Spotify mag eigen betaaloptie aanbieden - wat betekent dit voor jou?

Door: Justin Doornekamp | 12 april 2022 08:56

Spotify
Nieuws

Google is een experiment gestart waarmee Spotify-gebruikers op een Android-apparaat kunnen kiezen op welke manier zij hun Premium-abonnement betalen. Alle betalingen lopen nu nog via de Play Store van Google, maar later dit jaar wordt het mogelijk om te kiezen voor een betaaloptie die Spotify zelf aanbiedt.

Hoe dat precies zal gaan, is nu nog niet duidelijk, maar als het experiment een succes wordt, kunnen meer apps volgen.

Door zelf een betaalwijze te kiezen, sta je voor grofweg twee opties: draag je bij aan de verdere ontwikkeling van de Play Store-infrastructuur of wil je dat het geld naar de ontwikkelaar van een app gaat? 

Goedkopere optie?

Het valt nog te bezien of je daadwerkelijk iets merkt van de keuze die je maakt. Epic Games probeerde bijvoorbeeld op eigen houtje de betaalopties voor de game Fortnite buiten de App Store van Apple en de Google Play Store te laten lopen. De speluitgever trok klanten aan door lagere prijzen te bieden voor spullen die je in de game kon kopen, waardoor het minder aantrekkelijk werd om aankopen te doen via het platform van Apple of Google. Uiteraard zijn de twee bedrijven daar niet blij mee, waardoor er nu een rechtszaak loopt tegen Epic.

Het ligt daarom niet voor de hand dat een Spotify-abonnement binnenkort goedkoper is als je je abonnement betaalt buiten de optie van Google om. Immers is Google het experiment zelf gestart. 

Fortnite
Epic games pleit al langer voor betaalmogelijkheden buiten Apple en Google om.

Gemak

Reken je je Premium-abonnement direct af bij Spotify, dan weet je dat er een groter deel van het bedrag naar de streamingdienst gaat. Een goede ontwikkeling, zou je zeggen.

De betaaloptie van Google biedt vooral veel gemak. Al je abonnementsgegevens en betaalinformatie worden op één centrale plek opgeslagen. Je kunt via je Google-account al je abonnementen in één overzicht zien en je kunt ze gemakkelijk aan- of uitzetten.

Mochten je betaalgegevens veranderen, bijvoorbeeld omdat je een nieuwe creditcard hebt, dan hoef je dit alleen maar door te geven aan Google en al je abonnementen lopen vervolgens gewoon door. Je hoeft je gegevens niet in iedere app afzonderlijk bij te werken. Daar staat tegenover dat je Google wel volledig inzicht geeft in gevoelige financiële gegevens, maar of dat zal veranderen als je alle betalingen laat lopen via de desbetreffende apps valt nog te bezien.

Keuzevrijheid

Spotify gaat de betaaloptie beschikbaar stellen in alle markten waar het actief is. Of ook Apple op termijn een soortgelijk experiment zal starten, blijft nog de vraag, maar er wordt achter de schermen hard gewerkt om gebruikers meer keuzevrijheid te geven.

De Europese Commissie, het Europees Parlement en EU-lidstaten werken momenteel aan een wetgeving om de marktmacht van techgiganten in te perken met onder meer aangescherpte regels voor de appstore. 

0 Reactie(s) op: Spotify mag eigen betaaloptie aanbieden - wat betekent dit voor jou?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.