Taalinstellingen GIMP wijzigen

Door: theske-slijkerman | 07 maart 2011 14:51

How To

De taalinstellingen van de fotobewerker GIMP zijn afhankelijk van de taal van het besturingssysteem. Op een normale Nederlandse Windows is dat geen probleem,, maar wie een andere versie heeft, komt tot de ontdekking dat die taalinstelling in GIMP lastig is aan te passen. Wij leggen het hoe.

Vraag van een lezer: “Ik woon in Frankrijk en heb een Franstalige Windows 7 64 bit op mijn pc. Gedownloade programma’s komen daardoor meestal automatisch in het Frans binnen, ook als ik een Engels of Nederlandstalig programma uitkies op een downloadsite. Wat ingewikkelder programma’s heb ik echter liever in het Nederlands of Engels. Zo ook GIMP, die recent in Computer!Totaal besproken werd. Het lukt mij niet om dat programma in het Nederlands of in het Engels geïnstalleerd te krijgen. Kunt u helpen?”

Ons antwoord: bij het installeren van GIMP wordt automatisch de taal gekozen van het besturingssysteem. Dit kunt u inderdaad niet gemakkelijk wijzigen, maar er is wel een trucje voor. Open Kladblok, en typ daarin onder elkaar de volgende informatie:

set lang=nl

c:

cd \Program Files (x86)\GIMP-2.0\bin

GIMP-2.6.exe

Achter set lang= zet u de gewenste taal, nl of en. In de tweede regel zet u de letter van de schijf waarop GIMP geïnstalleerd is. In de derde regel zet u cd plus het pad (zonder schijfletter) naar de map van GIMP. In de laatste regel staat de bestandsnaam van het uitvoerbestand. Sla dit bestand op als bat-bestand, bijvoorbeeld GIMP-nl.bat. Start GIMP in het vervolg op via dit batchbestand, en hij zal in de gewenste taal openen.

U kunt het pictogram van een batchbestand niet per bestand aanpassen. Maar als u toch het GIMP-icoontje wilt zien: maak dan een nieuwe snelkoppeling aan, die verwijst naar het bat-bestand. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad, kies Nieuw / Snelkoppeling en blader naar het bat-bestand. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en kies Eigenschappen / Ander pictogram. Blader hier naar de locatie waar GIMP staat, selecteer het gewenste pictogram en klik tweemaal op OK. Nu hebt u een snelkoppeling met het GIMP-pictogram dat het programma in de gewenste taal opstart.

1 Reactie(s) op: Taalinstellingen GIMP wijzigen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 27 juli 2014 23:41 Anoniem
    Werkt prima . Let wel op de goede verwijzingen in de batchfile. Kun je zien als je op eigenschappen van de oude snelkoppeling kijkt (rechtsklikken en dan properties kiezen)
    Hoe kun je het kladblokscherm automatisch laten sluiten na uitvoering. Het blijft nu open staan!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.