Stud.io - Lego zonder fysieke steentjes

Door: Maikel Dijkhuizen | 25 juni 2018 08:47

Review

Het bouwen van omvangrijke legoprojecten is nogal een dure aangelegenheid, want de gekleurde blokjes zijn best prijzig. Wie toch eens flink wil uitpakken met een opvallend bouwwerk kan de freeware Stud.io uitproberen. Kies uit duizenden soorten blokjes en creëer jouw droomlegoproject in 3D!

Stud.io

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10; macOS
Website
studio.bricklink.com
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Echt lego bestellen
  • Gebruiksvriendelijk
  • Realistische weergave
  • Minpunten
  • Leercurve

Bij de installatie van Stud.io slaat het SmartScreen-filter van Windows Defender alarm. Gelukkig zien gerenommeerde virusscanners geen dreiging in het programma, dus je kunt de installatie zorgeloos voortzetten. Zodra je de freeware opstart, open je een vers projectvenster. Ervaren bouwers kunnen als alternatief ook een lxf-, ldr- of mpd-bestand importeren en met een bestaand ontwerp aan de slag gaan. Om nieuwe gebruikers enigszins op weg te helpen, bevat Stud.io een praktische handleiding. Hiermee leer je onder meer in- en uitzoomen, draaien en een slak bouwen. De instructies zijn helder, al is de voertaal wel Engels.

Zelf bouwen

Het leukste is natuurlijk om zelfstandig aan de slag te gaan. Hiervoor staat er standaard een virtuele grondplaat met 144 noppen voor je klaar. Wil je meer ruimte, dan kies je in de instellingen voor een grotere grondplaat. In het onderste deelvenster bevindt zich een zeer uitgebreide catalogus met talloze blokjes, dieren, voertuigen, poppetjes, planten, deuren, lampjes en overige objecten. Ook onderdelen van technisch lego vind je hier terug. Wanneer je iets wilt gebruiken, sleep je een blokje of object simpelweg naar de grondplaat. Dit werkt erg soepel, al vereist het wel enige oefening om alle elementen in de beoogde positie te ‘drukken’. Via het kleurenpalet in het rechterdeelventer geef je ieder blokje het gewenste tintje.

Volg de leerzame handleiding en bouw een slak na.

Echt legoën?

Als je klaar bent met bouwen, vraag je via de knop Model info interessante gegevens over het legoproject op. Zo zie je wat de onderdelen kosten wanneer je alles fysiek zou aanschaffen en je bestudeert de exacte afmetingen. Handig is dat je deze onderdelen direct op een wensenlijstje plaatst, waarna je de boel daadwerkelijk kunt bestellen. Hiervoor is wel een BrickLink-account vereist. Je wordt automatisch aan de juiste winkels gekoppeld en plaatst eventueel direct een bestelling. Zeker bij geavanceerde bouwprojecten moet je de onderdelen doorgaans bij verschillende adressen reserveren.

Conclusie

Voor legofanaten is Stud.io een uitstekend programma, waarbij niets je in de weg staat om prachtige creaties te ontwerpen. Dankzij de instructies kunnen gebruikers er direct mee uit de voeten. Een goede toevoeging is dat je alle benodigde onderdelen desgewenst rechtstreeks bestelt, zodat je ook in het echt met lego aan de slag kunt.

Via de knop Model Info bekijk je wat een fysiek exemplaar van het legoproject kost.

0 Reactie(s) op: Stud.io - Lego zonder fysieke steentjes

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.