Stream muziek met Audio Station van Synology

Door: Ronald Smit | 06 december 2018 12:58

NAS macbook
How To

Beschik jij over een NAS van Synology? Dan behoort streamen van audio tot de mogelijkheden. Audio Station in combinatie met de gratis app DS audio (iOS en Android) maakt dat tot een plezier: zo heb je je eigen Spotify!

Een NAS wordt door de meeste mensen primair voor het opslaan van bestanden en documenten gebruikt. Denk aan de dingen die je dagelijks aan bijvoorbeeld Worddocumenten produceert, of aan al het andere dat in de dagelijkse (thuis)workflow de revue passeert. Maar een NAS is tegenwoordig veel meer dan alleen een veredelde harde schijf met netwerkaansluiting. De NASsen van Synology bijvoorbeeld, draaien op een uitgebreid (Linux gebaseerd) besturingssysteem waarop allerhande extra software geïnstalleerd kan worden. Een van die extra pakketten is bijvoorbeeld Audio Station. Dit programma zorgt niet alleen voor een muziekspeler die rechtstreeks vanuit de browser te bedienen is, maar koppelt ook aan een gelijknamige app die beschikbaar is voor zowel iOS als Android. Heb je de software eenmaal op je Synology geïnstalleerd (dat doe je via het Package Center, Audio Station is te vinden in de categorie Multimedia) dan is het zaak om al je muziek naar de map music op je Synology te verplaatsen. De mappenstructuur maakt daarbij verder niet uit, mocht je je muziek eerder in een andere map bewaard hebben dan kan de hele zaak blindelings gekopieerd worden. Vervolgens is het verstandig om je NAS een nachtje aan het werk te laten met indexeren. Deze klus kan wat tijd kosten, zeker als je over een flinke muziekverzameling beschikt. Is het indexeren klaar, dan kan de luisterpret beginnen. Start eerst eens binnen de webinterface van de Synology-software Audio Station. Je ziet nu een venster waarin je al je muziek verdeeld over categorieën zoals genre, artiest, album enzovoorts terug vindt. Klik op een categorie of - als je vertrouwd bent met je eigen onderverdeling in mappen op Op map. Dubbelklik op een track en je hoort muziek, simple as that. Bedieningsknoppen vind je linksonder in het venster. Via de knop met het plaatje van een laptop kun je een afspeelapparaat kiezen, zoals bijvoorbeeld een DLNA muziekspeler of een ingeprikte USB DAC.

Synology Audio Station draait in elke browser vai de gebruikersinterface van de NAS

App

De browserinterface van je Synology is heerlijk universeel. Als je via port forwarding je NAS ook via internet bereikbaar hebt gemaakt, dan kun je op die manier zelfs op je werk of vakantie-adres vanaf elke willekeurige pc of laptop naar je muziekverzameling luisteren. Nog mooier wordt het als je op je smartphone of tablet de app DS Audio installeert, al net zo gratis als Audio Station trouwens. Tik in het inlogvenster het lokale IP-adres van je Synology (of eventueel het internet IP-adres als je de NAS via port forwarding via de cloud bereikbaar hebt gemaakt) en je wachtwoord. Zet voor een beveiligde verbinding vooral de schakelaar achter HTTPS aan en tik op de pijlknop. Geef vervolgens aan - als daar om gevraagd wordt - welk afspeelapparaat je wilt gebruiken. Meestal zal dat de smartphone of tablet zelf zijn, maar het kan ook een USB DAC aangesloten op de NAS zijn, of een DLNA-speler elders in huis. Koop je regelmatig (of vooral) ongecomprimeerde FLAC-bestanden - eventueel in hires-audio formaat - dan wil je die natuurlijk ook in opperbeste kwaliteit via de app beluisteren. Tik hiervoor op het poppetje linksboven in beeld en scroll in het geopende paneel een stukje naar beneden. Kies onder de kop TRANSCODERING achter Transcode voor WAV en kies achter Atijd transcoderen voor Geen. Je streamt nu ongecomprimeerde muziek naar je apparaat. Deze truc werkt vaak ook prima via internet, al is het succes daarbij wel afhankelijk van de internetsnelheid (en vooral ook de uploadsnelheid van je internetverbinding thuis). Mocht je buiten de deur getrakteerd worden op een hakkelend geluid, dan kies je achter Transcode voor MP3. Levert een wat mindere geluidskwaliteit op, maar wel een een stream die veel minder bandbreedte vereist. Voor de rest spreekt de werking van de app redelijk voor zich. Kies muziek verdeeld over categorieën en genieten maar!

1 Reactie(s) op: Stream muziek met Audio Station van Synology

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 6 december 2018 17:29 bussie_it
    Muziek verplaatsen naar map music is niet nodig. Je kan je eigen mappen structuur toevoegen en laten indexeren.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.