Stremio - Beter dan Popcorn Time?

Door: Maikel Dijkhuizen | 25 februari 2016 07:02

Apps & Software

De macht van Popcorn Time lijkt langzaam af te brokkelen na dreigende acties van auteursrechtorganisaties en filmmaatschappijen. Desalniettemin staat de gedoodverfde opvolger van deze populaire streamingdienst alweer klaar: Stremio. Hoe goed is dit alternatief?

Nu (het gebruik van) Popcorn Time onder toenemende druk staat, kan Stremio op steeds meer aandacht rekenen. Toch is deze streamingdienst bepaald geen nieuwkomer, want het programma stamt al uit 2012. Net als de welbekende concurrent installeer je Stremio op de pc. De makers stellen versies beschikbaar voor Windows, OS X en Linux. Het programma verzoekt je om in te loggen met een account, al is het ook mogelijk om een gastaccount te gebruiken. Wel zo prettig voor diegenen die liever anoniem blijven. Lees ook: Legaal films streamen doe je zonder Popcorn Time.

Zoekopties

Stremio heeft een gelikte gebruikersomgeving met een prettige kleurstelling. De catalogus is gevuld met afbeeldingen van films en series. Zodra je op een hoesje klikt, verschijnt in het rechterdeelvenster een korte beschrijving. Fijn is dat het programma allerlei mogelijkheden biedt om leuke titels te vinden. Zo zijn er veel genres aanwezig en zoek je onder meer op de naam van een acteur. Verder sorteer je de catalogus op verschillende manieren en schotelt het programma persoonlijke aanbevelingen voor. De catalogus van Stremio komt overeen met die van Popcorn Time. Zowel nieuwe als oude titels zijn veelvuldig beschikbaar. Opvallend is verder de aanwezigheid van een heleboel internationale televisiekanalen.

De interface van Stremio kent veel opties om aantrekkelijke titels te vinden.

Streamen

Zodra je eenmaal een film wilt afspelen, laat Stremio (vreemd genoeg?) ook enkele partijen zien die de titel tegen betaling aanbieden. Verder dien je een plug-in te installeren waarmee je de beelden streamt vanuit het bittorrent-netwerk. Een ietwat merkwaardige handelswijze, want waarom bouwt Stremio deze functionaliteit niet standaard in? Wie weet liggen hier juridische redenen aan ten grondslag, want het streamen van de meeste torrents is tenslotte illegaal. De beeldkwaliteit is overigens prima in orde, waarbij je eenvoudig Nederlandstalige ondertitels activeert. Ook streamen naar een televisie is mogelijk, aangezien Stremio het gebruik van Google Chromecast ondersteunt.

Conclusie

Liefhebbers van films en series beleven zonder twijfel veel plezier aan deze streamingdienst. Zo'n beetje alle bekende titels staan erop. Een nadeel is wel dat het programma soms om onverklaarbare redenen plotseling afsluit. Zodra de makers dit euvel oplossen, doet Stremio beslist niet onder voor Popcorn Time.

Complete seizoenen van populaire series zijn op Stremio aanwezig.