Software verwijderen in Windows 10

Door: Ronald Smit | 16 september 2017 08:03

Het Configuartiescherm, nodig om software te verwijderen
How To

Ooit geïnstalleerde software verwijderen is toch eén van die basale taken van een besturingssysteem. Vreemd genoeg zit deze optie tegenwoordig een beetje verstopt in Windows 10.

Naast het installeren van programma's is de mogelijkheid om ze ooit weer te verwijderen ook best praktisch. Al is het maar omdat je een nieuwe versie hebt geïnstalleerd en het oude niet meer gebruikt. Laten staan is zonde van de schijfruimte! Het verwijderen van programma's in Windows was tot de komst van de Creators Update een vrij eenvoudige taak: breng een bezoekje aan het Configuratiescherm, zet dat in de weergave Grote pictogrammen en klik op Programma's en onderdelen. Selecteer een te verwijderen programma in de lijst en klik daarna op de Verwijderen/wijzigen in de grijze balk boven het lijstje. Vervolgens doorloop je de de-installatie-wizard. Makkelijker kunnen we het niet maken.

Sinds de Creators Update heeft Microsoft het Configuratiescherm - ook handig voor een aantal andere zaken - in haar oneindige wijsheid echter stevig verstopt. Even snel het Configuratiescherm openen via een rechter muisklik op de Startknop kan dus niet meer. Naar de reden achter deze opmerkelijke beslissing blijft het gissen, maar het is zoals het is. Gelukkig is het Configuratiescherm vooralsnog ook niet écht verdwenen. Het heeft alleen geen menukoppelingen meer. Om het alsnog op te roepen klik je op de knop met het vergrootglaasje direct naast de Startknop. Tik in het zoekveld configuratiescherm en klik op het gevonden gelijknamige resultaat. Voilá: daar is het Configuratiescherm weer. Inclusief Programma's en onderdelen, je kan dus weer naar hartelust overbodige programma's verwijderen.

Apps

Windows 10 is wat beheer en configuratie betreft nog altijd verre van consistent. Hoewel je alle programma's in Programma's en Onderdelen ziet, ontbreken de apps. Mocht je daar gebruik van maken. En met apps bedoelen we de programma's die je via de Windows Store installeert. Om die te verwijderen moet je een bezoekje aan Instellingen brengen, ofwel: klik op het tandwieltje in het menu Start. Klik in het geopende venster op Apps en je ziet een lijst met geïnstalleerde apps. Klik op de te verwijderen app en daarna op de tevoorschijn komende knop Verwijderen. Daarbij geldt overigens dat een aantal standaard-apps helaas niet is te verwijderen. Maar dat merk je vanzelf aan het ontbreken van de verwijderknop.

0 Reactie(s) op: Software verwijderen in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.