Stream je eigen muziek met Subsonic

Door: Jochem de Goede | 12 juni 2017 07:21

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Streaming-diensten zijn erg handig, maar hebben als nadeel dat de muziek niet echt van jou is. Met Subsonic combineer je beide werelden: je hebt én de beschikking over je eigen muziek én kunt waar dan ook je muziek streamen.

1 Wat is Subsonic?

Subsonic is een serverapplicatie die zich vooral richt op muziek. Om met Subsonic aan de slag te gaan, is een speciale server of nas aan te raden. Je kunt daarvoor ook Windows als server gebruiken of het eerst op Windows installeren om te testen. Subsonic heeft veel muziekspecifieke functies. Zo werkt het met veel mediaspelers, zoals Winamp, iTunes, VLC en Windows Media Player. Met de handige ingebouwde transcoding engine kun je lossy en lossless formaten tijdens het luisteren omzetten naar mp3’tjes. Ondersteunt je afspeelapparaat geen flac-bestanden, dan kun je er in ieder geval in mp3-formaat naar luisteren. Voor een aantal functies van Subsonic heb je de Premium-variant nodig.

2 Windows-installatie

Subsonic gebruikt Java, waardoor het op bijna elk platform draait. Kies het platform waarmee je aan de slag gaat. Voor Windows download je het exe-bestand en voer je het uit. Als je geen Java hebt geïnstalleerd, verschijnt er een melding en installeer je dat eerst via een wizard. Terug in de installatie van Subsonic klik je op Next / Install / Finish. Je ziet dat rechtsonder Subsonic in het systeemvak actief is. Klik erop met de rechtermuisknop en kies voor Open Subsonic in Browser om aan de slag te gaan.

2 Vanuit het systeemvak in Windows kom je eenvoudig bij Subsonic en via het control panel zie je de status.

3 Docker

Om Subsonic op je Synology-nas op te zetten, ga je naar Package Center en zoek je naar Docker. Klik op Installeren en open na de installatie Docker vanuit het menu. Ga naar Register en voer bovenaan in het zoekvak mschuerig/debian-subsonic in. Klik op het enige resultaat en kies voor Downloaden. Klik op Starten / Geavanceerde instellingen. Ga naar het tabblad Volume en klik op Map toevoegen en selecteer de map met je muziek. Klik op Selecteren. Vul dan bij Pad koppelen het pad /var/music in. Ga dan nog even naar het tabblad Poortinstellingen en klik op Automatisch bij Lokale poort. Typ daar 4040. Klik op OK en klik op Volgende / Toepassen. Je kunt nu Subsonic bezoeken door in de adresbalk http://synology-ip-adres:4040 te typen.

3 Zorg ervoor dat je Docker-poorten zo geconfigureerd zijn.

4 Subsonic instellen

Start je Subsonic voor de eerste keer op, dan moet je inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Doe dat de eerste keer met admin als gebruikersnaam en wachtwoord. Klik dan op 1 Change administrator password, vink Change password aan en typ een nieuw wachtwoord. Na het wijzigen van je wachtwoord word je automatisch uitgelogd. Log opnieuw in. We gaan mappen toevoegen aan Subsonic, zodat je muziek geïndexeerd kan worden. Klik daarvoor op 2 Set up media folders. Typ bij Add media folder een naam om de map mee te identificeren. Bij Folder typ je het pad van de map. Kopieer dat even uit Windows Verkenner. Klik op Save om je wijzigingen op te slaan.

4 Wijzig na de eerste keer inloggen direct het admin-wachtwoord.

5 Gebruik

Nu we het voorwerk hebben gedaan, kunnen we aan de slag met Subsonic. Op de startpagina genaamd Home kun je je muziek bekijken. Je kunt willekeurige nummers zien met Random, recent toegevoegde muziek bekijken en meer. In het menu bovenin kun je via Index naar je complete muziekcollectie gaan, van A tot Z. Op het tabblad Playing heb je opties om de huidige afspeellijst te beheren. Je kunt hier nummers willekeurig afspelen, beoordelen, downloaden om lokaal te luisteren en zelfs reacties plaatsen.

5 Op de hoofdpagina van Subsonic zie je willekeurige nummers en albums.

6 Internetradio

Handig is dat je met het de menuknop links naar Internet radio kunt gaan en zo radiostations kunt toevoegen vanaf het internet. Als je op het internet zoekt, kun je van veel radiostations de Shoutcast- of Icecast-link vinden. Dat is de url van de stream van het radiostation, die je dan hier kunt toevoegen. Nadat je deze toegevoegd hebt, vernieuw je de pagina en kun je het radiostation afspelen in Subsonic.

6 Met internetradio heb je al je radiostations eenvoudig bij de hand.

0 Reactie(s) op: Stream je eigen muziek met Subsonic

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.