SysGauge - Bewaak je systeem!

Door: Ap de Smits | 01 december 2021 11:02

Sleutel deur beveiliging
How To

Wil je weten hoe hard je pc werkt en waaraan? SysGauge vertelt het op een aantrekkelijke manier.

In Windows Taakbeheer kun je onder andere zien hoe hard je processor werkt en hoeveel geheugen je pc gebruikt. Voor het verkrijgen van dit soort informatie bestaan ook heel wat alternatieven. SysGauge is een van de mooiere. In deze workshop laten we je zien wat je ermee kunt.

Installeren

SysGauge vind je op www.sysgauge.com/downloads.html. Je kunt daar kiezen voor een 32- of 64bit-versie. Wanneer je met rechts klikt op het startmenu en kiest voor Systeem, dan zie je bij Type systeem welke versie voor jouw pc de juiste is. Let op dat je SysGauge Setup downloadt en niet de Pro-, Ultimate- of Server-versie; dat zijn commerciële producten.

Start het installatiebestand en klik Next, I Agree, Install, Next en Finish. De installatie verloopt zonder bijzonderheden. Na afloop is het programma gestart en zie je een melding over de beperkingen van de gratis versie. Klik daarin op Accept. Je bevindt je nu in de standaardweergave van SysGauge.

De standaardweergave van SysGauge geeft een globaal overzicht van systeembronnen.

Monitor

Zoals je in het menu links kunt zien, heeft de standaardweergave de naam System Monitor. Deze weergave toont je het actuele cpu-gebruik als snelheidsmeter en een grafiek daarvan over de afgelopen minuut. Daaronder zie je bovendien informatie over het gebruikte geheugen, vrije schijfruimte, schijfactiviteit en netwerkgebruik. Dit overzicht biedt kolommen voor de actuele waarden (Current), het gemiddelde (Average) en de minima en maxima gedurende de meetperiode.

In de vensters met een grafische weergave zie je rechtsboven een driehoekje. Klik je daarop in de weergave met de wijzer, dan kun je behalve voor de actuele waarden kiezen voor het gemiddelde of maximum. Dat is in dit overzicht niet nuttig, want die waarden zie je ook in het lijstje. In overzichten zonder lijstje is deze optie weer wel handig.

Met het driehoekje bij de grafiek kun je de meetperiode aanpassen naar twee of vijf minuten. Overigens krijg je ook toegang tot deze functies door rechts te klikken op de grafiek of de wijzer.

Status

De twee rubrieken onder System Monitor (System Status en Extended Status) meten weer andere aspecten van de pc-belasting. We zien verder informatie die we ook al tegenkwamen in System Monitor. Dat komt omdat SysGauge gebouwd is rond een verzameling losse modules die elk een ander aspect van je systeem meten. Al deze modules kun je naar eigen inzicht combineren om zo in één overzicht alle informatie te bekijken waarin je bent geïnteresseerd. Verderop lees je hoe je dat doet.

Nieuwe onderdelen die in de twee statusschermen opvallen zijn Total Processes, Total Threads en Total Handles. De eerste zegt iets over het aantal (achtergrond)toepassingen dat tegelijk actief is, en threads en handles zeggen iets over de manier waarop die processen hun werklast verdelen. Op onze test-pc zijn die tellers geel. Dat duidt niet meteen op een noodsituatie. Aan alle wijzers en meters kan de gebruiker namelijk zelf regels koppelen die bepalen wanneer een waarschuwing moet worden getoond. Rechtsklik je op Total Threads en kies je Edit Counter Rules, dan zie je de actieve regel. Deze kun je wijzigen via Edit. Je kunt regels ook verwijderen of er meerdere tegelijk gebruiken.

In SysGauge kun je waarschuwingen koppelen aan meetwaarden.

