een situatie ontstaan waarin de persoon tegenover u veel meer over u weet dan u denkt. Dan valt u dus keihard door de mand bij het beroemde leugentje om bestwil. bijvoorbeeld wanneer u zegt dat u geen negen-tot-vijfmentaliteit hebt, terwijl uw profiel doodleuk vermeldt: 'Nog vijf minuten en dan eindelijk naar huis!'. In de toekomst kan zulke openhartigheid nog veel riskanter worden. Denk maar eens aan een ziektekostenverzekeraar die het profiel van potentiële nieuwe klanten naloopt om te checken of ze hun formulier naar waarheid hebben ingevuld.

Misschien hebt u weinig geheimen, maar er zijn bepaalde dingen die bijvoorbeeld uw toekomstige werkgever niet hoeft te zien. Zoals dit.

Illusie van privacy op Twitter

Het is een fijne gedachte dat u zelf kunt bepalen welke informatie u deelt met anderen en welke niet. Helaas kan privacy soms ook een illusie zijn. Zo kunt u bij Twitter met behulp van de optie Protect my Updates aangeven dat u mensen eerst toestemming dient te geven voordat ze u ­mogen volgen. Stel u besluit na een jaar twitteren om dit te doen, dan wekt dat de illusie dat al uw tweets (Twitter-berichten) afgeschermd zijn voor de ogen van vreemden. Helaas geldt dit ­alleen voor uw nieuwe berichten; alle tweets die u hebt geplaatst voordat u de instelling ­wijzigde, zijn terug te vinden via Google cache. Dit bleek nog maar eens in mei, toen de adjudant van de toenmalige staatssecretaris van Defensie Jack de Vries onmiddellijk na het uitlekken van hun verhouding haar Twitter-account afschermde... wat helaas niet kon voorkomen dat enkele weblogs de berichten doodleuk opdiepten uit de Google-cache.

0 Reactie(s) op: Sociale netwerken beheren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.