System Explorer 2.2.1

Door: Martin Gijzemijter | 30 april 2010 09:23

Nieuws

Wanneer u zich afvraagt wat er op uw pc gebeurt waar u wellicht geen weet van hebt, dan heeft Windows handige hulpmiddelen om u daar informatie over te verschaffen (bijvoorbeeld Taakbeheer). De makers van System Explorer vonden dat dit allemaal nog handiger en overzichtelijker moest kunnen, met hun geavanceerde systeemverkenner als resultaat.

In principe biedt System Explorer in de basis dezelfde functionaliteiten die Windows zelf biedt. Zo kunt u zien welke processen en services er draaien, kunt u zien (en bepalen) welke programma’s er automatisch gestart worden bij het opstarten van Windows, welke programma’s er geïnstalleerd zijn enzovoort. Het grote verschil is echter dat u daarvoor niet een keur aan verschillende vensters hoeft te openen, maar dat alles zich in één applicatie bevindt.

System Explorer biedt u een schat aan informatie over wat er binnen Windows gebeurt.

Goede uitleg

Wat bij het gebruik van het programma direct opvalt, is dat het allemaal redelijk te begrijpen is. Aan de ene kant is de enorme hoeveelheid aan mogelijkheden en opties in dit programma natuurlijk behoorlijk intimiderend, maar klikt u bijvoorbeeld op Services en beweegt u de muis over een specifieke service, dan krijgt u een heldere uitleg over wat de service precies inhoudt, waarbij deze omschrijving negen van de tien keer nog in het Nederlands is ook. Wilt u graag nog meer informatie, dan kunt u met de rechtermuisknop op het bestand klikken en meer informatie opzoeken via, bijvoorbeeld, ProcessLibrary.com (hetgeen dan wel weer Engelstalig is). In het geval van bijvoorbeeld processen en stuurprogramma’s, kunt u deze met één klik laten controleren op virussen, via, onder andere, VirusTotal.com.

Enorm handig is de informatie die u krijgt wanneer u met de muis over, bijvoorbeeld, een service beweegt.

Snapshot maken

Daarnaast bevat het programma nog andere handige opties, zoals de mogelijkheid om de geschiedenis van processen en gebeurtenissen op uw pc te bekijken en om bijvoorbeeld snapshots te maken, waarbij u twee situaties met elkaar moet vergelijken. Het is allemaal erg handig en overzichtelijk, al moet wel gezegd worden dat het niet zo is dat u nu ineens alles zult begrijpen van wat er op de achtergrond gebeurt. Het blijft allemaal vrij complexe materie en daar kan dit programma geen verandering in brengen. Gelukkig kunt u navigatieonderdelen die u waarschijnlijk toch niet gaat gebruiken met twee muisklikken uitschakelen. De wereld achter de schermen van uw computer kan het programma dus niet versimpelen, maar wat wel kan, is alles overzichtelijk bundelen in een programma en u zoveel mogelijk begrijpelijke informatie (en controle) verschaffen als mogelijk is. En daar slaagt het programma met slag en wimpel in!

System Explorer 2.2.1

Freeware

Taal Nederlands

Medium 1,38 MB download

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Onbekend

Maker Mister Group

Oordeel 9/10

Pluspunten

Zeer veel informatie en mogelijkheden in één applicatie

Drivers (en andere zaken) direct op virussen laten controleren

Systeemsnapshots maken en vergelijken

Nuttige uitleg over, bijvoorbeeld, wat services doen

Minpunten

Hoeveelheid informatie is wat overweldigend

0 Reactie(s) op: System Explorer 2.2.1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.