Spoedcursus Facebook

© PXimport

Spoedcursus Facebook

Geplaatst: 9 december 2011 - 11:50

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Richard Borgman

De 'sociale media'-wereld is voortdurend in beweging. Google trok bijvoorbeeld veel aandacht met de introductie van Google+. Ondanks zulke ontwikkelingen is Facebook al tijden verreweg het meest populaire sociale netwerk ter wereld. Ook de makers van deze dienst zitten niet stil, zo introduceerden ze constant nieuwe functies. In dit artikel laten we u zien hoe u verschillende handigheidjes kunt gebruiken om nog meer plezier aan dit netwerk te beleven.

1. Delen

De belangrijkste functie van Facebook is dat u er ervaringen op kunt delen met uw Facebook-vrienden. Bovenaan de pagina staat het onderdeel Status bijwerken, met daaronder het invulvak Wat ben je aan het doen? U kunt hier een bericht typen dat u wilt delen met anderen. Door op Enter te drukken, gaat u naar de volgende regel. U plaatst het bericht pas definitief als u op de blauwe knop Plaatsen drukt. Het bericht komt dan direct aan de bovenkant van de Facebook-pagina van uw Facebook-vrienden te staan. Mocht u toch niet tevreden zijn over wat u zojuist hebt geschreven, dan kunt het bericht alsnog verwijderen, door op het kruis rechtsboven in het bericht te klikken. U moet er in dat geval wel van uitgaan dat uw bericht kan zijn gelezen, en dat alles wat u op internet plaatst in theorie voor altijd bewaard kan blijven. Denk dus goed na voordat u iets plaatst en zorg ervoor dat het om informatie gaat waar anderen geen misbruik van kunnen maken - ook niet in de toekomst.

© PXimport

U kunt gedeelde berichten alsnog verwijderen, als u er direct spijt van hebt.

2. Speciale tekens

Over het algemeen wordt op Facebook minder vaak gebruikgemaakt van speciale tekentjes en smileys dan op bijvoorbeeld Hyves, maar het blijft leuk om af en toe bijvoorbeeld een hartje of een vrolijk gezichtje in een bericht te zetten. Voor dit doel zijn talloze toetscombinaties beschikbaar, die allemaal uitgaan van de Alt-toets en een cijfer. Een aantal voorbeelden:

[list]Alt+1: smiley

Alt+2: zwarte smiley

Alt+3: hartje

Alt+4: ruit

Alt+11: mannelijk symbool

Alt+15: zonnetje[/list]

Let er wel op dat u hierbij de cijfers op het numerieke toetsenbord gebruikt. Om die te activeren, kan het nodig zijn om één keer op de knop NumLock te drukken.

© PXimport

Speciale tekens kunnen een leuke toevoeging zijn. Wees er echter terughoudend mee, om te voorkomen dat uw berichten rommelig ogen.

3. Iets 'leuk vinden'

De interactie die Facebook biedt, is een van de leukste eigenschappen en hij maakt deze sociale netwerksite in de ogen van veel mensen 'gezellig'. Bij ieder bericht vindt u een Vind ik leuk-knop. Als u die aanklikt, wordt bij het getoonde bericht gemeld dat u het een leuk bericht vindt. U gebruikt de knop dus vooral als u iets grappig vindt of sympathie hebt voor een bepaald bericht of een stelling. Het kan soms gebeuren dat u zich achteraf bedenkt, en dat u een bericht als 'Leuk' hebt gewaardeerd terwijl het om iets gaat dat gevoeliger ligt dat u vooraf dacht. In zo'n geval kunt u zich altijd bedenken, want de knop bij het artikel waarop u hebt gereageerd verandert in Vind ik niet meer leuk. De Vind ik leuk-knop (of de Engelse variant Like) komt u ook vaak tegen bij artikelen op andere websites. Als u er in dat geval op klikt, laat u via Facebook weten dat u de betreffende pagina leuk vindt.

© PXimport

Als u per ongeluk op Vind ik leuk hebt geklikt, kunt u dit altijd nog herstellen.

