Start10 - Windows 10 in oude stijl

Door: Robbert Brus | 25 november 2015 08:15

Apps & Software

Het Windows-startmenu houdt de gemoederen nu al jaren bezig. Het startscherm in Windows 8 schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Gelukkig heeft Microsoft geluisterd en is in Windows 10 het startmenu terug, maar wel met een modern tintje. Start10 brengt je oude startmenu terug.

None

Start10

Prijs

$4,99 (ongeveer € 4,65)

Taal

Mengsel Engels en Nederlands

OS

Windows 10

Website

www.stardock.com

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Makkelijke installatie
 • Direct resultaat
 • Prettig geprijsd
 • Personalisatie
 • Minpunten
 • Nederlands en Engels door elkaar heen

Start10 is de opvolger van het geprezen programma Start8. Het programma vervangt in een oogwenk het moderne startmenu en herstelt de oude Windows 7-indeling. Aan de linkerkant vind je de snelkoppelingen terug en aan de rechterkant zaken als: het configuratiescherm, documenten en afbeeldingen. Zelfs de zoekresultaten worden herstelt. In het moderne startmenu kun je bijvoorbeeld de rekenmachine niet meer starten met de zoekterm 'calc.exe', met Start10 werkt het wel weer. Lees ook: Windows 10 terugzetten naar oude Windows-versie.

Moderne apps

Moderne programma's en apps kunnen nog steeds worden geopend. De Windows 10-apps vind je rechts op het startmenu onder Moderne UI Applicatie terug. Wil je toch even het moderne startmenu bekijken, dan klik je op de vastgepinde snelkoppeling Windows 10 Menu.

Persoonlijk tintje

Naast het startmenu herstellen, kan Start10 ook een aantal persoonlijke instellingen wijzigen. Zo kun je de taakbalk volledig transparant maken, de achtergrond van het startmenu aanpassen en het pictogram van de startknop veranderen. Het configuratievenster voor Start10 vind je door met de rechtermuisknop op de startknop te klikken. Hoewel het configuratiescherm van Start10 op het eerste gezicht Nederlandstalig lijkt, zijn sommige teksten ook in het Engels. Gelukkig beïnvloed dat de functionaliteit verder niet.

Start10 werkt prima en biedt een aantal extra personalisatie mogelijkheden.

Conclusie

Met een prijs van nog geen vijf euro is Start10 een prima oplossing voor wie vast wilt houden aan de oude vertrouwde Windows 7-indeling van het startmenu. Direct na de installatie van Start10 is het startmenu aangepast en er hoeft in principe niets geconfigureerd te worden. Alles werkt vlekkeloos samen met de moderne apps en we konden tijdens de test dan ook geen noemenswaardige minpunten, buitenom het gemengde taalgebruik.

1 Reactie(s) op: Start10 - Windows 10 in oude stijl

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 november 2015 21:42 Kasander
  Gewoon Classic shell installeren: http://www.classicshell.net/.

  Oh, nog even dit. Als je de vorige versie hebt van CS op W8.1, upgrade deze voordat je de "upgrade" doet naar W10.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.