Start je pc sneller op met Quick Startup

Door: robbin-ooijevaar | 23 mei 2017 07:08

quick startup
How To

De beste manier om je computer altijd direct tot je beschikking te hebben is het apparaat altijd aan laten staan. Uiteraard is dit om meerdere redenen niet wenselijk. In dit artikel lees je hoe je Windows het snelst opstart. Hiervoor maken we de energiebesparende standen sneller bereikbaar en optimaliseren we het opstartproces met Quick Startup.

Stap 1: Aanmeldscherm

Veel mensen schakelen hun Windows 10-computer nog steeds uit. Hierbij wordt Windows volledig afgesloten en het ook weer volledig opnieuw opstarten. Door bij het afsluiten te kiezen voor Slaapstand of Sluimerstand is je systeem vrijwel direct actief zodra je op de aan/uitknop drukt. In veel gevallen moet je je opnieuw aanmelden bij Windows en dat kost extra tijd. Deze handeling kun je overslaan door een Windows 10-instelling te wijzigen. Druk op Windows-toets+I voor de instellingen en ga naar Accounts / Aanmeldingsopties. Kies bij Wanneer moet een wachtwoord worden vereist (…) voor Nooit.

Sla het aanmeldscherm van Windows 10 over.

Stap 2: Aan/uit-knop

Als je Windows niet afsluit via je startmenu, maar gewend bent op de aan/uitschakelaar te drukken, kun je deze knop opnieuw configureren. Koppel aan de aan/uitschakelaar de slaap- of sluimerstand en je systeem voert deze actie vanaf nu met één druk op de knop uit. Ga via Windows-toets+I naar de instellingen en vervolgens naar Systeem / Energiebeheer en slaapstand / Extra energie-instellingen / Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen. Als je niet alle opties kunt aanpassen, klik dan op Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn. Koppel via het drop-downmenu de gewenste actie (bijvoorbeeld slaapstand) aan de aan/uitknop van je pc of laptop.

Koppel de slaapstand of sluimerstand aan de aan/uitschakelaar van je computer.

Stap 3: Quick Startup

Met bovenstaande tips ben je snel verlost van het lange wachten tot Windows volledig is opgestart. Start je liever je systeem toch wel altijd volledig opnieuw op, dan wil je natuurlijk wel dat dit zo snel mogelijk gaat. Met Quick Startup kun je het opstartproces van Windows eenvoudig en veilig aanpassen. Let op dat je geen overbodige extra’s installeert tijdens de setup, je hebt alleen Quick Startup nodig. Quick Startup toont al je programma’s die automatisch opstarten. Met een aan/uitschakelaar (de)activeer je een programma. Schakel de programma’s uit die je niet nodig hebt of gebruik de rechtermuisknop en kies voor Vertragen. Hiermee wordt een programma wel actief, maar niet direct na de start, zodat Windows sneller is opgestart.

Let op: schakel geen programma’s uit die je niet kent. Heb je per ongeluk het verkeerde programma ge(de)activeerd? Maak je aanpassing ongedaan door in Quick Startup nogmaals op de aan/uitschakelaar te klikken.

Optimaliseer je opstartproces met Quick Startup.

1 Reactie(s) op: Start je pc sneller op met Quick Startup

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 23 juni 2017 20:52 Dilbert_ct
    Al de trucs van quick startup zitten al in Windows, je moet ze enkel weten, minder programma's opstarten en minder services helpen altijd al is Windows 10 hier op aangepast en start niet alle services op.
    Wil je echt snel opstarten kies dan voor een SSD dan gaat het pas echt als de brandweer!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.