Speciale tekens opzoeken met Character Map UWP

Door: dirk-schoofs | 08 juni 2018 08:49

How To

Een gemiddeld Windows-toetsenbord bevat 104 toetsen en tientallen toetscombinaties. En toch (of misschien juist daarom) komt het regelmatig voor dat we ons suf zoeken naar hoe we een bepaald symbool of die paar accentletters uit het toetsenbord kunnen toveren. In Windows zit daarom de app Speciale tekens, maar veel overzichtelijker is de app Character Map UWP.

Stap 1: Mobiel of desktop

Hoe typ je alweer de Duitse ‘ß’ of het Spaanse vraagteken ‘¿’ ? Geen gezond mens die de vingeroefeningen onthoudt om speciale tekens te typen die je niet zo vaak gebruikt. Wie Character Map UWP vijf minuten heeft bekeken, komt nooit meer terug bij de versleten hulptoepassing ‘Speciale tekens’ die al sinds het stenen tijdperk op Windows meegaat (en dat is er ook aan te zien). Je haalt deze gratis tool op in de Windows Store. De app is beschikbaar op Windows 10 en Windows 10 Mobile. UWP staat trouwens voor Universal Windows Platform. De mobiele versie mist echter de functie om lettertekens te kopiëren en heeft ook geen donkere modus.

Stap 2: Sneller zoeken

De kaart van lettertypes die Character Map UWP toont, ziet er bijzonder duidelijk uit. Aan de linkerkant zoek je het lettertype dat je wenst te gebruiken en in het midden krijg je een overzicht van alle beschikbare tekens en symbolen in het geselecteerde lettertype. Om sneller een symbool of een letterteken te vinden, geef je via een schakelaar aan of je Alle lettertypen of Alleen symboollettertypen wilt zien. Wil je het speciale teken in een tekstverwerker toepassen, dan klik je op de blauwe knop Copy (Text only). Op die manier kun je elk karakter kopiëren en plakken in een tekst. Een mooi voorbeeld van beschikbare symbolen vind je onder het lettertype Hololens MDL2 Assets, waar je pictogrammen aantreft van de volledige Windows Store, zoals het pictogram voor delen, batterij, kalender enzovoort.

We staan te kijken van het aantal symbolen die in de lettertypes verscholen zitten.

Stap 3: Afbeeldingen

Het is ook mogelijk een letterteken als afbeelding te kopiëren. Dit komt van pas als je het bijvoorbeeld in een beeldbewerkingsprogramma wilt gebruiken. Hiervoor gebruik je de knop Save png. Je hebt hierbij keuze: wil je een zwart symbool tegen een witte achtergrond of andersom. Wanneer je op het tandwieltje klikt, kom je bij de Voorkeuren. Hier geef je aan hoe groot je dit png-bestand wil hebben. En daarbij kun je met de schuifregelaar een resolutie kiezen vanaf 128 pixels tot zelfs 2018 pixels.

Wanneer je een lettertype als afbeelding wilt gebruiken, kun je de gewenste resolutie instellen.

0 Reactie(s) op: Speciale tekens opzoeken met Character Map UWP

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.