Zo pas je het startmenu van Windows 10 aan

Door: Chwhynny Overbeeke | 07 september 2015 13:09

Apps & Software

In Windows 10 is het populaire startmenu teruggekeerd. Met dit nieuwe startmenu kun je veel meer dingen naar je eigen smaak aanpassen dan in Windows 7. Hier laten we een aantal dingen zien die je kunt aanpassen in het startmenu van Windows 10.

In Windows 10 heeft Microsoft het Metro startmenu van Windows 8 gecombineerd met het traditionele Windows-startmenu. Je kunt daardoor in één oogopslag updates krijgen met Live-tegels, terwijl je verder gewoon je programma's uit een georganiseerde lijst kunt selecteren als je dat wilt. Lees ook: Tips voor Windows 10.

Het formaat van het startmenu aanpassen

Als je je cursor op de bovenste of rechter rand van het startmenu houdt, verandert het pijltje in een dubbele pijl waarmee je door te slepen het startmenu van formaat kunt veranderen.

Tegels aanpassen

Je kunt Live-tegels (tegels die updates of slideshows laten zien en regelmatig verversen) in- en uitschakelen door er met de rechtermuisknop op te klikken en Live-tegel inschakelen of Live-tegel uitschakelen te selecteren. Als je een Live-tegel uitschakelt, verandert deze in een gewone tegel.

Als je een tegel uit het startmenu wilt verwijderen, kun je dit doen door met de rechtermuisknop op de tegel te klikken Van Start losmaken. Als je een app als tegel aan het startmenu wilt vastpinnen, kun je dat doen door in de Alle apps weergave met de rechtermuisknop op de app te klikken en Aan Start vastmaken te selecteren. Reguliere apps kunnen ook aan de rechterkant van het startmenu worden vastgemaakt. Op dezelfde manier kun je apps aan de taakbalk toevoegen.

Het formaat van tegels kan ook worden aangepast. Klik met de rechtermuisknop op een tegel en kies Formaat wijzigen. Je kunt dan kiezen uit de opties Klein, Normaal, Breed en Groot. Als je een oneven aantal kleine tegels hebt, blijft er een lege ruimte over.

Je kunt een app verwijderen door met de rechtermuisknop op de bijbehorende tegel te klikken en Installatie ongedaan maken te kiezen. Dit kan niet met standaard apps van Windows, zoals bijvoorbeeld Mail.

Tegels groeperen

Als je aan de rechterkant van het startmenu een tegel naar andere tegels versleept, komt deze in een groep met die tegels te staan. Om tegels van de ene groep naar de andere te verplaatsen, hoef je ze alleen maar te verslepen.

Als je met je cursor over de lege ruimte boven een cluster met tegels beweegt, verschijnt er een = icoon met de tekst Naam aan groep geven. Als je hierop klikt, kun je de groep tegels een naam geven.

De 'Alle apps' weergave aanpassen

Als je de Alle apps weergave van één account wilt aanpassen, moet je %appdata%\Microsoft\Windows\Start Menu in de locatiebalk van de Verkenner typen of plakken en op Enter drukken. Als je de Alle apps weergave van alle accounts wilt aanpassen, moet je C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu gebruiken en op Enter drukken. Vervolgens wordt de inhoud van je startmenu in de Verkenner weergegeven en kun je ermee aan de slag.

Je kunt de snelkoppelingen die hier staan herschikken en een andere naam geven, of zelfs nieuwe snelkoppelingen toevoegen. Metro apps worden op deze plek niet weergegeven. Deze kun je aanpassen en weghalen door er in het startmenu met de rechtermuisknop op te klikken.

Vanuit de Alle apps weergave kun je programma's verwijderen of aan het startmenu vastpinnen of aan de taakbalk vastmaken door er met de rechtermuisknop op te klikken en de gewenste optie te selecteren.