Sterren kijken in iOS, met Night Sky en AR

Door: Ronald Smit | 17 april 2018 14:44

Night Sky is een mooie en intuïtieve app voor iOS
How To

Sterren kijken (en daarmee bedoelen we niet direct de exemplaren van vlees en bloed) is altijd leuk. Want wat hangt daar nu toch weer in het oneindig zwerk? De app Night Sky bijvoorbeeld, geeft snel uitsluitsel.

De interesse in sterren en planeten is al zo oud als de mensheid. Heel vroeger al fascineerden hemellichamen onze voorouders. Ze werden bijvoorbeeld gebruikt om te navigeren, of om gebouwen op uit te lijnen. Denk in het laatste geval aan de welbekende piramides in Egypte. Als we even snel doorspoelen naar anno nu, dan zien we dat astronomie nog steeds een uiterst populair vakgebied is. Want uiteindelijk leert het besturen van sterren, planeten en andere hemellichamen ons veel over onze eigen herkomst en toekomst. En je hoeft echt geen geavanceerd sterrenkundige te zijn om te kunnen genieten van een mooie sterrenhemel op een donkere en heldere nacht.

Blijft daar vaak wel de vraag over 'Wat is dat nou, daar?' Dankzij moderne techniek in de vorm van de smartphone of desnoods een tablet krijg je daar tegenwoordig razendsnel antwoord op. Neem bijvoorbeeld de app Night Sky, beschikbaar voor iOS. In de basisuitvoering gratis, via in-app aankopen voeg je extra functionaliteit toe. Maar die basisuitvoering volstaat voor de meeste mensen - zeker in het begin - prima. Eigenlijk waren apps als deze de eersten die gebruik maakten van AR. En ook Night Sky draait er z'n hand niet voor om. In eerste instantie word je getrakteerd op een mooi vormgegeven planetarium, dat meebeweegt met je toestel. Zo kijk je als het ware rondom je heen. Door even op het scherm te tikken en dan op de derde knop rechtsboven te tikken (in de vorm een cirkel uit elkaar wijzende pijltjes) wordt de AR-modus geactiveerd. Door met twee vingers over het scherm te vegen bepaal je de sterkte van de overlay.

Met deze knop is het sterren kijken in de AR-modus van Night Sky

Sterren en veel meer

Je kunt met de boven getoonde AR-knop heen-en-weer schakelen tussen gewone en AR-modus. De gewone modus is handig voor gebruik binnenshuid, een sterrenhemel op je plafond projecteren is aardig maar relatief zinloos. Veel sterren en planeten die je op het scherm ziet zijn aantikbaar, waarna vervolgens de naam van het hemellichaam verschijnt en een i. Tik op de i en je leest meer over het object. Aardig is dat ook satellieten zichtbaar zijn. Tik op een satelliet en je ziet de baan geprojecteerd. Ook geldt dat er soms informatie beschikbaar is over de satelliet.

Muziek uit

Veel atronomie-apps beschikken tegenwoordig over een stemmig achtergrondmuziekje, zo ook Night Sky. Zit je daar niet echt op te wachten, dan is dat uitschakelbaar. Tik ergens op het scherm en daarna op de streepjesknop helemaal linksboven in beeld. Tik in het geopende paneel onder Instellingen op Preferences. Zet vervolgens de schakelaar achter Stargazing Music uit. Eventueel kan je onder Choose Music nog een ander melodietje kiezen. Maar uitzetten geeft wel rust natuurlijk. Ook geluidseffecten zijn uitschakelbaar, maar deze zouden we aan laten staan. Soms wel handig voor een vorm van feedback namelijk. In ieder geval een mooie app die voor veel kijkplezier kan zorgen. Zeker als er weer wat warme zomernachten in aantocht zijn!

0 Reactie(s) op: Sterren kijken in iOS, met Night Sky en AR

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.