Software voor ouderlijk toezicht

Door: Edmond Varwijk | 14 december 2010 10:15

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6
  7. pagina 7

Kinderen brengen gemiddeld 11 uur per week door op internet. Tweederde van hen doet daarbij negatieve ervaringen op zoals het zien van pornografie of het worden bedreigd tijdens chatten. U weet van niets? Minder dan de helft van de kinderen deelt negatieve online ervaringen met de ouders. Software voor ouderlijk toezicht helpt kinderen om verantwoord het internet te gebruiken en voorkomt negatieve ervaringen. Toch gebruikt haast niemand het.

Dit artikel bestaat uit zeven pagina’s:

Pagina 1: Inleiding;

Pagina 2: Benzoy; CyberPatrol

Pagina 3: Net Nanny; MyBee

Pagina 4: Norton Online Family; PC Pandora

Pagina 5: VISE Oudercontrole; Windows Live Family Safety (bèta 4)

Pagina 6: YourSafetynet Home Edition; K9 Web Protection

Pagina 7: Conclusie; Tabel.

De meeste kinderen delen met hun ouders de computer en het account met alle rechten. Kinderen zitten daarbij veelal alleen achter de computer, slechts in een kwart van de gevallen is een ouder in de directe nabijheid. Desondanks vertrouwen de meeste ouders erop dat zij door op afstand een oogje in het zeil te houden hun kind voldoende helpen en beschermen op het internet. Slechts een kwart van de ouders creëert een echt kindveilige internetomgeving door maatregelen te nemen zoals het installeren van software voor ouderlijk toezicht. Software voor ouderlijk toezicht kan bijvoorbeeld afdwingen wanneer kinderen de computer mogen gebruiken en wanneer niet, met wie ze mogen chatten en welke sites ze mogen bezoeken.

Zorgplicht en privacy

Volgens Volker Ladage van VISE Parental Control weten veel ouders niet dat de software bestaat, maar ook de cultuur speelt mee. “In Nederland willen ouders vriendjes zijn met hun kinderen en denkt men dat je een kind onacceptabel controleert door filtersoftware te installeren. In de VS ziet men duidelijker de gevaren van internet en installeren ouders juist in het belang van de kinderen de software.” Weerzin tegen het aspect van controle is inderdaad een veel gehoord argument tegen software voor ouderlijk toezicht. Volgens Arnoud Engelfriet, ICT-jurist en gespecialiseerd in internetrecht, is dit echter afhankelijk van hoe de software wordt gebruikt en of de kinderen erover zijn geïnformeerd. “Ouders hebben een zorgplicht voor hun kinderen en daar hoort bij dat ze oppassen dat de kinderen geen verkeerde dingen doen of vervelende dingen overkomen.” Wel vindt hij dat de ouders terughoudend moeten zijn als het gaat om echte controle. “Ook kinderen hebben recht op privacy en zomaar alles bijhouden en bekijken vind ik een ernstige schending van dat recht.” De jurist pleit ervoor het kind uit te leggen wat er wordt bijgehouden en waarom. “Een kind moet ongestoord met vriendjes kunnen chatten, maar ouders mogen maatregelen nemen om chatten met kinderlokkers te voorkomen.”

Webfilter

Websites filteren is de misschien wel bekendste vorm van ouderlijk toezicht, die bovendien niet gericht is op controleren maar op het beschermen van het kind. Webfiltering gebeurt bijna altijd op basis van lijsten met goede en slechte sites. Sommige programma’s hebben hiervoor kant-en-klare profielen die aan de computer­accounts van de kinderen gekoppeld kunnen worden. Ouders kunnen bovendien websites toevoegen of uitzonderingen creëren door sites op een zwarte of witte lijst te plaatsen. Bij filtering heeft een Nederlands programma duidelijk de voorkeur boven een programma uit het buitenland omdat het beter weet wat binnen de kaders van onze cultuur voor kinderen van een bepaalde leeftijd gangbaar is. Behalve alleen de sites te vergelijken met de lijst van goede en slechte sites, scannen steeds meer programma’s zelf de tekst op een site om te bepalen of deze bezocht mag worden. Onder andere het Engelstalige Net Nanny en het Nederlandse Yoursafetynet doen dit.

Gebruiksgemak

Gebruiksvriendelijkheid van software voor ouderlijk toezicht is erg belangrijk. Als favoriete websites niet meer te bezoeken zijn en de ouders niet weten hoe ze dit oplossen, dan zal de roep om de software weer te verwijderen snel aanzwellen. Omdat de meeste huishoudens beschikken over meer dan één computer is het bovendien handig wanneer de software niet op elke computer apart geconfigureerd moet worden.

De hierna besproken programma´s van Microsoft en Norton zijn eigenlijk slechts kleine applicaties op de computer die alle configuratie van een webportal halen. Ouders doen via de webportal het beheer en kunnen rapportages bekijken. Bijkomend voordeel hiervan is dat wijzigingen vanaf elke willekeurige pc aangebracht kunnen worden. Dit laatste geldt ook voor de software van Net Nanny, die zowel op de pc als via een webportal ingesteld kan worden. Van de Nederlandse producten voor ouderlijk toezicht biedt alleen Benzoy een soort van online koppeling. Benzoy bewaart de configuratie namelijk op de servers van het bedrijf en kan deze overnemen wanneer een extra pc wordt toegevoegd. Voor VISE Oudercontrole en Yoursafetynet geldt dat deze mogelijkheid nog ontbreekt maar bij beide producenten hoog op de verlanglijst staat. Wat nog in bijna alle producten ontbreekt is de mogelijkheid andere apparaten dan pc’s te controleren. Kinderen gebruiken niet meer alleen de pc om het internet op te gaan, maar kunnen dit ook via de mobiele telefoon, de Xbox en de Wii. Van de genoemde programma’s heeft alleen Net Nanny een apart programma voor een mobiele telefoon.

0 Reactie(s) op: Software voor ouderlijk toezicht

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.