StressMyPC 4.4 - Laat je pc zweten

Door: dirk-schoofs | 28 maart 2021 12:12

Promotionele afbeelding van de Nvidia GeForce RTX 3060, verlicht en afgebeeld in een gamecomputer.
Review

Hoe goed presteert je pc? Die vraag rijst als je een nieuwe pc hebt aangeschaft of gebouwd en ook als je wilt weten hoe goed een oud beestje nog presteert. StressMyPC drijft je machine tot het uiterste, maar geeft zelf geen analyse. Aan jou om te beoordelen hoe de machine zich redt.

StressMyPC 4.4

Prijs
Gratis
Taal
Engels; Nederlands
OS
Windows 7/8/10
Website
www.softwareok.com
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • De drie testtypes
  • Eenvoudige interface
  • Minpunten
  • Kan overgeklokte of onstabiele systemen laten crashen
  • De vertaling is eerder verwarrend dan nuttig

StressMyPC is een exe-bestand dat je vanaf de pc, maar ook vanaf een usb-stick kunt laten werken. De kleine tool beschikt over drie tests: een stress-test voor de grafische kaart, eentje voor de cpu en tenslotte een test voor de harde schijf.

Grafische kaart

Om een goede stresstest af te nemen sluit je eerst alle niet essentiële toepassingen. Trouwens, als je programma’s en achtergrondprocessen sluit, zal de computer sowieso sneller worden. Daarna open je StressMyPC. De werkomgeving van deze test ziet er ongewoon uit. Bovenaan links staan vier knoppen, die op tabbladen lijken. Wanneer je op Paint-Stress klikt, selecteer je de test voor de grafische kaart. Die start niet automatisch. Je moet vervolgens nog een keertje klikken op de knop StressMyPC. Hierdoor wordt het scherm gevuld door afwisselende groene en zwarte strepen. Onderaan in de statusbalk zie je dat Paint-Stress actief is en de andere twee tests nog niet.

Grafisch ziet het programma er niet uit.

Processor en harde schijf

De cpu-test verloopt op dezelfde manier. Je klikt op Agressive CPU-stress en daarna activeer je de test via de knop StressMyPC. Hetzelfde geldt voor de knop HD-Stress. Op deze manier kun je ook twee of drie stresstests simultaan laten lopen. Aan de rechterkant staan de knoppen om de taalinstelling te wijzigen en vind je de knop om Windows Taakbeheer te starten. Als je dat niet doet, voer je een stresstest op blind gevoel uit. In Taakbeheer zie je in het tabblad Prestaties hoe StressMyPC de zweep legt op de processor, de harde schijf en gpu. Eventueel kun je met de app Broncontrole ook de belasting van de verschillende onderdelen volgen.

Conclusie

Dit programma wint zeker geen schoonheidsprijs, maar die pretentie heeft het ook niet. Dit is een relatief eenvoudige tool om te zien hoe de pc en ook de batterij zich gedraagt onder extreme omstandigheden.

In Taakbeheer kun je volgen in welke mate de componenten worden belast.

0 Reactie(s) op: StressMyPC 4.4 - Laat je pc zweten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.