Spionage mogelijk op iPhone, Android en Windows. Wat nu?

Door: Lorenzo Jepma | 02 september 2019 17:14

Apps & Software

Nadat Google vorige week bekend maakte dat er spionagemogelijkheden zijn op de iPhone, blijkt nu volgens Forbes dat Android-telefoons en Windows-computers ook kwetsbaar zijn. Deze spionage is mogelijk gemaakt door het installeren van zogeheten malware op apparaten met deze besturingssystemen. Wat betekent dit nu voor jou?

Eerder dit jaar onthulde Google dat er een kleine collectie van gehackte websites waren ontdekt die malafide software verspreiden. Bij het openen van deze websites wordt er automatisch een stukje malafide software op het toestel geïnstalleerd.

Wat kun je er aan doen?

• iPhone: als je een iPhone hebt kun je dit probleem verhelpen door de 12.4.1 update te installeren. Dit kun je doen door naar de Instellingen / Algemeen / Software-update te gaan.

• Android & Windows: Google en Windows hebben tot op heden nog geen oplossing geboden voor dit probleem. Blijf echter checken of er nieuwe updates beschikbaar worden gesteld.

Wat is er precies in te zien?

Allereerst, gaf de software ook toegang tot opgeslagen wachtwoorden. Dit kunnen wachtwoorden zijn voor sociale media als Instagram en Facebook, maar ook tot bijvoorbeeld wifi-verbindingen.

Door middel van de malware is het mogelijk om foto’s die verstuurd zijn via e-mail te kopiëren. De contactenlijst kan geraadpleegd worden voor telefoonnummers, naam- en adresgegevens. Het is ook mogelijk om de GPS-coördinaten die in die apps verwerkt zitten te raadplegen. Zo kan de huidige locatie van je telefoon worden geraadpleegd. Wanneer het apparaat aanstaat stuurt het lek elke minuut een locatie door van het apparaat.

Ook als je gebruik maakt van een Google account kan dit lek nadelig zijn. Google gebruikt een dienst om in te loggen op allerlei Google-applicaties. Het lek gaf ook toegang tot WhatsApp- en Messenger-gesprekken. De software is in staat om gesprekken in te zien en om verstuurde foto’s online te zetten.

Apple iPhone Xs

Wat is malware?

Malware is de naam voor malafide software. Dit is een stukje software (programma) die het mogelijk maakt om toegang te krijgen tot bepaalde gegevens op bijvoorbeeld een telefoon of computer. Deze software kan worden verspreid wanneer je een website opent of een programma installeert.

Iedereen met een iPhone model vanaf de 5s kan getroffen zijn. Deze iPhones lopen op de besturingssystemen iOS 10 t/m iOS 12. Apple heeft inmiddels een update uitgebracht (12.4.1) die de toestellen niet meer kwetsbaar laat. Update in ieder geval het toestel om dit lek te dichten

Nu blijkt echter ook dat bezitters van Android telefoons en Windows pc’s getroffen kunnen zijn door dit probleem. Deze platformen werden door dezelfde gehackte websites besmet met malware. Er is op dit moment helaas nog niet duidelijk om wat voor soort malware het hier gaat. Google en Microsoft hebben hier nog geen oplossing voor gegeven.

0 Reactie(s) op: Spionage mogelijk op iPhone, Android en Windows. Wat nu?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.