Sumatra PDF 1.1

Door: Maikel Dijkhuizen | 26 mei 2010 11:23

Apps & Software

Gebruikt u Adobe Reader om pdf-bestanden te lezen? In dat geval is een overstap naar het lichtgewicht programma Sumatra PDF een serieuze optie. Deze opensource software start namelijk razendsnel pdf’s op en neemt amper ruimte in op uw harde schijf.

Het downloadbestand van Sumatra PDF is slechts 1,66 MB groot. Adobe Reader heeft een totale bestandsomvang van ruim 200 MB. Reden genoeg om de Nederlandstalige freeware eens uit te proberen. Op de website downloadt u een installatie- of een zip-bestand. Het voordeel van laatstgenoemde mogelijkheid is, dat u het programma ook op een usb-stick gebruikt. Het bestaat namelijk uitsluitend uit een exe-bestand, waarmee u de software direct opstart. Hierbij worden er geen gegevens in het Windows-register bewaard. De installatieversie heeft als pluspunt dat u desgewenst pdf’s automatisch met Sumatra PDF kunt laten openen.

De interface van Sumatra PDF bevat weinig toeters en bellen.

Interface

De interface van Sumatra PDF is vergeleken met de concurrentie erg kaal. Het programma beschikt over weinig aanvullende functies. Als u een pdf-bestand opent, bevinden zich aan de linkerkant de bladwijzers. Op die manier navigeert u gemakkelijk door het document. Helaas ondersteunt de software geen miniatuurweergaven, zodat het soms lastig is om de juiste informatie te vinden. Er is geen mogelijkheid om zinnen te markeren en tekst kan daarom niet naar andere programma’s worden gekopieerd. Sumatra PDF bevat wel een zoekfunctie in de knoppenbalk. Verder is er een optie aanwezig om in- en uit te zoomen. Daarnaast voegt u pdf’s direct als bijlage van een e-mail toe en is er een afdrukfunctie. Een nadeel is dat printen van grote documenten in sommige gevallen veel tijd in beslag neemt. U bekijkt een pdf-bestand in verschillende weergaven. Zo kiest u bijvoorbeeld om de pagina’s afzonderlijk of in een boekbeeld te lezen.

Bekijk het pdf-bestand in een boekbeeld.

De software opent razendsnel zowel kleine als grote pdf-bestanden in een duidelijke weergave. Bijzondere functies hoeft u niet te verwachten. Het is daarom vooral geschikt voor gebruikers die met een licht programma zo snel mogelijk pdf-bestanden willen openen, zonder dat er allerlei poespas aanwezig is.

Sumatra PDF 1.1

Freeware

Taal Nederlands

Download 1,66 MB

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Onbekend

Maker Krzysztof Kowalczyk

Oordeel 7/10

Pluspunten

Snel

Vereist weinig ruimte op de harde schijf

Draagbaar

Nederlandstalig

Minpunten

Geen ondersteuning miniatuurweergaven

Geen teksten kopiëren

Printen gaat soms langzaam

0 Reactie(s) op: Sumatra PDF 1.1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.