Strato HiDrive met Paragon-back-upsoftware

Door: Edmond Varwijk | 13 mei 2011 14:55

Apps & Software

Het Duitse Strato houdt bij zijn online HiDrive duidelijk rekening met het belang van goede en gemakkelijke toegang tot de gegevens. Toegang is niet beperkt tot de browser (http/https), maar is ook mogelijk via ftp en nog een waslijst andere protocollen. De online schijf staat ook gewoon naast de andere opslaglocaties in de Windows Verkenner en bestanden kunnen via slepen/neerzetten worden gekopieerd tussen de pc en online.

Voor de verbinding met de HiDrive levert Strato een handzaam programma mee dat de gebruikersnaam en het wachtwoord onthoudt en de mogelijkheid biedt de schijf als netwerkschijf te koppelen. De HiDrive heeft een aantal handige extra’s ten opzichte van veel andere online opslagmedia. Zo kunnen onder andere meerdere gebruikers toegang krijgen tot een gedeelde stuk of eigen deel van de online ruimte.

Met de Strato HiDrive-software kan de online schijf als netwerkschijf worden gekoppeld.

De gegevens in de HiDrive zijn zoals gezegd afgeschermd met een gebruikersnaam en wachtwoord. Beveiliging van de communicatie met de HiDrive via VPN is optioneel. Verder werkt de online bestandsmanager ook via https en is er de beveiligde versie van ftp. Voor overige beveiliging biedt Strato een handleiding.

Via de online bestandsmanager kan een bestand vrijgegeven worden voor download via een downloadlink.

Versies

De Strato HiDrive is er in twee versies, de HiDrive Basic (20, 50 of 100 GB) en HiDrive Expert (500 GB of 1 TB). Pas vanaf 100 GB biedt Strato ook echt alle toegangsprotocollen, vanaf die versie worden onder meer ftp/sftp/ftps en rsync toegestaan, daaronder niet. Daarbij verschilt per abonnement het aantal gebruikers dat mag worden aangemaakt, het aantal upload- en downloadlinks dat verspreid mag worden. Van de kleinste HiDrive is een proefversie beschikbaar, bij de overige geldt een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie. Bent u eenmaal een abonnement aangegaan, dan geldt een opzegtermijn van zes maanden.

De verplichting alleen versleutelde verbindingen te gebruiken, kan per gebruiker worden ingesteld.

Voor de gegevens op de HiDrive biedt Strato BackupControl waarbij per map ingesteld kan worden hoe vaak de gegevens geback-upt moeten worden en hoe lang ze bewaard blijven. De keuzevrijheid hierbij verschilt opnieuw per versie van de HiDrive, van maximaal zes weken bij kleinere pakketten tot één jaar bij de grotere.

Paragon

Het gebruiksgemak van de HiDrive maakt het verleidelijk deze ook als back-upschijf van de eigen pc te gebruiken. Strato levert hiervoor tegen verzendkosten (9,90 euro) een aangepast versie van Backup & Recovery van Paragon. Dit back-upprogramma is zo aangepast dat het de back-up via sftp direct op de HiDrive kan maken. Dat werkt weliswaar, maar toch is het idee beter dan de uitvoering. De oorzaak is de software van Paragon (die erg stug is in het gebruik) en de vergelijking als online back-upsoftware glansrijk verliest van bijvoorbeeld de KPN Back-up Online-software van IASO. De laatste is vermoedelijk ook slimmer, omdat die voorkomt dat gegevens opnieuw worden geüpload als ze niet gewijzigd zijn. Paragons back-upprocedure duurt maar liefst veertien uur voor een back-up van 10 GB en dat bij een 8Mbit-upload, waar de meeste internetverbindingen in Nederland niet hoger komen dan 2Mbit-upload. Maar ook op andere momenten laat de software van Paragon het afweten. Zo lukt het niet een herstel-cd te vervaardigen en grossiert het programma in schermen zonder enige actie anders dan de oproep op Volgende te klikken.

De gegevens in de HiDrive kunnen afhankelijk van het abonnement vaker en langer worden geback-upt.

Als we gewoon gebruikmaken van de vele protocollen die Strato’s HiDrive ondersteunt, lukt het ook prima een back-up te maken met bijvoorbeeld Acronis True Image. Opnieuw duurt het lang, maar het werkt in elk geval een stuk prettiger dan de Strato-versie van Paragon.

Conclusie

De HiDrive van Strato is de online harde schijf met het hoogste lokale-schijfgevoel. Strato verdient een compliment met de bruikbaarheid die het de HiDrive geeft dankzij de eigen verbindingssoftware en het grote aantal protocollen dat wordt ondersteund. De poging die bruikbaarheid middels de Paragon back-upsoftware nog extra te ondersteunen is weinig overtuigend. Er is betere back-upsoftware dan die van Paragon en een echte online back-upoplossing biedt duidelijk betere prestaties. De HiDrive heeft deze back-upoplossing ook niet nodig om te overtuigen.

Strato HiDrive met/zonder Paragon Backup & Recovery 10

Prijs Vanaf € 3,90 per maand (20 GB, 1 admin, 1 gebruiker) tot € 39,90 (1 TB, 5 admins, 25 gebruikers), € 9,90 voor Paragon Backup & Recovery 10

Taal Nederlands

Proefversie 30 dagen

Medium 1 dvd of 2 MB download

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X; Linux (de Paragon-software werkt alleen op Windows)

Systeemeisen 150 MB harde-schijfruimte, internetverbinding (liefst met snelle upload)

Maker Strato

Oordeel 8/10

Pluspunten

Online opslag met groot harde-schijfgevoel

Gebruiksgemak

Veel protocollen

Upload- en downloadlinks

BackupControl

Minpunten

Upload altijd langzaam

Goedkope abonnementen niet alle protocollen

Paragon Software voegt weinig toe

0 Reactie(s) op: Strato HiDrive met Paragon-back-upsoftware

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.