Spybot Anti-Beacon 1.5 - Beteugel Microsofts verzamelwoede

Door: Maikel Dijkhuizen | 20 februari 2017 07:05

Review

Microsoft heeft Windows voorzien van verschillende snufjes waarmee het bedrijf naar eigen zeggen anonieme gebruikersgegevens verzamelt. Heb je geen zin in dergelijke Big Brother-praktijken? Het tooltje Spybot Anti-Beacon schakelt in één klap alle dubieuze trackingfuncties van Windows uit.

Spybot Anti-Beacon 1.5


Prijs
Gratis

Taal
Engels

OS
Windows 7/8/10

Website
www.safer-networking.org
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Tracking-functies uitzetten
  • Eenvoudig in gebruik
  • Portable versie
  • Minpunten
  • Geen back-upwaarschuwing

Sinds de introductie van Windows 7 verzamelt Microsofts besturingssysteem nogal wat gebruikersgegevens. Onder de motorkap is er namelijk allerlei trackingsoftware actief, waarbij Microsoft via Windows Update doodleuk regelmatig nieuwe trackingfuncties toevoegt. Volgens het Amerikaanse softwarebedrijf gaat het hierbij vooral om diagnostische gegevens over de werking van het besturingssysteem. Met deze informatie probeert Microsoft zijn producten te verbeteren. Vervelend is dat je als gebruiker niet de mogelijkheid hebt de gegevensverzameling in de instellingen een halt toe te roepen. Hier zijn tools voor nodig, zoals deze van Spybot. Lees ook: Zo scherp je de privacy-instellingen van Windows 10 aan.

Trackingfuncties uitzetten

Wie Spybot Anti-Beacon wil gebruiken, heeft keuze uit twee mogelijkheden. Naast een installatieversie is er namelijk ook een mobiele editie beschikbaar. Laatstgenoemde optie is bijvoorbeeld handig voor het gebruik vanaf een usb-stick. Na de installatie verschijnt er een overzicht met welke trackingfuncties je kunt blokkeren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om verschillende telemetriediensten waarmee Microsoft data verzamelt. Verder voorkom je ook dat apps je reclame-id gebruiken om gepersonaliseerde advertenties voor te schotelen. Klik op Immunize om alle trackingfuncties te blokkeren. Zodra alle balkjes groen zijn, heb je geen last meer van pottenkijkers. Via Undo maak je deze actie eventueel ongedaan.

Spybot Anti-Beacon schakelt onder meer Microsofts telematriediensten uit.

Registeraanpassingen

Op de achtergrond voert Spybot Anti-Beacon nogal wat registerwijzigingen door. Klik maar eens op Show options om te zien welke registersleutels er zijn aangepast. Vreemd is dat het programma zijn gebruikers nergens waarschuwt voor het maken van een back-up. Registerwijzigingen brengen namelijk altijd risico’s met zich mee. Je kunt overigens specifieke trackingfuncties aan- en uitvinken. Neem vooral ook het tabblad Optional even door. Hier kun je desgewenst nog meer Big Brother-praktijken voorkomen, waaronder verzamelacties van Cortana, OneDrive en Bing. Achter de gewenste opties klik je hiervoor op Apply. Houd er wel rekening mee dat bepaalde onderdelen dan niet meer werken.

Conclusie

Spybot Anti-Beacon is een prima oplossing om vliegensvlug alle trackingfuncties van Windows in toom te houden. Wel mist het programma de nodige voorlichting. Zo is niet meteen duidelijk dat het tooltje registerwijzigingen uitvoert en wat daar de risico’s van zijn. Gelukkig maak je alle aanpassingen ook weer eenvoudig ongedaan, mocht het systeem onverhoopt problemen ondervinden.

0 Reactie(s) op: Spybot Anti-Beacon 1.5 - Beteugel Microsofts verzamelwoede

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.