Spots ontdekken op usenet met NZBEE

Door: Maikel Dijkhuizen | 24 april 2013 12:00

Apps & Software

NZBEE is een usenet-programma waarmee je spots van films en muziekalbums opspoort. De freeware gaat daarmee de concurrentie aan met Spotnet. Hoewel beide programma’s de nodige overeenkomsten vertonen, is er ook een belangrijk verschil. Gebruikers dienen zich namelijk eerst te registreren voordat ze toegang hebben tot de database van NZBEE. De programmaontwikkelaar denkt daarmee de hoeveelheid spam en nepberichten te beperken.

Hoewel Spotnet een goed programma is om interessante spots op usenet te vinden, bestaat een deel van de database uit spam. Een belangrijke reden hiervoor is dat gebruikers anoniem berichten kunnen posten.

NZBEE eist dat iedere gebruiker zich registreert. De sociale controle is hierdoor groter, zodat er minder vervuiling in de database terechtkomt. Gebruikers die zich misgedragen, worden geblokkeerd.

Het Spotnet-alternatief ziet er fraai uit en maakt een zeer stabiele indruk. Er zijn allerlei opties voorhanden om vlot spots te ontdekken. Zo voeg je zelf extra filters toe en doe je een beroep op de uitgebreide zoekfunctie. Als je een leuke spot hebt gevonden, bewaar je hiervan een nzb-bestand op je pc. Vervolgens haal je de gewenste data binnen met een geschikt downloadprogramma, bijvoorbeeld SABnzbd of GrabIt.

Gebruik de zoekfunctie en de rubrieken om aantrekkelijke spots te vinden.

FTD-kloon

Omdat NZBEE met een eigen database werkt, is het programma volledig afhankelijk van zijn gebruikers. Het is de bedoeling dat leden elkaar op de hoogte brengen van wat er allemaal op usenet te vinden is.

Om spotters te bedanken, maakt het programma gebruik van een beloningssysteem via zogeheten ‘kudos’. Hiermee doet NZBEE erg denken aan FTD. Ook de gebruikersinterface komt grotendeels overeen met die van het voormalige usenetforum. Gebruikers communiceren met elkaar via privéberichten en een chatfunctie. Verder is het mogelijk om valse spots te melden aan een moderator.

Conclusie

NZBEE is een leuk initiatief om mediabestanden te vinden. Helaas is het aanbod vooralsnog beperkt, omdat er relatief weinig spotters actief zijn. Daarnaast is het maar de vraag hoe lang het programma bestaansrecht heeft. Stichting BREIN maakt er een sport van om aanbieders van auteursrechtelijk beschermd materiaal hard aan te pakken. Waar de gedecentraliseerde database van Spotnet is ondergebracht bij verschillende (internationale) nieuwsservers, is dat bij NZBEE niet het geval. NZBEE maakt gebruik van een centrale database die wordt gehost op een server in het buitenland. Deze methode is behoorlijk kwetsbaar, zodat rechthebbenden meer kans hebben om dit usenet-programma neer te halen.

Leden belonen spotters met ‘kudos’.

NZBEE 1.4

Taal Nederlands

OS Windows XP/Vista/7/8

Pluspunten

Schone database

Snel spots ophalen

Minpunten

Beperkt aanbod

Kwetsbare database

Geen interne downloadfunctie

SCORE 6/10

0 Reactie(s) op: Spots ontdekken op usenet met NZBEE

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.