Surf sneller dankzij Namebench

Elke keer u in uw browser een url intypt om een website te bezoeken, wordt dit leesbare adres achter de schermen vertaald naar een ip-adres, dat enkel uit cijfers bestaat. Deze taak wordt uitgevoerd door de dns-servers van uw internetprovider. Helaas varieert de snelheid waarmee dns-servers dit doen nogal, zodat een trage dns-server uw surfervaring goed kan verpesten.

Gelukkig hoeft u zich niet te beperken tot de dns-servers van uw internetprovider: u kunt in Windows zonder problemen andere servers instellen. Enkele bedrijven hebben zich op deze nichemarkt gestort en beloven snellere dns-servers. Zo hebt u de keuze uit Google Public DNS, OpenDNS, UltraDNS en diverse andere. Maar zijn zij echt zoveel sneller als ze beloven?

Dat kunt u zelf testen. Het programma Namebench (dat bestaat voor Windows, Mac OS X en Linux) test uw huidig ingestelde dns-servers en vraagt u om ook de ip-adressen van andere te testen dns-servers in te geven. Bovendien kunt u met één checkbox ook vragen om een heleboel globale dns-providers mee te nemen in de test en een andere checkbox doet hetzelfde voor de snelste regionale dns-servers in uw buurt. De test is overigens heel grondig: Namebench vraagt bijvoorbeeld de ip-adressen op van de websites in uw browsergeschiedenis (het herkent verschillende browsers), wat de resultaten heel relevant maakt voor uw specifieke situatie.

© PXimport

Namebench is zijn snelheidstest aan het uitvoeren.

De test zelf duurt enkele minuten, en daarna krijgt u in uw browser een grafisch overzicht te zien van de resultaten. Daarin wordt een tabel getoond met de gemiddelde responstijd van elke dns-provider en een grafiek van de verdeling van diezelfde responstijden (omdat dat sterk kan variëren). Bovendien geeft Namebench u ook een concrete aanbeveling en toont het programma welke dns-servers u het best instelt en hoeveel procent sneller het vertalen van de domeinnamen daardoor gaat dan in uw huidige situatie.

© PXimport

OpenDNS is in deze situatie meer dan dubbel zo snel als de huidige dns-server.

© PXimport

Grafiekjes maken de verschillen tussen dns-servers duidelijk.

De dns-server veranderen in Windows 7 gaat als volgt: open het Configuratiescherm / Netwerk en internet / Netwerkcentrum / Adapterinstellingen wijzigen, rechtsklik dan op uw netwerkadapter en kies Eigenschappen, daarna selecteert u Internet Protocol versie 4, klikt u op Eigenschappen, vinkt u De volgende DNS-serveradressen gebruiken aan en vult u de ip-adressen van de dns-servers in die Namebench u toont. U kunt de test overigens best zo nu en dan overdoen, omdat de resultaten op verschillende momenten kunnen variëren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten