Streams later bekijken? Download ze of neem ze op

Door: Maikel Dijkhuizen | 08 februari 2017 14:22

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Streamingdiensten zijn vanwege het laagdrempelige karakter uiterst populair. Je klikt op een leuke film of serie, waarna je direct beeld te zien krijgt. Een keerzijde hiervan is dat je altijd toegang tot (snel) internet nodig hebt. Op de camping of in het vliegtuig is dat lang niet altijd beschikbaar. Bovendien heb je in het buitenland vaak te maken met regiorestricties. Kortom, genoeg reden om soms eens wat leuke video's op je laptop of tablet te droppen. Zo kun je streams later bekijken.

Zodra je een film of serie streamt, downloadt je computer, tablet, gameconsole of smart-tv voortdurend een klein stukje vanaf internet. Tijdens de weergave haalt het afspeelapparaat vervolgens de rest binnen en bewaart dit gedeelte in een buffer. Het voordeel van deze technologie is dat je niet eerst het volledige mediabestand hoeft op te slaan voordat je kunt beginnen met kijken. Na afloop van de film of serie wissen streamingdiensten het betreffende mediabestand weer van je systeem. Lees ook: Haal alles uit Netflix met deze 12 superhandige tips.

Voor Netflix, Videoland, NPO Gemist, YouTube en andere aanbieders van streaming-video is dit een prachtige methode. Zij geven de mediabestanden slechts tijdelijk weg, zodat gebruikers ze niet onderling kunnen delen. Consumenten ondervinden weinig hinder van deze aanpak. Breedbandinternet is tenslotte op grote schaal beschikbaar en de wachttijden zijn doorgaans kort. Toch komt iedereen weleens in situaties terecht waarbij er geen (snel) internet voorhanden is. Denk bijvoorbeeld aan de beperkte bandbreedte op een camping, dure wifi-kosten in een hotel of vluchten zonder meereizende wifi-hotspots. Voor de zekerheid bewaar je favoriete mediabestanden daarom ook lokaal.

Wetgeving

Mag je streams downloaden? En hoe zit het met opnemen? Goede vragen waar we kort antwoord op geven. Auteursrechtelijk beschermde mediabestanden op downloadnetwerken als usenet en bittorrent zijn illegaal. Die mag je dus officieel niet downloaden. Het rippen van televisieprogramma’s en YouTube-streams via GemistDownloader is eveneens verboden. Toch is het risico op problemen te verwaarlozen. Tot dusver pakt Stichting Brein namelijk alleen de aanbieders van mediabestanden aan. Een grijs gebied is echter het opnemen van streams via een programma als PlayOn. Netflix-titels zijn bijvoorbeeld auteursrechtelijk beschermd, maar mag je de streams dan wel of niet opnemen? Mits je een betaald account hebt en de mediabestanden niet met anderen deelt, loop je vermoedelijk weinig risico. Met een harddiskrecorder mag je tenslotte ook televisie-uitzendingen opnemen, bijvoorbeeld via de Horizon Mediabox van Ziggo. Opnemen met PlayOn is min of meer vergelijkbaar, aangezien je netjes voor het Netflix-abonnement betaalt.

PlayOn voegt aan iedere video je naam, e-mailadres en IP-adres toe om te voorkomen dat je het bestand illegaal verspreidt.

01 Offline modus

Het zou geweldig zijn als de populairste streamingdiensten een offline modus introduceren. Voordat je het vliegtuig binnenstapt, zet je dan alle afleveringen alvast klaar. Netflix biedt sinds kort in zijn mobiele iOS- en Android-apps een dergelijke functie aan. Helaas is deze functie niet voor alle films en series beschikbaar. Het blijkt in de praktijk lastig om een dergelijke functie over de volle breedte te introduceren, omdat Netflix toestemming van filmmaatschappijen nodig heeft om titels offline aan te bieden. Ook Videoland biedt sinds kort een offline modus aan. De uitrol van deze nieuwe functie vindt gefaseerd plaats, dus je kunt niet alle titels meteen downloaden. Naast sommige videodiensten hebben bijna alle muziekdiensten ook een offline modus ingebouwd. Voorbeelden hiervan zijn Spotify, Deezer, Tidal, Apple Music en Google Play Music.

YouTube Go/Red

YouTube introduceerde onlangs in India de mobiele app YouTube Go, waarmee filmpjes bewaard kunnen worden om ze onderweg te bekijken (de verbindingen zijn nogal slecht in India). Verder bestaat er onder de naam YouTube Red ook een betaalde variant van de populaire streamingdienst. Hiermee kunnen gebruikers eveneens video’s naar hun computer of mobiele toestel downloaden. Helaas zijn zowel YouTube Go als Red (nog) niet in Nederland beschikbaar. Later lees je in dit artikel op welke manier je eenvoudig YouTube-filmpjes ript.

Amazon Prime

Amazon Prime is onder meer in de Verenigde Staten een grote concurrent van Netflix. Deze dienst heeft een interessante catalogus met online films en series, waarbij het bedrijf ook eigen producties aanbiedt. Sinds 2015 bevat Amazon Prime een functie om videomateriaal lokaal op te slaan, zodat je ook op plekken zonder internetverbinding kunt kijken. Volgens sterke geruchten introduceert Amazon binnenkort een Nederlandse versie van zijn streamingdienst.

