StudioLine Photo Basic - Foto’s beheren en bewerken

Door: Toon van Daele | 16 mei 2017 13:13

Review

Je hebt een fraaie fotocollectie, maar echt ordelijk kan je die niet noemen. Bovendien kunnen heel wat foto’s best enige optimalisatie gebruiken. Je hebt dus zowel een fotobeheerder als een fotobewerker nodig. Beide aspecten zijn netjes verenigd in StudioLine Photo Basic!

StudioLine Photo Basic

Taal
Engels
OS
Windows Vista/7/8/10
Website

www.studioline.net
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Veelzijdig
  • Veel bewerkingstools
  • Niet-destructieve bewerking
  • Webgalerij
  • Minpunten
  • Registratie vereist
  • Niet altijd even overzichtelijk

StudioLine Photo Basic is de gratis editie voor persoonlijk gebruik. Wil je die na dertig dagen nog blijven gebruiken, dan moet je je wel even registreren. De betaalde versies bieden meer bewerkingsmogelijkheden en zijn geschikt voor gebruik binnen een netwerkomgeving. Wij bekijken hier alleen de gratis versie.

Fotobeheer

Je begint met het importeren van foto’s, waarbij je zelf bepaalt of je die naar een interne database wilt kopiëren, of dat je met een verwijzing naar de originele locatie wilt werken. Het importeren gaat verrassend snel. De donkergrijze interface vinden we best fraai en in de beheermodule vinden we een wat klassieke indeling terug: een hiërarchie van de fotomappen, miniatuurweergaven uit de geselecteerde fotomap en informatie over de geselecteerde foto. Hier vind je onder meer exif- en iptc-tags terug, maar het is ook mogelijk eigen tags op te nemen. Door zelf te taggen, kun je makkelijker gericht zoeken. Foto’s geotaggen is net zo goed mogelijk, de tool haalt de coördinaten op uit de foto’s, maar je kunt ze ook zelf toevoegen de foto te pinnen op een geïntegreerd Google Maps-kaartje.

De meeste bewerkingstools laten zich eenvoudigweg via schuifknoppen bedienen.

Fotobewerking

Er is een hele reeks bewerkingsfuncties beschikbaar, opgedeeld in Preprocessing (bijsnijden en roteren, verwijderen rode ogen), Correction (zoals verscherpen en kleuroptimalisaties) en Effects (waaronder sepia en toevoegen van tekst). De meeste bewerkingstools stel je in met schuifknoppen; erg gebruiksvriendelijk. Alle bewerkingen worden netjes bijgehouden in een afzonderlijk xml-bestand.

Delen

Je kunt vanuit deze software je foto’s direct als bijlage te versturen, waarbij je de gewenste resolutie kunt aanduiden en aangeeft of je de originele of de bewerkte foto verkiest. Leuk is ook dat je je fotoselectie met een paar muisklikken naar een webgalerij kunt omzetten. Dat kan op de servers van de aanbieder (gratis tot 1 GB) of je uploadt die naar een eigen webserver.

0 Reactie(s) op: StudioLine Photo Basic - Foto’s beheren en bewerken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.