Stap nu over op Windows Live Mail

Door: kees-krick | 29 maart 2010 10:09

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Met Windows 7 wordt niet langer een e-mailprogramma meegeleverd. Als u tot nu toe met Outlook Express of Windows Mail hebt gewerkt, ligt het voor de hand om over te schakelen op Windows Live Mail. In deze Basiscursus laten we zien hoe u rimpelloos overstapt.

Dit artikel bestaat uit twee pagina’s:

Pagina 1 (huidige pagina)

- Live Mail installeren

- E-mailaccount toevoegen

- Meerdere accounts

- Berichten exporteren en importeren

Pagina 2

- Van XP naar Windows 7

- Bericht maken

- Mail ophalen

- Fotoberichten

- Ongewenste post

Live Mail installeren

Live Mail maakt onderdeel uit van Windows Live. Het programma is via een kleine omweg op te halen: surf naar download.live en klik op de knop Downloaden. Het programma wlsetup-web.exe wordt nu binnengehaald. Voer het direct uit of sla het eerst in een map op, om het daarna handmatig te starten. Wlsetsup-web.exe is een hulpprogramma waarmee u aanvinkt welke onderdelen van Windows Live u precies wilt hebben. U laat het vinkje bij Mail uiteraard staan, verder moet u zelf weten wat u wel of niet installeert. Klik daarna op Installeren om met het echte werk te beginnen. Live Mail vindt u na afloop onder Alle programma’s / Windows Live.

Het uiterlijk van Windows Live kan worden ingesteld via de menubalk Beeld / Indeling (lees het kader op de volgende pagina, als u de menubalk mist). U kunt onder andere aangeven waar u het leesvenster wilt hebben (rechts of onderaan de berichtenlijst), of dat u het liever uitschakelt. Dit venster kent een nadeel. Zodra u ergens in de berichtenlijst klikt, wordt het bericht onder de muis vrijwel direct gemarkeerd als ‘gelezen’. Dit kan worden voorkomen via Extra / Opties op tabblad Lezen. Door bij Artikel als gelezen markeren nadat het 1 sec. is weergegeven een hogere waarde in te stellen (of nog beter: het vinkje weg te halen), kunt u met een gerust hart door de lijst bladeren.

Live Mail installeert u als onderdeel van Windows Live.

Menubalk tevoorschijn toveren

In Windows Vista en Windows 7 beschikken veel programma’s niet over een menubalk. Ook bij Windows Live Mail is dit het geval (zelfs onder XP!). Om de traditionele menubalk alsnog tevoorschijn te toveren, drukt u op de Alt-toets. De bekende menu’s zoals Bestand, Bewerken en Beeld zijn dan tijdelijk weer toegankelijk. Als u dat prettiger vindt, kan de menubalk ook blijven staan. Klik hiertoe in de werkbalk op het pictogram dat lijkt op een opengeklapt menu (tussen de kwast en het vraagteken) en kies voor Menubalk weergeven. Op dezelfde wijze is de balk ook weer te verbergen.

E-mailaccount toevoegen

Berichten verzenden of ontvangen kan pas als u een account aan Live Mail hebt toegevoegd. Ga in de menubalk naar Extra / Accounts en klik op de knop Toevoegen. Kies vervolgens voor het accounttype E-mailaccount. In het vervolgscherm geeft u uw mailadres en wachtwoord op, alsmede een schermnaam. Dit laatste is een zelfgekozen naam die anderen zien zodra ze een mail van u krijgen. Zet een vinkje bij Serverinstellingen voor e-mailaccount handmatig configureren en klik op Volgende. Vul de gegevens in die u van uw provider hebt gekregen. Klik daarna op Volgende en in het vervolgscherm op Voltooien, eventueel na het zetten van een vinkje bij Dit account instellen als standaard e-mailaccount.

Vindt u het lastig om na elke herinstallatie of upgrade de accountgegevens opnieuw in te tikken? Dan doet u het gewoon eens en daarna nooit meer. De instellingen kunnen namelijk in een bestand worden bewaard, zodat ze gegarandeerd foutloos worden geladen zodra u de computer herinricht of een nieuwe pc aanschaft. Ga in de menubalk naar Extra / Accounts en klik op een account. Gebruik de knop Exporteren om de instellingen van dit e-mailaccount op te slaan in een iaf-bestand. Bewaar dit bestand op een veilige plek. Importeren doet u met de gelijknamige knop. Een iaf-bestand is prima te gebruiken om accountinstellingen over te zetten van Outlook Express naar Live Mail.