02 GemistDownloader

Wil je televisieprogramma’s lokaal opslaan, dan is de software GemistDownloader je beste vriend. Dit laagdrempelige programma downloadt eenvoudig streams van alle bekende gemist-diensten. Surf hiernaartoe om de freeware te downloaden. Na de installatie bepaal je bij welke gemist-dienst je een uitzending wilt ophalen. Je hebt onder meer keuze tussen NPO, RTL XL, KIJK en YouTube. Belangrijk is dat je de url van de uitzending kopieert. Je regelt dat door het betreffende televisieprogramma bijvoorbeeld in RTL XL te openen en de volledige url in de adresbalk te kopiëren. Nadat je het webadres in GemistDownloader hebt geplakt, kies je voor Verder. Het programma haalt informatie van de uitzending op. Geef aan in welk bestandsformaat je het videobestand wilt opslaan en kies de gewenste kwaliteit. Via Opslaan naar selecteer je een opslagmap op je pc. Bevestig als laatste met Start downloaden. GemistDownloader vermeldt netjes de verwachte downloadtijd.

02 Videostreams van RTL XL download je in een maximale resolutie van 720p.

03 Meerdere uitzendingen

Als je bijvoorbeeld een heel seizoen van een televisieprogramma wilt opslaan, is het omslachtig om de uitzendingen één voor één binnen te halen. Gelukkig plaats je ze met GemistDownloader eenvoudig in een downloadlijst. Zodra je de juiste url van een uitzending hebt ingevoerd, kies je onderaan voor Toevoegen aan queue. Klik daarna op Nieuwe download om een extra uitzending toe te voegen. Als je alle afleveringen hebt klaargezet, klik je rechtsonder op het blauwe pijltje. Bij Na downloaden stel je optioneel in dat de computer na het downloadproces automatisch afsluit. Kies ten slotte voor Start downloaden.

03 Zet meerdere afleveringen van je favoriete serie in de wachtrij en download in één klap alle videobestanden.

04 Online rippen

Naast het opslaan van televisieprogramma’s gebruik je GemistDownloader ook om YouTube-filmpjes op te slaan. Sommige video’s bewaar je zelfs in ultra hd-kwaliteit (2160p). Heb je geen zin om hiervoor een aparte applicatie te installeren? Er zijn ook talloze websites waarmee je videomateriaal vanaf YouTube ript. Surf maar eens naar deze Nederlandstalige website. Open in een ander venster of tabblad van je browser een leuk filmpje bij YouTube en kopieer de url in de adresbalk. Het webadres plak je vervolgens in het lege invoerveld van Downloadvanyoutube.nl. Klik op Download. Bepaal daarna in welk videoformaat je het filmpje wilt opslaan en gebruik hiervoor de juiste downloadlink. Houd er rekening mee dat deze website een resolutie van maximaal 720p ondersteunt. Wens je een hogere resolutie, dan kun je de Engelstalige website www.keepvid.com overwegen. Daar is in de vorm van pop-ups wel allerlei irritante reclame aanwezig.

04 Downloadvanyoutube.nl biedt ieder YouTube-filmpje in verschillende videoformaten aan.

Browserextensie

Struin je regelmatig het web af op zoek naar leuke filmpjes? Met bijvoorbeeld de browserextensie Video DownloadHelper sla je ze heel gemakkelijk op. Deze plug-in is momenteel alleen voor Chrome en Firefox beschikbaar. Daarnaast zijn de makers bezig met een lobby om Video DownloadHelper gereed te krijgen voor Edge. Surf naar www.downloadhelper.net om de uitbreiding te installeren. Na de installatie verschijnt er in de knoppenbalk een nieuw pictogram. Dit pictogram bestaat uit drie gekleurde bolletjes, die bij detectie van een online video gaan draaien. Klik erop en kies daarna welk videobestand je wilt opslaan. Video DownloadHelper werkt onder meer voor YouTube, Dailymotion en Facebook.

De browserextensie Video DownloadHelper downloadt filmpjes van Facebook.

05 Downloadgemist

Een Nederlandse ontwikkelaar heeft een webapplicatie gebouwd waarmee je direct afleveringen van NPO Gemist en RTL XL kunt opslaan. Handig, want je hoeft dan geen programma te installeren. Open de website www.downloadgemist.nl en plak de url van de uitzending in het lege invoerveld. Je stelt verder de gewenste videokwaliteit in. Je hebt hierbij keuze tussen laag, gemiddeld en hoog. Fijn is dat deze webdienst streams van RTL XL in een resolutie van 720p opslaat. Klik onderaan op Extra opties. Via de optie Download tt888 ondertiteling voorzie je de uitzending eventueel van Nederlandse ondertitels. Overigens werkt dat alleen voor televisieprogramma’s van NPO Gemist. De overige opties laat je ongewijzigd. Bevestig met Download de video. Downloadgemist bewaart vervolgens het videobestand op je computer.

05 Download de uitzending eventueel inclusief Teletekst-ondertiteling.

0 Reactie(s) op: Streams later bekijken? Download ze of neem ze op

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.