Spoedcursus Facebook

Door: Richard Borgman | 09 december 2011 13:50

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

De 'sociale media'-wereld is voortdurend in beweging. Google trok bijvoorbeeld veel aandacht met de introductie van Google+. Ondanks zulke ontwikkelingen is Facebook al tijden verreweg het meest populaire sociale netwerk ter wereld. Ook de makers van deze dienst zitten niet stil, zo introduceerden ze constant nieuwe functies. In dit artikel laten we u zien hoe u verschillende handigheidjes kunt gebruiken om nog meer plezier aan dit netwerk te beleven.

1. Delen

De belangrijkste functie van Facebook is dat u er ervaringen op kunt delen met uw Facebook-vrienden. Bovenaan de pagina staat het onderdeel Status bijwerken, met daaronder het invulvak Wat ben je aan het doen? U kunt hier een bericht typen dat u wilt delen met anderen. Door op Enter te drukken, gaat u naar de volgende regel. U plaatst het bericht pas definitief als u op de blauwe knop Plaatsen drukt. Het bericht komt dan direct aan de bovenkant van de Facebook-pagina van uw Facebook-vrienden te staan. Mocht u toch niet tevreden zijn over wat u zojuist hebt geschreven, dan kunt het bericht alsnog verwijderen, door op het kruis rechtsboven in het bericht te klikken. U moet er in dat geval wel van uitgaan dat uw bericht kan zijn gelezen, en dat alles wat u op internet plaatst in theorie voor altijd bewaard kan blijven. Denk dus goed na voordat u iets plaatst en zorg ervoor dat het om informatie gaat waar anderen geen misbruik van kunnen maken - ook niet in de toekomst.

U kunt gedeelde berichten alsnog verwijderen, als u er direct spijt van hebt.

2. Speciale tekens

Over het algemeen wordt op Facebook minder vaak gebruikgemaakt van speciale tekentjes en smileys dan op bijvoorbeeld Hyves, maar het blijft leuk om af en toe bijvoorbeeld een hartje of een vrolijk gezichtje in een bericht te zetten. Voor dit doel zijn talloze toetscombinaties beschikbaar, die allemaal uitgaan van de Alt-toets en een cijfer. Een aantal voorbeelden:

[list]Alt+1: smiley

Alt+2: zwarte smiley

Alt+3: hartje

Alt+4: ruit

Alt+11: mannelijk symbool

Alt+15: zonnetje[/list]

Let er wel op dat u hierbij de cijfers op het numerieke toetsenbord gebruikt. Om die te activeren, kan het nodig zijn om één keer op de knop NumLock te drukken.

Speciale tekens kunnen een leuke toevoeging zijn. Wees er echter terughoudend mee, om te voorkomen dat uw berichten rommelig ogen.

3. Iets 'leuk vinden'

De interactie die Facebook biedt, is een van de leukste eigenschappen en hij maakt deze sociale netwerksite in de ogen van veel mensen 'gezellig'. Bij ieder bericht vindt u een Vind ik leuk-knop. Als u die aanklikt, wordt bij het getoonde bericht gemeld dat u het een leuk bericht vindt. U gebruikt de knop dus vooral als u iets grappig vindt of sympathie hebt voor een bepaald bericht of een stelling. Het kan soms gebeuren dat u zich achteraf bedenkt, en dat u een bericht als 'Leuk' hebt gewaardeerd terwijl het om iets gaat dat gevoeliger ligt dat u vooraf dacht. In zo'n geval kunt u zich altijd bedenken, want de knop bij het artikel waarop u hebt gereageerd verandert in Vind ik niet meer leuk. De Vind ik leuk-knop (of de Engelse variant Like) komt u ook vaak tegen bij artikelen op andere websites. Als u er in dat geval op klikt, laat u via Facebook weten dat u de betreffende pagina leuk vindt.

Als u per ongeluk op Vind ik leuk hebt geklikt, kunt u dit altijd nog herstellen.

0 Reactie(s) op: Spoedcursus Facebook

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.