Startup Sentinel - Opstartbeheer

Door: Toon van Daele | 28 november 2021 08:02

Review

Start Windows merkbaar trager op, dan heeft dat wellicht te maken met applicaties die (ongevraagd) samen met het besturingssysteem opstarten. Blijven die op de achtergrond werkzaam, dan kan dat ook tijdens je sessies tot lagere systeemprestaties leiden. Startup Sentinel helpt je zulke opdringerige applicaties onder controle te houden.

Startup Sentinel

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows
Website
www.kcsoftwares.com/?sus
5
Score
50
Score: 50
  • Pluspunten
  • Overzichtelijk
  • Mogelijkheid tot blacklisten
  • Minpunten
  • Beperkt aantal autostartlocaties
  • Geen helpfunctie

Windows zelf beschikt weliswaar over een eigen module om automatisch opstartende programma’s te beheren (druk op Ctrl+Shift+Esc en open het tabblad Opstarten), maar hier kun je weinig meer doen dan ongewenste items uit te schakelen. Startup Sentinel gaat net een stapje verder.

Autostarters

Startup Sentinel is beschikbaar in een installeerbare en in een portable versie. Bij de eerste keer starten, krijg je de gelegenheid de tool zelf automatisch mee met Windows te laten opstarten. Dat is nodig als je de ‘blacklist’-optie wilt gebruiken (zie verderop). Even later verschijnt dan een lijst met gedetecteerde autostarters, inclusief de autostartlocatie, naam en commando.

Deze lijst is helaas niet volledig, aangezien Startup Sentinel zich in principe alleen bezighoudt met zelfstartende toepassingen van derde partijen (die zich vooral in de registersleutel HKCU:Run bevinden). Windows-apps, processen en services tref je hier dus niet aan. Voor een complete lijst kijk je – als gevorderde gebruiker – wellicht beter uit naar een alternatief als AutoRuns.

Startup Sentinel focust zich op reguliere applicaties van derde partijen.

Acties

Via de knoppenbalk kun je vier acties uitvoeren op een geselecteerd item. Je kunt het (geforceerd) uitvoeren, maar ook uit de lijst verwijderen. Daardoor zou de toepassing normaal gesproken niet meer automatisch opstarten. Verder kun je een item aan een whitelist of blacklist toevoegen. Helaas vind je zo goed als geen toelichting bij deze lijsten. Een blacklist is handig als je meer zekerheid wilt dat een hardnekkige app ook tijdens een van de volgende Windows-sessies niet meer wordt opgestart. Apps daarentegen die je wel vertrouwt, kun je aan de whitelist toevoegen, hoewel het niet helemaal duidelijk is wat er dan onderhuids precies gebeurt. Vanuit het menu kun je op elk moment beide lijsten opvragen en aanpassen. Tot slot kun je een item vanuit het contextmenu als zoekterm naar de zoekmachine van Google sturen.

Conclusie

Startup Sentinel is een eenvoudige opstartbeheerder en lijkt ons, dankzij het principe van de blacklist, vooral bruikbaar bij situaties waar applicaties van derden zich telkens koppig aan de lijst van autostarters willen toevoegen. Houd er wel rekening mee dat niet alle autostartlocaties door deze tool worden uitgelezen.

Koppige autostarters verwijs je het best naar de blacklist.

0 Reactie(s) op: Startup Sentinel - Opstartbeheer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.