SpotGrit (nieuw alternatief voor FTD en Spotnet)

Door: Maikel Dijkhuizen | 12 oktober 2011 10:55

Apps & Software

SpotGrit is een nieuw usenetprogramma dat meelift op het succes van Spotnet. Ook hiermee importeert u een database met spots uit een nieuwsgroep, waarna u leuke films en muziek rechtstreeks downloadt. Maar gelukkig zijn er ook duidelijke verschillen. Is SpotGrit interessant genoeg om u tot een overs

De makers presenteren SpotGrit als een heuse Spotnet-killer. Naar eigen zeggen is het programma minder traag en bevat het een beter spamfilter. Dat zou mooi uitkomen, want dit zijn inderdaad bekende tekortkomingen van Spotnet. De installatievoorwaarden voor SpotGrit zijn in elk geval niet zo aantrekkelijk. U hebt namelijk niet alleen Microsoft .NET Framework 4 nodig om het programma te draaien, maar daarnaast ook Microsoft SQL Server Compact. De installatiewizard controleert of deze applicaties op uw pc staan en haalt de benodigde onderdelen automatisch op.

Spots ophalen

Wanneer u het programma voor de eerste keer opstart, loodst een wizard u door de configuratie. U vult hier de gegevens van de nieuwsserver in en u geeft aan hoe lang u spots (verwijzingen naar downloads) wilt bewaren. Vervolgens hebt u de keuze om met een ingebouwde downloadserver bestanden op te halen of hiervoor een lokaal-geïnstalleerde versie van SABnzbd te gebruiken. De informatievoorziening op dit punt mag iets duidelijker. Zodra alle stappen in de wizard zijn afgerond, importeert het programma headers van spots uit een nieuwsgroep. Houd er rekening mee dat deze taak veel tijd in beslag neemt. De volgende keer gaat dat een stuk sneller, omdat het programma alleen nieuwe spots bijwerkt. De spots zijn over verschillende categorieën verdeeld. U voegt optioneel extra categorieën toe via eigen filters, al dient u hiervoor wel eerst de uitbreiding GEXA te installeren. Prettig is dat de navigatie binnen het programmavenster soepel en zonder vertraging verloopt. Het ophalen van spotinformatie vereist wel een paar seconden geduld. Hierin staat bijvoorbeeld de beschrijving van een film of de tracklist van een cd. Nzb-bestanden opent u met een usenetprogramma, maar u gebruikt net zo gemakkelijk de interne downloadserver. Hiervoor heeft SpotGrit de broncode van SABnzbd geïntegreerd.

De vormgeving van SpotGrit ziet er erg kleurrijk uit.

Spamfilter

U plaatst spammers eenvoudig op een zwarte lijst. Deze lijsten wisselt u eventueel uit met andere gebruikers, want exporteren en importeren is mogelijk. Handig is ook de optie om spots van spammers te verwijderen die door andere gebruikers meermaals op zwarte lijsten zijn gezet. Op die manier werkt u samen aan een schone database. Spots die bijvoorbeeld vaker dan tien keer zijn gerapporteerd, gooit het programma weg. Een leuke toevoeging is de tijdbalk, waarmee u snel oude spots filtert. De algemene indruk van dit zoek- en downloadprogramma is positief. De interface is gebruiksvriendelijk en aanpasbaar via verschillende skins. Bovendien bevalt de bediening erg goed. Vooral de snelle navigatie tussen diverse categorieën is een groot pluspunt ten opzichte van Spotnet. Als u lekker wilt bladeren door het aanbod, hoeft u niet steeds te wachten. Downloadtaken handelt het betrouwbare usenetprogramma SABnzbd voor u af. Alle functies van SABnzbd zijn bereikbaar in een apart tabblad. Samenvattend werkt SpotGrit iets prettiger dan Spotnet en wordt er druk aan de weg getimmerd door de ontwikkelaars. Gelukkig hoeft u niet telkens het programma opnieuw te installeren, want er is een automatische update-functie.

Het downloadprogramma SABnzbd is in SpotGrit geïntegreerd. U bedient het onderdeel in een apart tabblad.

SpotGrit 1.1.1.13310

Freeware

Taal Nederlands

Download 35,66 MB

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Microsoft .NET Framework 4, Microsoft SQL Server Compact

Maker SpotGrit

Oordeel 9/10

Pluspunten

Snel navigeren

Bestanden zoeken en downloaden

Doeltreffend spamfilter

Automatisch updaten

Minpunten

Vereist twee extra onderdelen

Complexe configuratiewizard

0 Reactie(s) op: SpotGrit (nieuw alternatief voor FTD en Spotnet)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.