Spartan uitproberen in Windows 10, zo doe je dat

© PXimport

Spartan uitproberen in Windows 10, zo doe je dat

Geplaatst: 6 april 2015 - 06:58

Aangepast: 14 december 2022 - 15:41

Redactie ID.nl

Microsoft's nieuwe Project Spartan-browser is nog niet beschikbaar, maar Windows Insiders kunnen al van een aantal van de voordelen profiteren via Internet Explorer.

In de meest recente Windows 10 Technical Preview-build kunnen gebruikers in Internet Explorer een verborgen feature gebruiken om Spartan's nieuwe 'Edge rendering engine' in te schakelen. Hoewel het nog experimenteel is - en voornamelijk gericht is op ontwikkelaars - zou het voor significante verbeteringen in de prestaties moeten zorgen ten opzichte van de huidige engine van IE11. Lees ook: Windows 10 wordt gratis upgrade.

Om de nieuwe engine in te schakelen, typ je about:flags in de adresbalk van IE11, selecteer je Enabled onder Enable Experimental Web Platform Features en herstart je de browser. Als je de Custom User Agent-optie inschakelt, worden sites misleid zodat ze de Edge rendering engine zullen gebruiken.

 

© PXimport

In dit scherm kun je de instellingen aanpassen.

Aantekeningen

Benchmarks van techwebsite AnandTech laten betere scores voor Edge zien in alle belangrijke benchmarks in vergelijking met de oude IE-engine. Edge presteert ook beter dan Google Chrome en Mozilla Firefox in een aantal tests (Sunspider en Octane), hoewel het nog steeds achterloopt in andere (Kraken, WebXPRT, Oort Online, HTML5Test).

Naast de verbeterde prestaties levert Project Spartan nieuwe functies zoals aantekeningen in webpagina's, integratie van Cortana, een ingebouwde offline leesmodus en de mogelijkheid om paginaknipsels op te slaan in OneNote. Het heeft ook een strakke nieuwe look, met een lay-out waarbij de tabs bovenaan staan, net zoals in veel andere browsers. De nieuwe browser zou in een toekomstige Windows 10 preview-build moeten opduiken, maar wanneer is nog niet duidelijk.

Waarom dit belangrijk is

Snelheidsverbeteringen alleen zullen Microsoft's browser geen nieuw leven inblazen, maar de andere verbeteringen doen er niet echt toe als Spartan vergeleken met de concurrentie traag aanvoelt. De nieuwe engine help de weg vrij te maken voor een modernere browser van Microsoft, en het is de moeite waard om er eens naar te kijken als je al de moeite genomen hebt om de Windows 10 preview in te stellen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten