[UPDATE] Spotify verzamelt meer persoonlijke data

Door: Jeroen Kuiper | 04 september 2015 15:54

Nieuws

Spotify Music heeft deze week het nieuwe privacy statement gepubliceerd. Forbes heeft het document doorgelicht en kwam tot de conclusie dat Spotify meer persoonlijke data gaat verzamelen en gaat delen met adverteerders.

Update: 4 september

Spotify heeft een statement naar buiten gebracht over de veranderingen in haar privacybeleid. In dit statement vertelt Spotify duidelijk dat de gebruikers nog altijd zelf kunnen bepalen welke informatie zij willen delen. Daarnaast belooft Spotify dat zij de gegevens die gedeeld mogen worden alleen gebruikt zullen worden "voor een betere Spotify beleving". Zo zullen alleen foto's gebruikt worden waarvan de gebruiker heeft aangegeven dat hij deze wil delen met Spotify. Deze zullen dan alleen gebruikt worden voor bijvoorbeeld een gepersonaliseerde cover voor je playlist. De locatiegegevens zullen alleen gebruikt worden om te informeren over de muziek die populair is in de buurt. Deze locatiegegevens kunnen op een later moment altijd uitgezet worden. Er zal niet zonder toestemming gebruik gemaakt worden van de microfoon.

Voor de volledige verklaring van Spotify klik hier.

Door het statement te aanvaarden geef je Spotify als gebruiker onder meer toegang tot de bewegingssensor, GPS, contacten, foto's en andere media die op je smartphone staan. De gegevens die de muziekdienst verzamelt mogen ook met de adverteerders gedeeld worden, zo meldt Forbes. Daardoor kunnen de advertenties in de app beter op de gebruiker worden afgestemd. Het statement geldt voor zowel gebruikers die een abonnement hebben als mensen die alleen gebruik maken van de gratis dienst.

Niet alleen maar negatief

Hoewel er mensen zullen zijn die dit geen fijn idee vinden, is het verzamelen van de data niet alleen negatief. De informatie wordt anoniem doorgegeven aan de adverteerders en dus zal je naam niet bekend worden. Daarnaast gaat Spotify de informatie ook gebruiken om de muziek beter op de gebruiker af te stemmen. De afspeellijsten worden straks bijvoorbeeld afgestemd aan je looptempo waardoor je andere muziek te horen krijgt als je gaat hardlopen dan als je rustig loopt. Verder houdt Spotify bij wanneer en op welke locaties je gebruik maakt van de app, of je bijvoorbeeld in een voertuig zit en welke muziek je dan draait. Daar zoekt Spotify passende muziek bij en geeft die muziek eerder als suggestie.

Het statement wordt langzaam uitgerold en zal niet direct bij iedereen zichtbaar zijn. Wil je het statement toch alvast doorlezen dan kun je terecht op de website van Spotify.

3 Reactie(s) op: [UPDATE] Spotify verzamelt meer persoonlijke data

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 augustus 2015 21:09 MarkS90
  Muziek beter afstemmen op de gebruiker? Het mooie van Spotify is dat je kunt zoeken op alle mogelijke muzieksoorten en artiesten. En dat is de reden dat ik Spotify gebruik in betaalde vorm.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 augustus 2015 16:45 Kasander
  Al de diensten die info over mij verzamelen zijn een ware ramp voor mij. Ik zoek ENORM veel uit voor anderen waardoor ik de vreemdste aanbiedingen krijg.
  Daarbij heb ik een muzieksmaak van speedmetal tot aan enkele klassieke stukken. Alles behalve "muziek" om mee te lallen, door sommige "kenners" ook wel schlagers genoemd. Het laten zoeken naar muziek wordt daardoor erg lastig door een prog als Spotify.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 september 2015 15:19 Kasander
  "voor een betere Spotify beleving"
  Hee, dat zegt Microsoft ook en deelt het daarna met derden…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.