4. Delen op andere manieren

Behalve middels een tekstbericht kunt u een boodschap of document ook op andere manieren delen, door te kiezen voor Foto/video toevoegen of Vraag stellen. Met Foto/vdieo toevoegen /b] kunt u foto's maken met uw webcam, een foto van uw harde schijf delen of een fotoalbumalbum maken. Net als voor de 'Vind ik leuk'-functie hebben veel websites ook een knop waarmee u video's kunt delen. Het bekendste voorbeeld daarvan is YouTube. Als u op deze website op de knop Delen klikt en vervolgens voor het Facebook-logo kiest, wordt het filmpje dat u bekijkt direct zichtbaar bij een Facebook-bericht. De functie Vraag stellen wordt minder vaak gebruikt, maar de toepassing ervan kan erg leuk zijn. Door op deze knop te klikken, creëert u een vraag, ook wel 'poll' genoemd, waar al uw Facebook-vrienden op kunnen reageren. U kunt zelf de meerkeuzeantwoorden bepalen.

© PXimport

Door op Foto/video toevoegen te klikken, kunt u een bestaande foto delen, een webcamfoto maken, of een album aanmaken.

Facebook op de smartphone

Veel Facebook-berichten worden vanaf een mobiele telefoon verstuurd. Vooral door de komst van smartphones zoals de iPhone gebeurt dit steeds vaker. De mobiele programma's voor Facebook, ook wel apps genoemd, zijn inmiddels al van veel functies voorzien. Zo kunt u er berichten mee lezen en versturen, vrienden toevoegen en foto's uploaden en bekijken. Toch vindt u de meeste functies die iets verder gaan, zoals uitgebreid taggen, games spelen en de volledige chatfunctie, meestal alleen maar terug op de Facebook-website die u via de browser van uw computer bezoekt.

5. Reageren

Naast de 'Vind ik leuk'-knop ziet u bij een bericht ook de knop Reageren. Hierachter schuilt een iets uitgebreidere functie, waarbij u met een tekst kunt reageren op het bericht van een Facebook-vriend. Die ontvangt vervolgens een e-mailbericht waarin staat dat er iemand op zijn bericht heeft gereageerd. Als een ander contact na u op hetzelfde bericht reageert, ontvangt u daar ook weer een e-mailbericht over, zodat u de conversatie kunt volgen en niets mist. Ook op de Facebook-pagina zelf wordt deze melding subtiel weergegeven, doordat er een witte 1 in een rood vlakje wordt geplaatst, op het wereldbolletje rechts naast het Facebook-logo. In de reageerfunctie plaatst u uw bericht door op Enter te drukken.

© PXimport

Doordat mensen op elkaars berichten reageren, blijft Facebook leuk en komt u in contact met anderen.

6. Vrienden maken

Facebook draait natuurlijk om het delen van berichten en reacties met vrienden. Er zijn talloze manieren om vrienden te zoeken en te vinden. Een toegankelijke manier is om in de zoekbalk van de Facebook-pagina een zoekterm in te vullen. Tijdens het typen verschijnen alvast suggesties van namen. Als u op een foto of naam klikt, gaat u naar de Facebook-pagina van deze persoon. Als u op de knop +1 Vriend toevoegen klikt, stuurt u een vriendenverzoek naar de betreffende persoon. Overigens horen niet alle Facebook-profielen bij menselijke personen; er zijn tal van bedrijven en instellingen die een profiel op de website hebben aangemaakt. Ook met deze contacten kunt u Facebook-vrienden worden. Vriendschap werkt op Facebook altijd in beide richtingen: twee Facebook-accounts kunnen pas vrienden worden als ze er allebei mee instemmen. Een veel gebruikte manier om nieuwe vrienden te zoeken, is door eens na te lopen wie er zoal reageert op de berichten van uw huidige Facebook-vrienden.

© PXimport

Als u bekijkt welke vrienden uw eigen Facebook-vrienden zoal hebben, komt u wellicht nog bekenden van uzelf tegen.

7. Groepen maken

Een andere manier om in contact te komen met andere Facebookers, is door lid te worden van een groep. U kunt ook zelf een groep maken, door op de startpagina in de linkerbalk te kiezen voor Groep maken (dit is een geel mapje met een groen kruisje). Geef uw groep een naam en nodig vrienden uit. Standaard staat de groep ingesteld op Besloten: iedereen kan zien wie er in deze groep zit, maar alleen de leden kunnen alle berichten lezen. Wilt u juist dat iedereen de groep en de inhoud van de groep kan zien, of zelfs reclame maken zodat meer mensen lid willen worden, dan kiest u voor Open. Als u daarentegen voor Geheim kiest, kan helemaal niemand de groep zien of opzoeken, behalve uiteraard de groepsleden zelf. In de groep kunnen ook foto's en video's worden gedeeld. Groepen zijn met name geschikt om van alles uit te wisselen binnen vriendengroepen of sportverenigingen, maar ook bedrijven kunnen er hun voordeel mee doen.

