Softwaregids: 5 handige communicatie-programma's

Door: mark-swarts | 19 december 2013 12:00

Apps & Software

In dit artikel bespreken we de beste programma's en applicaties voor je computer op het gebied van communicatie. Sommige kosten enkele euro's en zijn verkrijgbaar in de winkel, maar de meeste zijn gratis te downloaden van internet.

Tip 01: Teamviewer

Heb je een probleem met je computer, of wil je iemand iets uitleggen over de computer? Met TeamViewer maak je eenvoudig een volledige verbinding met de computer van een ander. Diegene kan aangeven welke bevoegdheden je krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld de computer volledig overnemen, inclusief muis- en toetsenbordnavigatie, of alleen het scherm van de ander zien.

Daarnaast kun je met behulp van een microfoon alles gewoon uitleggen met je stem, in plaats van het te moeten proberen via de chat. Heb je geen microfoon, dan kán het trouwens wel via de chatfunctie. TeamViewer is gratis en werkt op elke Windows-versie, Mac OS X, Linux, Android, iOS en Windows RT.

Tip 01 Problemen met je computer? Met TeamViewer kan iemand je helpen.

Tip 02: Skype

Skype is ondertussen wereldberoemd. Het maakt ons leven in alle opzichten zoveel productiever. Het is namelijk te gebruiken als chatprogramma, maar je kun er ook eenvoudig documenten, foto's en video's naar contactpersonen mee versturen. De databank met gebruikers is enorm gegroeid sinds Skype is overgenomen door Microsoft. Skype is daardoor perfect voor intensieve gebruikers van Microsoft Office en de bijbehorende zakelijke toepassingen.

Overigens kun je met Skype ook goedkoop bellen naar binnenlandse en buitenlandse telefoonnummers. Op de website van Skype vind je alle versies voor computer en mobiel gebruik. Overigens bestaat er voor Windows 8 een aparte editie, die onafhankelijk werkt van de traditionele desktop-versie. We adviseren je slechts één van beide te installeren.

Tip 02 Skype heeft twee versies voor Windows 8: installeer slechts één.

Tip 03: Pidgin

Al die sociale netwerken lijken zo leuk, maar op een gegeven moment kan het lastig worden al die contacten nog te onderhouden. Pidgin combineert al deze chatservices, zodat je met meerdere accounts vanuit slechts één scherm kunt chatten. Pidgin werkt met bijvoorbeeld Google Hangout (het voormalige Talk), IRC, MSN Live Messenger, ICQ en Yahoo!. Pidgin werkt op Windows en Linux. Voor Mac OS X heb je Adium nodig.

Pidgin is volledig vertaald naar het Nederlands. Mis je bepaalde chatdiensten? Door plug-ins te installeren, kun je bijvoorbeeld ook Facebook, Skype en TorChat integreren in Pidgin. De software is gratis verkrijgbaar.

Tip 03 Met Pidgin kun je al je chatdiensten op één plek centreren.

Tip 04: FileZilla

Moet je snel wat bestanden op de server van je werk zetten? FileZilla kan je daar uitstekend bij helpen. Door middel van drag-and-drop sleep je bestanden van het ene deelvenster naar het andere waardoor je bestand wordt geüpload. Het werkt uiteraard ook goed om websites te beheren of je eigen bestandsserver te onderhouden.

Een verbinding maken is heel gemakkelijk, je hoeft alleen maar de accountgegevens in te voeren in de daarvoor bestemde balk aan de bovenkant van het scherm. Zelfs op afstand kun je bestanden bewerken en worden bestanden gesynchroniseerd.

Tip 04 FileZilla werkt als de ideale postbode voor ftp-servers.

Tip 05: News Bento

Je hebt waarschijnlijk wel een aantal nieuwswebsites opgeslagen als favoriet om gemakkelijk te kunnen openen. Het voor Windows 8 gratis verkrijgbare News Bento (te vinden in de Windows Store) geeft op een schitterende tijdschriftachtige wijze artikelen weer van je favoriete websites.

Door te zoeken op je interesses, kom je misschien nog wel titels tegen die je nog niet kende, maar wel heel populair en groot blijken te zijn. News Bento is geoptimaliseerd om weer te geven op een Windows 8-tablet, maar weet zich ook prima te redden in een desktopomgeving met muis en toetsenbord.

Tip 05 News Bento is een rss-reader dat leest als een tijdschrift.

1 Reactie(s) op: Softwaregids: 5 handige communicatie-programma's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 30 december 2013 00:27 Anoniem
    In de beschrijving van Skype ontbreekt wat er dan anders is aan de afzonderlijke versie voor Windows 8 (die ik op de Skype website overigens niet eens kan vinden). Waarom zou ik slechts een van de twee moeten installeren?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.