SpaceSniffer - Schijfgebruik in beeld

Door: Maikel Dijkhuizen | 09 februari 2019 15:24

Schijfcontrole in Windows (10) is soms noodzakelijk
Review

Op veelgebruikte pc’s is het soms een raadsel waarom harde schijven volledig vollopen met data. Zijn het tijdelijke bestanden of is er nog ergens een vergeten hoekje met forse video’s? SpaceSniffer analyseert al je schijven en laat zien welke ruimtevreters het systeem bevat.

SpaceSniffer

Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10
Website
www.uderzo.it
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Snelle schijfanalyse
  • Geen installatie nodig
  • Realtime wijzigingen
  • Minpunten
  • Gedateerde vormgeving
  • Filters omslachtig
  • Kleurenlegenda is verborgen

De website van de ontwikkelaar voelt nogal gedateerd aan en SpaceSniffer is zelf ook al een tijdje niet meer bijgewerkt. Gelukkig werkt het programma in de praktijk nog prima onder Windows 10, al kan de oubollige gebruikersomgeving wel een opfrisbeurt gebruiken. Een installatie is niet nodig, want de ontwikkelaar levert het programma als opstartbaar exe-bestand. Om foutmeldingen te voorkomen, voer je het exe-bestand bij voorkeur uit als administrator.

Aan de grootse blokken zie je welke mappen en bestanden de meeste ruimte innemen.

Schijven analyseren

Na het opstarten van SpaceSniffer beslis je welke schijven je wilt analyseren. Via Start voert de software razendsnel een analyse uit. Het programma toont de inhoud van schijfstations in een soort blokkenschema. Aan de blauwe blokken herken je bestanden, terwijl mappen met oranje zijn aangeduid. Klik op een map om de inhoud in te zien. De omvangrijkste blokken vertegenwoordigen de grootste ruimtevreters. Op die manier spoor je eenvoudig grote hoeveelheden data op, waarna je overbodige gegevens direct weggooit. Klik je met de rechtermuisknop namelijk op een blokje, dan wis je de inhoud via het contextmenu. Vergeleken met concurrent WinDirStat oogt het blokkenschema wel wat slordiger. Zo bevat SpaceSniffer in het hoofdvenster geen kleurenlegenda om bijvoorbeeld mediabestanden en systeemdata van elkaar te onderscheiden. De legenda is diep verstopt in de instellingen. Wel is het een pluspunt dat het programma nieuwe gegevens realtime laat zien, dus je hoeft het tooltje niet te herstarten.

Filters gebruiken

Om specifieke bestandstypen te vinden, heeft SpaceSniffer een filter in huis. Typ bijvoorbeeld *pdf om naar documenten te zoeken. Bestanden uitsluiten kan ook. Zo typ je |*jpg wanneer je geen afbeeldingen wilt tonen. Verder filter je desgewenst ook nog op bestandsgrootte en datum. Helaas zijn er voor filters specifieke opdrachten nodig en die liggen niet voor het oprapen. Voor exacte instructies doe je een beroep op de helpfunctie.

Conclusie

Weliswaar brengt SpaceSniffer uiterst vlot je harde schijf in kaart, maar het blokkenschema is niet erg duidelijk. Zo zie je niet meteen om wat voor bestandstypen het gaat. De makers van WinDirStat pakken dat een stuk beter aan, waarbij een overzichtelijke kleurenlegenda onderscheid tussen de datablokken maakt.

De kleurenlegenda in de instellingen missen we in het hoofdvenster.

0 Reactie(s) op: SpaceSniffer - Schijfgebruik in beeld

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.