Spotydl - Tover Spotify-afspeellijsten om naar mp3

Door: Maikel Dijkhuizen | 01 oktober 2013 14:10

Apps & Software

Je afspeellijsten in Spotify luister je normaal gesproken alleen met het officiële programma of een geschikte app. Lijkt het je handig om de liedjes lokaal op te slaan als mp3-bestanden? Met Spotydl bewaar je kinderlijk eenvoudig Spotify-afspeellijsten op je pc.

Let op: Spotydl doet tijdens de installatie een poging om je op te zadelen met overbodige software! Het is daarom belangrijk dat je voor een geavanceerde installatie kiest, waarbij je enkele vinkjes weghaalt. De interface lijkt sprekend op die van Spotify. Je hoeft alleen maar aan te geven van welke nummers je een lokale versie wilt bewaren. Je regelt dat door de gewenste afspeellijsten van Spotify naar Spotydl te slepen. Verder bepaal je in de bestandsbrowser in welke map je de bestanden opbergt.

Downloaden of opnemen?

De freeware biedt twee methoden om Spotify-nummers op te slaan. Zo kan je ervoor kiezen om alle nummers van de afspeellijst bij andere bronnen op te halen. Spotydl downloadt dus niet rechtstreeks van de Spotify-server, maar zorgt er via alternatieve vindplaatsen voor dat je evengoed de juiste mp3'tjes in bezit krijgt.

Zodra het programma resultaten vindt op het web, wordt de lengte van het liedje met het origineel vergeleken. Op die manier is de kans klein dat je met valse treffers te maken krijgt. Deze functie werkt erg goed, want we zien de meeste nummers van de afspeellijst als lokale mp3-bestanden verschijnen. Wel is de downloadsnelheid soms aan de trage kant.

Bovendien laat Nederlandstalige muziek zich soms moeilijk vinden. Met de tweede methode neem je de liedjes rechtstreeks op van Spotify. Dat kost weliswaar veel meer tijd, maar je bent dan wel verzekerd van het juiste liedje.

Spotydl downloadt alle nummers van de afspeellijst vanaf verschillende mp3-websites.

Conclusie

Spotydl werkt bijzonder goed, want de meeste muziek kan je probleemloos vinden. Mocht het niet lukken om een liedje te downloaden, dan neem je de muziek gewoon rechtstreeks op van Spotify. Bedenk wel dat de freeware alle geluiden van je pc vastlegt.

Leuk is dat het programma op eigen houtje YouTube-video's bij de muziek zoekt. Er is ook een betaalde versie waarmee Spotydl automatisch bestanden in de beste kwaliteit opspoort en meer nummers gelijktijdig downloadt. De ontwikkelaar vraagt hiervoor eenmalig 15 dollar (ca. 12 euro).

Tijdens het downloadproces bekijk je alvast een YouTube-clip van het nummer.