Soluto

Door: Koen Vervloesem | 26 juli 2010 15:53

Apps & Software

Bent u gefrustreerd omdat uw pc steeds trager lijkt te worden en weet u niet wat u daaraan kunt doen? Dan is Soluto misschien iets voor u: dit programma neemt alle programma’s die op de achtergrond van Windows draaien onder de loep en toont u welke u kunt uitschakelen. Het resultaat: uw computer start merkbaar sneller op.

Na de installatie van Soluto en een eerste herstart krijgt u in de linkeronderkant te zien hoe lang het booten bij u duurde. Klikt u hierop, dan krijgt u te zien waarom. De gestarte programma’s worden heel overzichtelijk getoond in drie klassen: No-brainer (die kunt u zonder problemen verwijderen), Potentially removable (die kunt u verwijderen als u zeker weet dat u ze niet nodig hebt), en Required (basiscomponenten van Windows die u niet kunt verwijderen zonder problemen te introduceren, Soluto laat dit dan ook niet toe).

Van elke klasse programma’s krijgt u te zien hoeveel programma’s het zijn en hoeveel tijd het opstarten ervan in beslag neemt. Bovendien kunt u op elk van deze programma’s inzoomen door er met de muiscursor over te blijven hangen. Dan krijgt u een beschrijving van het programma te zien en een grafiekje van wat andere gebruikers hiermee gedaan hebben. Zo krijgt u dus eigenlijk al een advies wat u best doet, maar u hoeft natuurlijk de massa niet te volgen.

Soluto toont u overzichtelijk welke programma’s u kunt verwijderen.

Voor elk programma hebt u de keuze uit drie acties. Ofwel laat u het programma tijdens het booten opstarten zoals het tot nu toe deed. Aangezien u te zien krijgt voor hoeveel seconden tijdens het booten het programma verantwoordelijk is, zult u zeker bij de No-brainer-klasse van programma’s liever een andere optie kiezen. Als u het programma echt nodig hebt, klikt u dan ook best op Delay, waardoor het programma pas na het inloggen op de achtergrond opgestart wordt wanneer uw computer met niets bezig is. Hebt u het programma daarentegen helemaal niet nodig, dan kunt u gerust op Pause klikken, waardoor het niet automatisch opgestart wordt, noch tijdens het booten, noch daarna.

Dit programma kunt u volgens Soluto zonder problemen verwijderen.

Substantiële verbetering

In ons geval bootte Windows 7 oorspronkelijk in 56 seconden op. Na alle programma’s in de eerste twee categorieën bekeken te hebben en deze gepauzeerd of uitgesteld te hebben, voorspelde Soluto een boottijd van 44 seconden: maar liefst 12 seconden sneller dus. De volgende keren dat we bootten, bleek de opstarttijd tussen de 41 en 46 seconden te schommelen. Soluto biedt dus wel degelijk een substantiële verbetering van de opstarttijd.

Let wel op: Soluto zelf was in ons geval ook voor iets meer dan 4 seconden opstarttijd verantwoordelijk, en dit is één van de programma’s die u niet kunt verwijderen. Maakt u de installatie van Soluto immers ongedaan, dan worden terug alle originele programma’s tijdens het booten opgestart. Dat is dan ook het enige nadeel aan dit programma: het voert zijn taak uitstekend uit, maar zorgt er dan wel voor dat u ervan afhankelijk blijft als u uw snelle computer wil behouden.

Na Soluto’s suggesties gevolgd te hebben, duurt het opstarten twaalf seconden minder.

Soluto

Freeware

Taal Engels

Download 905 KB

OS Windows XP/Vista/7 (32 en 64 bit)

Systeemeisen 512 MB RAM

Maker Soluto

Oordeel 7/10

Pluspunten

Doet wat het belooft

Gebruiksvriendelijk

Toont welke keuze andere gebruikers maakten

Minpunten

Niet Nederlandstalig

Nadat u Soluto verwijdert, start Windows opnieuw trager op

0 Reactie(s) op: Soluto

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.