SunlitGreen PhotoEdit 1.3

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 08 oktober 2010 11:44

Apps & Software

Het aantal gratis programma’s waarmee u foto’s kunt bewerken is allang niet meer op twee handen te tellen (en ook niet op zes). Toch denkt SunlitGreen PhotoEdit nog iets toe te kunnen voegen.

Eigenlijk zouden we in plaats van toevoegen moeten spreken van verwijderen, want wat opvalt wanneer u het programma opent, is dat het aantal opties zeer beperkt is. Een klein werkbalkje, slechts een paar menuknoppen en dat is het. Het zou bijna nadelig klinken, maar het is juist erg verfrissend. PhotoEdit wil namelijk geen Photoshop zijn, maar een programma waarmee u snel basisbewerkingen kunt uitvoeren. Het gebrek aan opties is even wennen, maar werkt zeer prettig wanneer u écht alleen eventjes een foto wilt draaien, vervagen, kleuren wilt aanpassen, op maat knippen, etc. Daarnaast bevat het programma bepaalde opties die u juist niet zou verwachten, zoals de mogelijkheid om de foto te verbeteren met behulp van curven. Gezien de intentie van de makers is dit echter weer logisch, want curven gebruikt u juist als u een foto snel wilt verfraaien.

De interface biedt ontzettend weinig opties, maar dat is juist de opzet van de makers.

Wilt u tekst toevoegen, iets met lagen doen of ingewikkelde filters gebruiken, dan is dit programma niet geschikt. Ook als u wilt opslaan naar veel uiteenlopende bestandstypes of wilt opslaan voor het web is PhotoEdit niet de juiste keuze, want meer opties dan .bmp, .png en .jpg hebt u niet. Dat klinkt allemaal wel heel mager en dat is het ook. Houd er echter rekening mee dat dit precies de bedoeling van de makers is. Geen afleiding van opties die u niet gebruikt als u snel even iets wilt veranderen en geen ingewikkelde interface. Slimme insteek en goed uitgevoerd al kan ondersteuning voor meer bestandstypen natuurlijk geen kwaad!

SunlitGreen PhotoEdit 1.3

Freeware

Taal Engels

Download 1,26 MB (installatiebestand), 915 KB (portabele versie)

OS Windows 2000/XP/2003/Vista/7

Systeemeisen 6,39 MB harde-schijfruimte

Maker SunlitGreen

Oordeel 7/10

Pluspunten

Eenvoudige en zeer doeltreffende interface

Ideaal voor snelle fotobewerking

Minpunten

Weinig ondersteuning voor bestandstypen

Geen optimalisatie voor webafbeeldingen (terwijl men die juist snel wil kunnen bewerken)

Niet geschikt voor wie iets ingewikkeldere bewerkingen wil uitvoeren

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: SunlitGreen PhotoEdit 1.3

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.