Speciale tekens invoegen in elk Windows-programma

© PXimport

Speciale tekens invoegen in elk Windows-programma

Geplaatst: 3 januari 2018 - 09:04

Aangepast: 24 november 2022 - 12:56

Ronald Smit

Het invoegen van speciale tekens als bijvoorbeeld een hartje of een smiley kan in vrijwel ieder tekstverwerkend Windowsprogramma. De tool Speciale Tekens biedt de helpende hand.

Soms wil je in een tekst simpelweg een smiley of een ander symbooltje (denk aan het pi-teken, bijvoorbeeld) invoegen. Windows heeft precies voor dat doel een praktisch stukje gereedschap aan boord. Open het Startmenu, typ speciale tekens en druk op Enter. Je ziet nu een venster voor je waarin je helemaal bovenaan een lettertype kunt selecteren. Het is 't meest praktisch als je het lettertype kiest wat je ook gebruikt in de lopende tekst van bijvoorbeeld een document in je tekstverwerker. Dat zorgt voor een consistent ogend geheel. Maar als een teken waar je naar op zoek bent niet voorkomt in dat lettertype, staat niets je in de weg om iets anders te kiezen. Check bijvoorbeeld het lettertype Webdings, daarin tref je een uitgebreide collectie aan bruikbare pictogram-achtige tekens aan.

Invoegen

Om een teken in te voegen klik je op een gewenst exemplaar. Klik vervolgens op Selecteren en dan op Kopiëren. Plak via bijvoorbeeld Control-V het teken vervolgens in het gewenste programma. Veel lettertypen (maar niet alle, kwestie van proberen) worden ondersteund in het Kladblok. Zo kan je met bulletpoints opvallende lijstjes maken. Bijvoorbeeld een boodschappenlijst waar je belangrijke items markeert met een speciaal teken. Het is overigens mogelijk om meer dan één speciaal teken tegelijk te kopiëren. Selecteer daarvoor simpelweg een volgend teken en klik op Selecteren. Pas nadat je alle tekens klaar hebt gezet klik je op Kopiëren, waarna de hele reeks in een keer is te plakken.

Maak lijstjes met bullet points in Kladblok dankzij Speciale tekens

© PXimport

Compatibiliteit

Hou bij het gebruik van speciale tekens wel rekening met het feit dat mogelijk niet iedere ontvanger van je document of mailbericht beschikt over het lettertype waaruit je een teken hebt gepikt. Mogelijk ziet die ander op zijn of haar systeem dus het beoogde teken niet. Of iets heel anders. Gebruik 'gekke' tekens dus met beleid. Op je eigen systeem is er niets aan de hand, ga je zaken delen dan wordt het een ander verhaal. In ieder geval geldt dat zo ongeveer elk programma dat tekst kan verwerken, ook in meer of mindere mate van de tool Speciale tekens gebruik kan maken. Veel tekstverwerkers beschikken over een eigen hulpmiddel voor dit trucje, maar dit programmaatje is universeel door heel Windows heen inzetbaar. Altijd handig om achter de hand te hebben dus.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten