Spionage op internet

Door: Robbin Ooijevaar | 29 oktober 2010 16:59

Apps & Software

Elke internetverbinding heeft een uniek ip-adres waarmee u redelijk nauwkeurig bent te traceren. Het is bekend dat het ip-adres opduikt in de logbestanden van websites die u bezoekt, maar wist u dat deze servers ook moeiteloos in uw surf­geschiedenis kunnen kijken? Dat is schrikken!

1. Adressticker

Het ip-adres krijgt u van uw internetaanbieder. Bij het openen van een website wordt het ip-adres naar de server gestuurd. De ip-adressen van bezoekers worden standaard bewaard in een logbestand, zodat de webserver weet wanneer u op de site bent geweest en wanneer u opnieuw terugkomt. Met gratis hulpmiddelen is aan de hand van een ip-adres allerlei extra informatie te achterhalen, zoals de internetprovider en woonplaats van de surfer. Dat laatste kan in sommige gevallen eng nauwkeurig worden bepaald, maar in andere gevallen leidt het slechts tot een benadering. Een van de vele sites waarmee u uw ip-adres kunt terugvinden is Geotool.

Uw ip-adres uitschakelen is niet mogelijk. Met het gratis programma UltraSurf is het echter eenvoudig om tijdelijk op een ‘geleend’ ip-adres te surfen. Het programma leidt uw webbrowser om naar een server in Noord-Amerika. Het ip-nummer van deze verbinding wordt getoond in de logfiles van de sites die u bezoekt, en uw eigen ip-adres blijft verborgen.

Aan de hand van een ip-adres kan uw locatie redelijk goed worden vastgesteld.

2. Internetgeschiedenis

Vrijwel alle webbrowsers zijn zo lek als een mandje. WhatTheInternet-KnowsAboutYou.com bewijst dat het kinderlijk eenvoudig is om uw geschiedenis op te vragen. Surf naar de site WhatTheInternetKnowsAboutYou en huiver! Recent bezochte websites verschijnen na een paar seconden in beeld. De makers hebben categorieën aangebracht als news, social networks en xxx. Deze laatste knop laat zien of u onlangs 18+ pagina’s hebt opgevraagd, ook handig voor nieuwsgierige huisgenoten. Klik onder General op Full history search om zoveel mogelijk informatie uit uw surfgeschiedenis te bekijken. De resultaten van WhatTheInternetKnowsAboutYou worden niet verkregen door een browser-hack of trojaans paard, maar zijn door elke website die u bezoekt op te vragen. Niet prettig als u om uw privacy geeft, maar goed om te weten.

WhatTheInternetKnowsAboutYou toont aan dat het heel eenvoudig is om de geschiedenis van uw webbrowser ongevraagd uit te lezen.

3. Maatregelen

Gebruikt u meerdere webbrowsers? Probeer ze dan allemaal uit op WhatTheInternetKnowsAboutYou. De kans is groot dat de ene browser meer gegevens prijs geeft dan de andere. Het slechte nieuws is dat er weinig aan te doen is om het probleem te verhelpen. De geschiedenis van uw webbrowser volledig uitschakelen of regelmatig opschonen biedt wel enige uitkomst. De Firefox-uitbreiding SafeHistory blokkeert het extern uitlezen, maar werkt helaas niet onder de laatste Firefox-versie. Kijk op WhatTheInternetKnowsAboutYou onder Solutions voor drie mogelijke oplossingen, die echter niet waterdicht zijn. Misschien wordt het tijd voor een petitie aan webbrowser-bouwers, met het ernstige verzoek om het privacylek aan te pakken?

WhatTheInternetKnowsAboutYou geeft tips om het privacyprobleem van webbrowsers aan te pakken.

0 Reactie(s) op: Spionage op internet

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.