SyncBackFree - Volautomatische back-up & synchronisatie

Door: Ignace de Groot | 03 februari 2015 12:04

Apps & Software

Het back-uppen van gegevens is een vervelende klus, maar het is wel noodzakelijk als je dataverlies wilt voorkomen. De 'set-and-forget' aanpak van SyncBackFree maakt de hele procedure echter tot een pijnloos proces. Is alles geconfigureerd en ingepland, dan hoef je je er nauwelijks druk om te maken.

Score
70
 • Pluspunten
 • Voor beginners
 • Back-up en syncen
 • Minpunten
 • Geen versiebeheer
 • Geen clouddiensten
 • Geen incrementele/ differentiële back-up

None

SyncBackFree

Taal

Nederlands

OS

Windows XP

Windows Vista

Windows 7

Windows 8

Website

www.2brightsparks.com

SyncBackFree, dat intussen al aan versie 7 toe is, is de afgeslankte editie van twee betaalde versies. De gedetailleerde vergelijking is veelzeggend: we tellen maar liefst een zeventigtal functies die niet in de gratis versie zitten, maar gelukkig blijven er nog meer dan dertig over waarvoor je wel bij SyncBackFree terechtkunt.

Niet

Wat SyncBackFree alvast niet aanbiedt, is ondersteuning voor cloudopslagdiensten, versiebeheer (waarbij je kunt bepalen hoeveel oudere bestandsversies in de back-up blijven behouden), back-ups van geopende bestanden, incrementele en differentiële back-ups, scripting en automatisch opnieuw verbinden nadat de connectie met een ftp-server of NAS is verbroken. Toegegeven, stuk voor stuk nuttige functies, maar ondanks dit gemis blijft SyncBackFree toch nog een interessant programma.

Elke taak is nauwgezet in te plannen.

Wel

Zoals de naam al zegt, functioneert SyncBackFree als klassiek back-upprogramma én als synchronisatietool. Bij die laatste optie is het dus de bedoeling twee mappen netjes op elkaar af te stemmen. Alles begint met het aanmaken van een profiel, waarin je de gewenste acties en opties vastlegt. Nadat je duidelijk hebt gemaakt of het gaat om een Back-up of Synchronisatie, opent zich een venster waarin je onder meer bron- en doellocatie evenals de gewenste timing kunt instellen.

Misschien heb je hieraan al voldoende, maar het volstaat de optie Uitgebreid aan te klikken om nog veel meer opties tevoorschijn te halen. Hier kun je het conflictbeheer regelen (wat als het doelbestand al bestaat, bijvoorbeeld), instellen of je de back-ups wilt comprimeren en eventueel ook versleutelen, exclusie- of inclusiefilters instellen, aangeven welke programma's je eventueel voor of na het profiel uitgevoerd wilt zien, instellen of je na afloop automatisch een e-mailnotificatie wilt ontvangen enzovoort.

Kortom, SyncBackFree mag dan een paar nuttige functies missen, er blijven nog genoeg opties over om ook de veeleisende thuisgebruiker van dienst te zijn. Door de slimme opsplitsing tussen Eenvoudig en Uitgebreid kunnen bovendien ook beginnende gebruikers meteen met dit programma aan de slag.

De 'uitgebreide' modus bevat tal van parameters en opties.

2 Reactie(s) op: SyncBackFree - Volautomatische back-up & synchronisatie

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 februari 2015 08:50 Anoniem
  synkron is ook een goede prog.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2015 16:14 Anoniem
  Aomei Backupper vind ik een superprogramma voor weinig geld een betaalde versie.. hoeft niet, maar omdat hij mij een paar keer 'gered' heeft vind ik het niet meer als normaal dat je het programma koopt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.