Strava: 4 tips om meer plezier te beleven aan sport

Door: kees-krick | 06 oktober 2020 16:46

How To

Ben je een fervent hardloper of spring je graag op de fiets? De gratis app van Strava helpt je vooruit en laat je de strijd aan gaan met andere sporters. Hoe dit precies werkt, leggen we in dit artikel uit.

Tip 01: Hardlopen en fietsen

Hardlopen en fietsen zijn ongekend populaire sporten. Met de gratis app van Strava die zowel voor iPhone als Android beschikbaar is, krijgen deze sportieve bezigheden nog eens een extra dimensie. Je kunt namelijk niet alleen je eigen prestaties tot in detail bijhouden, maar ook zien hoe anderen het er vanaf brengen, zowel van vrienden als totaal onbekenden. Een extra aanmoediging om steeds beter te presteren en veel plezier aan je sport te beleven.

De app is beschikbaar voor iOS en Android).

Tip 02: Prestaties delen

Strava GPS Hardlopen en Fietsen werkt volgens hetzelfde principe. Vanaf het startscherm (tabblad Record) laat je met een druk op de grote centrale opnameknop je prestaties vastleggen. Terwijl je loopt, rent of fietst wordt je locatie en het tempo waarmee je je verplaatst continu geregistreerd.

Zodra je klaar bent, stop je de opname en is de afgelegde route als een track op een kaartje te zien en toont de app gegevens zoals de afgelegde afstand, de verstreken tijd en je tempo. De gegevens worden zowel lokaal als in je profiel op Strava.com bewaard zodra je geregistreerd bent. Daarbij bepaal je zelf of je prestaties zichtbaar zijn voor anderen.

Tip 03: Leaderboard

Ben je benieuwd hoe je presteert in vergelijking tot anderen? Ga dan naar het tabblad Explore. Naarmate je verder op de kaart inzoomt, verschijnen er steeds meer segmenten in beeld. Segmenten zijn trajecten die andere sporters hebben afgelegd. Loop of fiets je zo'n segment, dan worden je prestaties automatisch vergeleken met anderen en in het leaderboard opgenomen. Belangrijk is wel dat je het start- en eindpunt passeert en dezelfde route volgt.

De kaart is ook erg handig om mooie nieuwe plekken te ontdekken waar sporters in je omgeving (of heel ergens anders) actief zijn. Tik op een segment en je ziet in het leaderboard wie het traject hebben afgelegd en wat er gepresteerd is. De uitdaging is nu natuurlijk om proberen zelf de koppositie in te nemen. Nog leuker is het om met een stel vrienden de competitie aan te gaan.

Tip 04: Segmenten maken

Je kunt ook zelf segmenten maken via Strava.com. Je meldt je aan en bekijkt de details van een eerdere activiteit. Fietsers klikken op Actions / New Segment. Hardlopers vinden deze optie onder het pictogram van de steeksleutel. Gebruik vervolgens de schuifbalk boven de kaart om het begin- en eindpunt van het segment in te stellen. Met de knoppen eronder kun je de punten nog preciezer afstellen.

Eenmaal opgeslagen, wordt volledig automatisch een leaderboard bijgehouden. Fietsers en hardlopers worden apart bijgehouden. Een segment voor alleen jezelf houden kan ook, maar dat is toch minder leuk.

0 Reactie(s) op: Strava: 4 tips om meer plezier te beleven aan sport

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.