Softmaker FreeOffice - Een gratis alternatief voor Office

Door: Ignace de Groot | 25 september 2014 10:00

Apps & Software

De populairste en krachtigste kantoorsuite is ongetwijfeld Microsoft Office, maar die is behoorlijk aan de prijs. Producent Softmaker biedt zowel een betaalde als een gratis kantoorsuite aan. FreeOffice is de naam van de gratis variant: wat heeft die zoal te bieden?

None

Softmaker FreeOffice

Taal:

Nederlands

OS:

Windows XP

Windows Vista

Windows 7

Windows 8

Linux

Website:

www.freeoffice.com

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Nederlandstalig
 • Compatibel Office
 • Snel
 • Minpunten
 • Grafische opties
 • Geen export Open XML
 • Functionaliteit
 • Registratie

FreeOffice, dat je na een registratie zowel voor Windows als Linux kunt installeren, bevat drie verschillende producten: een tekstverwerker (TextMaker), een spreadsheet (PlanMaker) en een presentatiepakket (Presentations). In deze bespreking beperken we ons tot de gratis versie. Wil je meer weten over de verschillen tussen de gratis en betaalde versies, dan kijk je hier. Voor actuele prijzen van de betaalde pakketten kijk je hier.

Initieel bevatten deze drie pakketten alleen Engelse en Duitse woordenboeken, ook al is de interface Nederlandstalig. Wil je bijvoorbeeld ook een Nederlandstalige spellingcontrole uitvoeren, dan moet je het juiste woordenboek eerst nog vanaf de site downloaden en het vanuit Extra / Instellingen / Taal inladen.

Compatibiliteit

De interface van de drie pakketten kun je 'traditioneel' noemen, met een klassiek menu en dito knoppenbalk. Eigenlijk heeft de interface nog het meeste weg van MS Office 2003. De producent van FreeOffice pakt sterk uit met een uitstekende compatibiliteit met de Microsoft Office-formaten, zowel doc, xls, ppt als docx, xlsx en pptx worden ondersteund. De meeste van onze testdocumenten lieten zich inderdaad probleemloos inlezen, maar het is wel jammer de documenten zich niet (weer) naar een Open XML-formaat (docx, pptx of xlsx) laten opslaan.

Ook pptx-bestanden laten zich zonder veel problemen openen.

Een aangename verrassing is de snelheid waarmee deze gratis kantoorsuite opereert. We hebben in elk geval de indruk dat een en ander doorgaans iets sneller wordt afgehandeld dan bij de concurrerende suites.

Beperkingen

Dat neemt niet weg dat we ook een paar interessante functies missen. Bijvoorbeeld 'mailmerge': het samenvoegen van databases en tekst voor het aanmaken van verzendlijsten. Al kunnen we ons wel voorstellen dat men deze optie vooral toch in zakelijke omgevingen zou waarderen. De grafische mogelijkheden en functies van het spreadsheetpakket zijn wat ons betreft aan een update toe. En wat SoftMaker Presentations betreft: het aantal sjablonen vinden we behoorlijk beperkt en het is jammer dat je presentaties niet rechtstreeks in de vorm van een videofilmpje kunt gieten.

De interface heeft wel wat weg van een MS Office 2003-pakket.

0 Reactie(s) op: Softmaker FreeOffice - Een gratis alternatief voor Office

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.