© PXimport

Groepen zijn handig als u berichten, foto's en video's wilt uitwisselen met collega's of leden van een vereniging.

8. Privéberichten

De berichtenfunctie van Facebook werkt in eerste instantie als een soort mailservice tussen Facebook-vrienden. U kunt u er berichten mee versturen, lezen en verwijderen. Als u in de linkerbalk van de Facebook-pagina op de tekst Berichten klikt, komt u in het berichtenvenster terecht. De functionaliteit is niet beperkt tot communicatie tussen Facebook-vrienden. Bovenaan het scherm vindt u de optie om een officieel Facebook-e-mailadres aan te maken. Als u bijvoorbeeld de naam 'jantjedoedel' kiest, wordt uw e-mailadres 'jantjedoedel@facebook.com'. U kunt vervolgens vanuit Facebook berichten sturen naar 'gewone' e-mailadressen. De ontvangers kunnen op hun beurt ook e-mails naar u sturen. Zo biedt uw Facebook-account in feite een 'gewone' mailfunctie, waarvan de basis vergelijkbaar is met die van bijvoorbeeld Hotmail of Gmail.

© PXimport

U kunt Facebook ook als e-mailprogramma gebruiken.

9. Nieuwe chatfunctie

De makers van Facebook hebben onlangs de chatfunctie van de site aangepast. Als u uw scherm op een resolutie van 1280 x 800 of hoger hebt ingesteld, verschijnt het nieuwe chatvenster aan de rechterkant van uw scherm. Hier ziet u de personen met wie u kunt chatten. Door op een naam te klikken, komt u meteen in een venster terecht waarin u een bericht kunt tikken dat de ontvanger direct ontvangt. Klikt u op het tandwieltje en daarna op Vrienden toevoegen aan chat, dan kunt u een gesprek met meerdere mensen tegelijk voeren. Hebt u helemaal geen zin om te chatten en wilt u niet bereikbaar zijn voor anderen, dan kunt u dit instellen door op het tandwielpictogram in het chatvenster zelf te klikken. Met deze functies kunt u de 'chatbar' ook tijdelijk verbergen als hij onnodig veel ruimte op uw scherm inneemt.

© PXimport

Het oude chatvenster van Facebook is inmiddels vervangen door een nieuw systeem.

10. Foto's taggen

Het begrip 'taggen' is lastig te vertalen. Als u iemand 'tagt', geeft u op een foto aan dat de betreffende persoon er ook op staat. Als een familielid bijvoorbeeld een foto van u heeft gemaakt, deze foto vervolgens op zijn Facebook-pagina plaatst en u 'tagt', dan krijgt u daarvan een melding. Als u zelf iemand op een foto wilt taggen, gaat u naar uw profie en klikt u links op de pagina op Foto's. Kies nu een foto waar iemand op staat, zodat de plaat groot in beeld verschijnt. Op het venster met de foto vindt u links onderaan de tekst Deze foto taggen. Als u daar voor kiest, kunt u in de foto het gezicht of de persoon in zijn geheel aanklikken. In het venster dat nu verschijnt, kunt u de juiste persoon uit uw vriendenlijst selecteren. De getagde persoon en zijn Facebook-vrienden krijgen dit te zien op hun Facebook-startpagina.

© PXimport

Denk goed na voordat u een foto uploadt waarop iemand anders is afgebeeld. Niet iedereen vindt dit even charmant!

11. Apps en spellen

Er zijn tal van toepassingen waarmee u nog meer activiteiten op Facebook kunt ondernemen. Deze 'apps' zijn als het ware uitbreidingen die u zelf in en uit kunt schakelen. Ook spelletjes vallen tegenwoordig onder Apps. De 'installatie' ervan werkt hetzelfde als bij de Facebook-games: links op de startpagina klikt u op Apps, waarna u kunt zoeken op de naam van de verschillende toepassingen. Als u de berichten op uw startpagina goed volgt, kunt u leuke toepassingen ontdekken. Populaire toepassingen ziet u dan immers vanzelf voorbijkomen, voor zover uw Facebook-vrienden ze gebruiken. Een voorbeeld van een handige app is Selective Tweets. Daarmee geeft u toestemming om uw Twitter-berichten ook op Facebook te plaatsen. Als u een Twitter-bericht afsluit met #fb verschijnt het ook op uw Facebook-pagina.

© PXimport

Dankzij de toepassing Selective Tweets kunt u uw Twitter-berichten automatisch op uw Facebook-pagina laten plaatsen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten