Software van derden automatisch updaten

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 30 november 2012 16:14

Apps & Software

Het is ontzettend fijn dat Windows het mogelijk maakt om updates voor het besturingssysteem automatisch te downloaden en te installeren, immers dat houdt het besturingssysteem veilig en stabiel. Maar het zorgt ook voor luiheid, waardoor de software van derden wellicht niet altijd bijgewerkt wordt. Gelukkig is daar FileREX.

01 FileREX installeren

FileREX kan je zien als een programma dat vrijwel dezelfde functie heeft als Windows Update. Het programma zoekt naar bijgewerkte versies van software die je hebt geïnstalleerd in Windows en kan daarvoor vervolgens automatisch nieuwe versies downloaden.

De site van FileREX is een beetje rommelig en vol advertenties, dus het is even goed zoeken naar de juiste downloadlink.

Om FileREX te downloaden ga je naar http://updatechecker.filerex.com/. Site en software zien er allesbehalve spectaculair uit, maar dat maakt niet uit: de software doet namelijk wat het doen moet. Klik linksonder in het scherm op de groene downloadknop en vervolgens op de link Download FileREX Update Checker. Pas op dat je niet op één van de veelvuldige reclamebanners (ook vermomd als downloadknoppen) klikt, want die brengen je overal behalve waar je zijn moet.

Belangrijk om te weten, één van de systeemeisen van FileREX is dat .NET Framework 3.5 is geïnstalleerd. Heb je dit niet, dan wordt dit tijdens de installatie erbij geïnstalleerd, maar dat is natuurlijk wel fijn om te weten (ook omdat er extra bestanden voor gedownload moeten worden en dat kan even duren).

02 FileREX instellen

Wellicht verwacht je dat je moet aangeven welke software je geïnstalleerd hebt op de computer zodat FileREX kan zoeken naar updates, maar het is veel eenvoudiger. Zodra je FileREX start, werkt het programma eerst z’n eigen database bij en scant daarna het Windows Register, op zoek naar software die je hebt geïnstalleerd, om dit te vergelijken met z’n eigen database.

Veel instellingen zijn er dus niet om te veranderen, je hebt weinig controle over de werking van het programma. De paar instellingen die er zijn, vind je door in het systeemvak te dubbelklikken op het pictogram van FileREX en vervolgens te klikken op het pictogram met het tandwiel.

In het venster dat verschijnt kan je aangeven of je het programma automatisch met Windows wilt starten (uiteraard wel aan te raden want je wilt juist voorkomen dat je zelf moet gaan zoeken), maar ook dat het programma zichzelf automatisch afsluit als er geen nieuwe versies worden gevonden. Ook kan je hier aangeven of er alleen naar gratis software mag worden gezocht of ook naar betaalde.

Je kunt zelf niet heel veel instellen aan het programma, de interface heeft maar vier opties.

03 Werken met FileREX

Hebt je de instellingen aangepast, dan is FileREX klaar voor gebruik. Wanneer er een nieuwe versie wordt aangetroffen van software die je geïnstalleerd hebt op de computer, dan zal hiervan melding worden gemaakt en kan je de software downloaden in de interface (wederom via het systeemvak). Het is helaas niet zo dat je de software, net als met Windows Update, volledig automatisch kunt downloaden en installeren, maar dat is zeer begrijpelijk.

De updates van Windows zijn immers allemaal afkomstig van Microsoft, terwijl dit programma zoekt naar bestanden van externe bronnen. Het enige grote nadeel van dit programma is dat het je weliswaar kan helpen bij het bijhouden van software, maar dat nooit helemaal volledig kan doen. Er zullen altijd programma’s zijn die (nog) niet in de database van FileREX zijn opgenomen en die je dus handmatig zult moeten zoeken.

Voor een volgende versie hopen we daarom wel op de mogelijkheid om zelf ook software toe te voegen aan de lijst, zodat we écht zelf niets meer hoeven te doen.

Zodra er een nieuwe versie gevonden is krijgt je daarvan een melding (ook als er dus niets te vinden is bij een scan).

0 Reactie(s) op: Software van derden automatisch updaten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.