Hardware

Naast de algemene overzichten, biedt SysGauge gedetailleerde overzichten voor specifieke systeemcomponenten. Je vindt deze in de rubrieken CPU Monitor, Memory Monitor, Disk Monitor, NAS Monitor en Network Monitor. Waar je bijvoorbeeld in System Monitor de totale cpu-belasting ziet, is deze in CPU Monitor uitgesplitst in belasting door systeemprocessen (Kernel) en gebruikersprocessen (User). Is je pc erg traag, dan kun je hier dus zien of het aan de taken ligt die je zelf hebt gestart of dat Windows veel systeembronnen opslokt.

Allerlei hardwarecomponenten hebben een eigen informatiescherm.

In detail

Waar Windows Taakbeheer je een overzicht geeft van actieve processen en de totale systeembelasting, kun je in SysGauge nog een stapje verder gaan bij het onderdeel Process Monitor. Hierin kun je op elk proces rechtsklikken om er vervolgens via View Process Details uitgebreidere informatie over op te vragen. Ook kun je via dat menu met View Process Statistics een grafische weergave opvragen van de activiteit van één specifiek proces. Je kunt zelfs processen met elkaar vergelijken via het pictogram Compare bovenin het scherm.

Wil je aspecten van het systeemgebruik graag grafisch vergelijken? Dan is er de knop Charts waarmee je in een taart- of staafdiagram zaken als processor- of geheugengebruik kunt analyseren.

Wil je een overzicht van processen die eerder actief zijn geweest? Dan kun je van de standaardweergave Active Processes overschakelen naar Process Log via het driehoekje ernaast.

Je kun één specifiek proces nauwlettend in de gaten houden.

Analyse

Je kunt in de hiervoor genoemde rubrieken zelf op zoek naar zaken die misschien je aandacht verdienen, maar je kunt die informatie ook in één overzicht vangen met System Analyzer. Deze verzamelt in een kleine minuut alle beschikbare gegevens en geeft een helder overzicht van bijvoorbeeld schijven die dreigen vol te lopen, geheugentekort en processen die mogelijk een te zware aanslag op het systeem plegen.

Waarschuwingen die je hier ziet hoeven geen reden te zijn voor paniek want ze zijn net als de eerdergenoemde kleurcodes gebaseerd op zelf in te stellen grenzen. Ze geven alleen wel een goed beeld van zaken die je misschien in de gaten moet houden. Alle regels die SysGauge voor waarschuwingen hanteert vind je overigens onder Tools, Advanced Options, Rules.

Een handig overzicht van zaken die mogelijke je aandacht vereisen.

Meters toevoegen

We kunnen in SysGauge geen nieuwe rubrieken toevoegen, maar wel bestaande aanpassen. Om te zien hoe dat werkt, keren we terug naar de rubriek System Monitor.

Merk op dat je van de standaardweergave van het cpu-gebruik kunt overschakelen naar elk van de andere tellers die je in de lijst onderaan ziet door erop te klikken.

Aan deze lijst kun je zelf meters toevoegen. Rechtsklik daarvoor in de lijst en kies Add Counter. Je ziet nu een lange lijst met beschikbare meters die verdeeld is in categorieën.

Als voorbeeld voegen we een teller toe die laat zien hoeveel open netwerkverbindingen er zijn die TCP v4 gebruiken. Die meter vind je in de categorie Network Protocols, TCP v4 Active Connections. Klik op Add om hem aan de lijst toe te voegen. Soms toont SysGauge niet meteen de waarden van een nieuw toegevoegde meter. Dat los je op door het programma opnieuw te starten. Klik vervolgens op de nieuwe meter voor een grafische weergave.

Je kunt zelf tellers toevoegen voor zaken die je in de gaten wilt houden.

Wensen

Blijft er bij zoveel informatie nog wat te wensen over? Nou en of. Hopelijk voegen de makers in een volgende versie ook tellers toe voor temperaturen en ventilatorsnelheden, informatie die Windows zelf ook niet verstrekt.

0 Reactie(s) op: SysGauge - Bewaak je systeem!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.