Stud.io - Lego zonder fysieke steentjes

© PXimport

Stud.io - Lego zonder fysieke steentjes

Geplaatst: 25 juni 2018 - 04:47

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Maikel Dijkhuizen

Het bouwen van omvangrijke legoprojecten is nogal een dure aangelegenheid, want de gekleurde blokjes zijn best prijzig. Wie toch eens flink wil uitpakken met een opvallend bouwwerk kan de freeware Stud.io uitproberen. Kies uit duizenden soorten blokjes en creëer jouw droomlegoproject in 3D!

Bij de installatie van Stud.io slaat het SmartScreen-filter van Windows Defender alarm. Gelukkig zien gerenommeerde virusscanners geen dreiging in het programma, dus je kunt de installatie zorgeloos voortzetten. Zodra je de freeware opstart, open je een vers projectvenster. Ervaren bouwers kunnen als alternatief ook een lxf-, ldr- of mpd-bestand importeren en met een bestaand ontwerp aan de slag gaan. Om nieuwe gebruikers enigszins op weg te helpen, bevat Stud.io een praktische handleiding. Hiermee leer je onder meer in- en uitzoomen, draaien en een slak bouwen. De instructies zijn helder, al is de voertaal wel Engels.

Zelf bouwen

Het leukste is natuurlijk om zelfstandig aan de slag te gaan. Hiervoor staat er standaard een virtuele grondplaat met 144 noppen voor je klaar. Wil je meer ruimte, dan kies je in de instellingen voor een grotere grondplaat. In het onderste deelvenster bevindt zich een zeer uitgebreide catalogus met talloze blokjes, dieren, voertuigen, poppetjes, planten, deuren, lampjes en overige objecten. Ook onderdelen van technisch lego vind je hier terug. Wanneer je iets wilt gebruiken, sleep je een blokje of object simpelweg naar de grondplaat. Dit werkt erg soepel, al vereist het wel enige oefening om alle elementen in de beoogde positie te ‘drukken’. Via het kleurenpalet in het rechterdeelventer geef je ieder blokje het gewenste tintje.

Volg de leerzame handleiding en bouw een slak na.

© PXimport

Echt legoën?

Als je klaar bent met bouwen, vraag je via de knop Model info interessante gegevens over het legoproject op. Zo zie je wat de onderdelen kosten wanneer je alles fysiek zou aanschaffen en je bestudeert de exacte afmetingen. Handig is dat je deze onderdelen direct op een wensenlijstje plaatst, waarna je de boel daadwerkelijk kunt bestellen. Hiervoor is wel een BrickLink-account vereist. Je wordt automatisch aan de juiste winkels gekoppeld en plaatst eventueel direct een bestelling. Zeker bij geavanceerde bouwprojecten moet je de onderdelen doorgaans bij verschillende adressen reserveren.

Conclusie

Voor legofanaten is Stud.io een uitstekend programma, waarbij niets je in de weg staat om prachtige creaties te ontwerpen. Dankzij de instructies kunnen gebruikers er direct mee uit de voeten. Een goede toevoeging is dat je alle benodigde onderdelen desgewenst rechtstreeks bestelt, zodat je ook in het echt met lego aan de slag kunt.

Via de knop Model Info bekijk je wat een fysiek exemplaar van het legoproject kost.

© PXimport

10

Ons oordeel

Stud.io

Pluspunten

Echt lego bestellen

Gebruiksvriendelijk

Realistische weergave

Minpunten

Leercurve

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows 7/8/10; macOS **Website** [studio.bricklink.com](https://studio.bricklink.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000