Studenten lossen Facebook's probleem met nepnieuws op

© PXimport

Studenten lossen Facebook's probleem met nepnieuws op

Geplaatst: 16 november 2016 - 08:34

Aangepast: 14 december 2022 - 14:37

Rens Blom

Vier studenten hebben binnen 36 uur een extensie gemaakt die aangeeft of nieuwsberichten op Facebook echt of nep zijn. Dat naar aanleiding van de grote hoeveelheden nepnieuws die op de sociale netwerksite rondgaan.

Nepnieuws is lucratief

Facebook kampt al langer met nepnieuws, maar zag het aantal onjuiste nieuwsberichten, foto's en links de afgelopen maanden explosief toenemen. Reden: de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Wereldwijd publiceren honderden websites een constante stroom vals nieuws dat vaak goed scoort op Facebook. Gebruikers die op de link klikken, krijgen naast het valse artikel ook advertenties te zien. En daar is het de website-eigenaren om te doen, want de advertentieomzetten via Facebook's platform en Google Adsense kunnen oplopen tot duizenden euro's per maand. Lees ook: Facebook en Google stoppen met advertenties bij nepnieuws.

Studenten lossen nepnieuws-probleem sneller op dan Facebook

Nadat journalisten en social media-gebruikers de afgelopen dagen kritiek hebben geuit op Google's en Facebook's aanpak van nepnieuws, kondigden de bedrijven aan harder te gaan optreden tegen zulke websites. Facebook noemt het probleem echter 'technisch lastig op te lossen' en onduidelijk is nog hoe het nepnieuws gaat weren.

Vier Amerikaanse studenten hebben een prima oplossing, en hadden daar slechts 36 uur voor nodig. Ze deden mee aan een hackaton die deels gesponsord werd door Google en Facebook, en wonnen met 'FiB: stop living the lie'. Dat is een Chrome-extensie die via Artificial Intelligence (AI) media scant en verifieert of niet-verifieert. Door te kijken naar de reputatie van de website, te zoeken in databases en de zoekmachines van Google en Bing te gebruiken, komt de extensie tot een oordeel. Dat kan ook bij foto's, bijvoorbeeld Twitter-screenshots. De afbeelding wordt dan omgezet naar tekst, waarna een algoritme de Twitter-gebruiker opzoekt en al zijn of haar tweets doorzoekt op de tweet die op de afbeelding staat.

Wordt die gevonden dan toont de extensie rechtsboven de afbeelding, link of het nieuwsbericht een geverifieerd-vakje. Is FiB: stop living the lie van mening dat de media vals is dan verschijnt er een rode niet-geverifieerd-melding (screenshot hieronder).

Media has no description

© PXimport

Zo gebruik je de extensie

De studenten hebben de extensie open-source gemaakt en hem op Github gezet. Wil je FiB: stop living the lie uitproberen en gebruik je de Chrome-browser dan kun je hier het zip-bestand downloaden. Pak hem vervolgens uit, ga in de browser naar Instellingen en druk op Extensies. Zet daarna Ontwikkelaarsmodus aan en klik op Uitgepakte extensie laden. Pak bij het bestand dat je hebt uitgepakt de map Extension en FiB: stop living the lie installeert zichzelf rechtsboven in je browser. Als je op Facebook surft, druk je op het icoontje om de extensie te activeren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten