Software sneller opstarten met LaunchyQt

Door: Toon van Daele | 20 januari 2021 09:10

How To

Met het gratis LaunchyQt hoef je slechts één of enkele letters in te tikken om een gewenst programma op te starten. Software sneller opstarten is daarmee zo gepiept. Een korte rondleiding langs de mogelijkheden en instellingen van deze handige freeware.

LaunchyQt is een gratis openbronprogramma gemaakt met de C++-toolkit Qt, vandaar de naam. Het programma leunt sterk op voorloper Launchy. Dit lanceerplatform was een klein decennium terug erg populair, maar de ontwikkeling werd helaas stopgezet. Tot een enthousiast gebruiker, Samsung Wang, de draad weer oppakte en een verbeterde editie met de naam LaunchyQt uitbracht. Dit programma willen we graag aan je voorstellen.

Download LaunchyQt hier. Het is wel zo makkelijk alsje de reeds gecompileerde versie downloadt. Klik daarvoor op Launchy-3.1.1-win-x86.zip. De versie met ‘pip’ in de naam is alleen interessant voor wie met de Python-packagemanager aan de slag wil.

Pak het gedownloade archiefbestand uit. Dat kan in principe ook naar een usb-stick, want het programma is portable. In de uitgepakte (hoofd)map vind je onder meer Launchy.exe terug. Met een dubbelklik start je het op.

Zo werkt het

Als je vervolgens in het systeemvak van Windows 10 kijkt, merk je het LaunchyQt-pictogram op. Je kunt dit met rechts aanklikken en Show Launchy selecteren, maar wij vinden de sneltoets Alt+spatiebalk iets handiger. Er duikt nu een verplaatsbare (zoek)balk op die je ook weer snel kunt laten verdwijnen met dezelfde sneltoets, via de Esc-toets of door elders op het scherm te klikken.

Deze zoekbalk is de toegangspoort tot de catalogus van LaunchyQt en die indexeert zeer regelmatig (standaard om het half uur) alle items uit het starmenu van Windows. Wil je bijvoorbeeld Google Chrome opstarten, dan volstaan mogelijk de letters go of chr of enig andere lettercombinatie die in de programmanaam voorkomt. Met de pijltjestoetsen ga je naar het juiste item en met Enter start je de applicatie.

De basis van LaunchyQt heb je inmiddels al onder de knie, veel eenvoudiger wordt het niet. Maar er zijn wel meer opties en mogelijkheden. Klik maar op het tandwielpictogram van de zoekbalk of klik met rechts op de zoekbalk of op het programma-icoon en kies Options.

Je belandt nu in het configuratievenster van de tool. Open het tabblad General.

Hier kun je onder meer de sneltoets (Alt+spatiebalk) wijzigen en aangeven of je in de zoekresultaten niet alleen de programmanaam, maar ook het pad vermeld wilt zien. Je legt hier ook het aantal zichtbare en gesuggereerde aantal zoekresultaten vast.

Verder kun je de stijl en enkele visuele effecten van LaunchyQt wijzigen, maar voor een meer ingrijpende facelift open je het tabblad Skins. Hier kun je uit een tiental designs kiezen.

Meer vinden

Enig ‘eye candy’ is leuk, maar bij een lanceerplatform gaat het natuurlijk toch vooral om de inhoud. Die bepaalt welke resultaten je te zien krijgt wanneer je zoektermen of letters intikt. Zoals gezegd indexeert de tool standaard alle snelkoppelingen in het startmenu van Windows, maar op het tabblad Catalogus bepaal je helemaal zelf waar LaunchyQt (verder) moet zoeken.

Stel, je hebt een gegevensmap waarvan je de inhoud ook graag op bestandsnaam wilt laten doorzoeken. Druk dan op het plusknopje in het linkervenster en verwijs via het mapicoon naar de gewenste map. Selecteer de toegevoegde locatie en geef rechtsonder aan of je ook binnen submappen (Include directories) wilt laten zoeken. Geef ook aan of uitvoerbare bestanden (Include executables) in de resultatenlijst moeten verschijnen.

Via het plusknopje in het rechtervenster voeg je tenslotte per maplocatie de bestandstypes toe waarmee LaunchyQt rekening moet houden, bijvoorbeeld docx en png. Met Rescan Catalog forceer je een onmiddellijke herindexering. Onderaan het venster lees je het totaalaantal geïndexeerde items af.

0 Reactie(s) op: Software sneller opstarten met LaunchyQt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.