Tenzij u ze importeert, moet u de instellingen van e-mailaccounts eenmalig invoeren.

Meerdere accounts

Zodra u een e-mailaccount aanmaakt, verschijnt dit account links op het scherm in het overzicht. De naam die Live Mail er aan geeft is misschien niet altijd even duidelijk. Gelukkig mag u er iets anders van maken. Dat kan op twee manieren. Allereerst door met rechts op de accountnaam te klikken en te kiezen voor Eigenschappen. De tweede manier is via de menubalk Extra / Accounts. Kies daar bij een account voor Eigenschappen. Beide methoden leiden naar exact hetzelfde scherm. Onder het kopje E-mailaccount geeft u een naam naar keuze op. Omdat dit losstaat van de aanmeldgegevens bij uw provider, hoeft u niet bang te zijn dat u ineens geen post meer binnenkrijgt.

Tegenwoordig heeft bijna iedereen meerdere e-mail-accounts, bijvoorbeeld bij een provider, een hostingpartij, Google Mail en Windows Live Hotmail. Wie alle post overzichtelijk bij elkaar wil hebben in Live Mail, voert de accounts stuk voor stuk op via Extra / Accounts. Gebruik de knop Toevoegen om een account toe te voegen of Verwijderen als u zich bedenkt en er eentje kwijt wilt. Eén account is altijd het standaard-account waarmee u post verstuurt. U selecteert het met de knop Standaard maken of op het laatste scherm tijdens het aanmaken van een nieuw e-mailaccount, met een vinkje bij Dit account instellen als standaard e-mailaccount.

Links ziet u alle e-mailaccounts. De namen mag u zelf bepalen en ze staan los van de aanmeldgegevens.

Contactpersonen

Live Mail is een prima plek om de zakelijke en privégegevens van uw contactpersonen te verzamelen. Adresgegevens, e-mailadressen, telefoonnummers, verjaardagen u mag het allemaal opgeven. Deze informatie wilt u natuurlijk niet kwijtraken. Klik daarom in Live Mail links onderin op Contactpersonen (of via de menubalk Ga naar / Contactpersonen) en exporteer het geheel via Bestand / Exporteren. Er worden helaas slechts twee formaten ondersteund. Het importeren van eerder bewaarde contactpersonen werkt via Bestand / Importeren. Extra handig is dat hierbij ook het Windows-adresboek (.WAB) wordt ondersteund, want dit is het formaat waarin Outlook Express (via exact dezelfde menuoptie als in Live Mail) zijn contactpersonen bewaart. Hiermee hebt u een prima middel om contactpersonen over te zetten naar Live Mail.

Berichten exporteren en importeren

Door berichten regelmatig te exporteren, hebt u altijd een reserve-exemplaar van uw post, mocht er onverhoopt iets misgaan met Live Mail of met uw computer. Ze worden samen met de mappenstructuur die u in Live Mail ziet bewaard. Ga in de menubalk naar Bestand / Exporteren / Berichten en kies voor Microsoft Windows Live Mail. In het volgende scherm bladert u naar een map om de export op te slaan. Let er op dat deze map helemaal leeg moet zijn. Vervolgens exporteert u alle berichtenmappen, of een selectie die u maakt in het lijstje bij Geselecteerde mappen.

Dit is meteen een handig hulpmiddel om berichten naar een andere computer over te zetten, als u daar ook met Live Mail gaat werken althans. U exporteert de post dan op de ene pc en importeert alles daarna op de andere. Plaats de geëxporteerde post bij voorkeur op een usb-stick, een externe schijf of een netwerkschijf. Dan weet u zeker dat u er goed bij kunt. Ga in de menubalk van de tweede pc naar Bestand / Importeren / Berichten, kies Windows Live Mail en wijs op het volgende scherm de exportmap aan. Selecteer de mappen waar het om gaat, waarna het importeren van start gaat. Alle geïmporteerde post vindt u daarna links in de mappenstructuur onder het kopje Opslagmappen bij Geïmporteerde map. Daarvandaan sleept u de berichten naar de mappen waar u ze hebben wilt.

1 Reactie(s) op: Stap nu over op Windows Live Mail

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 29 maart 2016 12:38 Anoniem
    Hallo, ik heb 2 live accounts. Waarom zijn de indelingen verschillend?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.